20 frågor med Carl Klingberg

Publicerad: 2024-03-31
20 frågor
Carl Klingberg återvände till Frölunda inför den här säsongen och nu ska vi lära känna den 33-årige forwarden lite bättre. Här berättar han om Joke-utklädnaden på en rookiemiddag, vad han har för personligt rekord i bänkpress, utskällningen han och Linus Videll fick i Ryssland samt att han blev starstruck av att möta Oscar Möller i de tidiga tonåren.

1. Vem är svårast att möta i SHL?
– Det finns några, men Joel Persson är svår. Han är len med pucken, bra på att täcka den samtidigt som han är hård i kroppen. Min fördel är att jag är stor, stark och i närkamper brukar jag kunna dra nytta av det. Men Joel är inte enkel slå i närkampsspelet heller. Ofta hinner han slinka undan eller slår en fin passning, men om man väl hinner hunnit få tag i honom är han svår.

2. Vilken fysövning tycker du är roligast respektive tråkigast?
– Bänkpress är kul att bli starkare i. Frivändningar gillar jag också. Kul att känna om man har något tryck i grejerna. Det tråkigaste är löpning och liknade.

3. Hur mycket tar du i bänkpress?
– Min personliga rekord är 150 kilo, men det var ett tag sedan. Nu i somras kom jag upp i 140. 

4. Vad käkar du frukost?
– Banan, knäckemacka med ost och salami, kvarg med müsli, russin och sedan rinnande honung. En kaffe och ett glas vatten med Berocca. 

5. Vilken är den bäste spelare du mött?
– En jag verkligen imponerades av var Ilya Kovaltjuk och även Alexander Ovetjkin. Man hör mycket om dem och ser dem göra mål i någon match och tänker ”det var bra”, men att faktiskt se dem från nära håll var imponerade. Det är ju säkert tio år sedan jag mötte dem, men jag minns att jag tyckte att de var riktigt bra.

6. När har du varit som mest starstruck?
– Jag är ganska fokuserad och har nog aldrig stannat upp och tänkt på det. Jag har mer tänkt ”han är duktig, jag ska ta honom”. Det var en ungdomsturnering när vi var uppe i Stockholm med Lerums BK. Vi skulle möta Spånga och då spelade Oscar Möller med några andra som var riktigt duktiga. Redan då tänkte man att de där spelarna kommer att bli riktigt bra. Det är nog enda gången som någon har sagt till mig, ”men Calle du står ju bara glor på dem, det ser ut som du har ägg i brallan”. Det är den gången jag kommit på att jag blivit starstuck, när Oscar Möller och jag var tolv, tretton år. Oscar var sinnessjukt bra. Han är det fortfarande, men han var riktigt bra i ungdomsåldern.

7. Vilken är den värsta utskällning du fått av en tränare?
– Då får vi gå tillbaka till tiden i Ryssland och där hade vi en lettisk coach. Han pratade också ryska och då var det många utskällningar på olika sätt. Man fick höra både det ena och det andra. Någon lagkamrat fick höra att han skulle säljas i paus. Det finns riktigt sjuka exempel. Kanske till och med sådana exempel som man inte ska ta upp i media. Vissa grejer ska jag nog behålla för mig själv, så illa är det.

8. Du fick aldrig höra att du skulle säljas?
– Nja, eller en gång fick jag nog det. I min första match i KHL gjorde jag mål fem minuter in. Vi mötte Lokomotiv Moskva. De gjorde 1-1 och sedan 2-1, och på det baklängesmålet var jag inne på isen. Då svor tränaren och sa något i stil med att jag och (Linus) Videll skulle säljas. Det var ingen sanning i det, för det hände ju inte, utan det var nog mer bara så han svor. 

9. Vilken app använder du mest?
– Jag kan gå in och kolla på vad jag har på skärmtiden… Räknar vi bort klassiker som Safari, Instagram, Snapchat och Spotify har jag faktiskt en schackapp som jag använder en timme orm dagen. Den är lite kul. Jag kan möta båda spelare i laget och lite random. Man får en slags ranking i appen och om du möter folk du inte känner hamnar man ofta mot de som har samma ranking. 

10. Vem i laget åker du helst på semester med och varför?
– Då blir det Christian Folin. Vi har åkt på semestrar ihop redan, säkert tre gånger. Dels har det varit några svensexor och dels även privata resor. I och med att vi redan har gjort det är det ett självklart svar att vi kan göra det igen. Vi är gamla vänner sedan långt tillbaka och har känt varandra mer än halva livet. Ska jag vara helt ärlig är hela laget skönt. Jag skulle kunna åka med vem som helst och haft det väldigt kul.

240222 Frölundas Carl Klingberg jublar efter 2-3 under ishockeymatchen i SHL mellan Rögle och Frölunda den 22 februari 2024 i Ängelholm. 
Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0250
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league rögle frölunda bbauto jubel NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

Carl Klingberg noterades för 17 poäng i grundserien.

11. Är du en sparare eller slösare ekonomiskt?
– Då är jag nog mer sparare. Absolut kan jag unna mig saker och ting, men på senare år är det nästan roligare att lägga på något som gör att pengarna kan växa. Det ger mig en större tillfredsställelse än att köpa prylar. Mitt ”unna mig” nuförtiden är nästan att se aktier och fonder, som jag är intresserad av, växa. Inte för pengarna i sig, utan mer att det har blivit intresse. Jag gör något som är roligt och går värde upp känns det som att jag har gjort något bra.

12. Om du fick värva en tidigare lagkamrat, vem blir det?
– Där har man haft några bra. Då kan jag ta William Nylander. Han är en av de bästa spelarna i världen. Jag hade tagit honom.

13. Om du ska sjunga karaoke, vilket låt blir det då?
– Då blir det ”Slim Shady” med Eminen

14. Bor det en rappare i dig?
– Ja, jag gillar rap. Jag gillar all musik. Det är bra och det är kul att göra något annorlunda.

15. I den här intervjuserien berättade Magnus Pääjärvi att han fick sjunga karaoke på en rookiemiddag. Fick du göra det också?
– Ingen sång. Vi fick i uppdrag att vi skulle klä ut oss och återupprepa en scen från en film. Det här var i AHL. Jag klädde ut mig till Jokern från ”The Dark Night” och sedan körde vi en scen från den filmen, och givetvis var jag fullt sminkad. Det var lite roligt.

16. När var du riktigt lycklig senast?
– Tidigare i dag kanske. Solen sken. Jag och tjejen gick ut och satte oss och solen värmde värmde gött i ansiktet. Det kändes som att våren var här och det var lite lyckopillrigt.

17. Hur ser den perfekta semesterdagen ut för dig?
– Om jag är på semester så vaknar jag i hyfsad tid och är ändå utvilad. Fram till lunch är vi vid poolen, göttar sig och inte behöver tänka så mycket. Sedan blir det en god lunch, tar en nap och går på stan. Kanske sätter sig på någon uteservering och äter en god middag med nära och kära.

18. Hur bra är du på att laga mat?
– Jag är hyfsad. Jag är inte förstekock i hemmet men jag tycker att det är lite kul.

19. Vem var den senaste lagkamrat bjöd på middag, och vad bjöd du på?
– Det var Erik Thorell och då bjöd jag på en egen paprikapasta, med lite paprika, vårlök, tomatpuré och grädde. Sedan rör man ihop det till en gryta med pasta.

20. Vilket är ditt bästa barndomsminne? 
– Då är nog semestrarna vi hade uppe i Bohuslän med familjen. Vi har hyrt ett ställe som vi brukar åka till och det är så faktiskt att jag gärna åker dit i vuxen ålder också. Det är härlig plats och jag har många fina minnen med familjen.

Den senaste lagkamraten Carl Klingberg bjöd på middag var Erik Thorell, och här kan ni se vad Thorell svarade när han fick 20 frågor.

Den lagkamrat Klingberg helst åker på semester med är Christian Folin och han har också fått svara på 20 frågor Här hittar ni den intervjun.

240305 Frölundas Christian Folin under ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Linköping den 5 mars 2024 i Göteborg . 
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0623
frölunda ice hockey ishockey linköping shl svenska hockeyligan swedish hockey league MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Christian Folin.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners