”MER ÄN GODKÄNT OM MALMÖ UNDVIKER KVAL”

Publicerad: 2023-09-07
Lagpresentation
Malmö har haft en dalande kurva de senaste säsongerna och räddade sig kvar i SHL via kval i våras. Till den här säsongen ska ett yngre, lättare och mer skridskoskickligt lag försöka få Malmö att lyfta. ”Laget är mer anpassat efter hur SHL ser ut i dag”, säger Kent Leijon Jönsson på Sydsvenskan.

Malmö Redhawks spelade semifinal både 2017 och 2018. Därefter blev det respass i kvartsfinal 2019 och sedan 2020 har klubben haft följande grundserieplaceringar: Nia, nia, tolva och förra säsongen blev det en jumboplats. Laget räddade sig dock kvar tack vare ett starkt kvalspel mot Malmö. Under sommaren har Björn Liljander gjort om en hel del i truppen.

– De har byggt om laget ganska mycket. Några av trotjänarna har försvunnit och det är lite annan karaktär på laget. De har gjort laget snabbare, mer tekniskt – känns det som i alla fall. I skrivande stund har vi sett tre försäsongsmatcher, men känslan är att stora, tunga Malmö inte riktigt finns längre utan nu är det mer små, kvicka spelare, i alla fall är nyförvärven av den andan, säger Kent Leijon Jönsson.

"Nu är det mer Björn Liljanders lagbygge"

Kollar vi på ren fakta är det inget snack om att det är ett lättare lag Malmö ställer på benen den här säsongen. Enligt eliteprospects.com hade Malmös lag en snittvikt på 88,03 kilo förra säsongen och snittåldern låg på 27,07 år. Den här säsongen är laget drygt två kilo lättare, 85,79 kilo i snitt, och snittåldern ligger på 25,38 år. Bland spelarna som har lämnat märks exempelvis Carl Söderberg (som har slutat), Emil Sylvegård (Växjö), Marcus Sylvegård (Växjö), Lance Bouma, Oliver Lauridsen (TPS) samt bröderna Pathrik och Ponthus Westerholm (Lukko).

– Många åskådare kommer sakna Emil Sylvegård och Carl Söderberg, med stark lokal anknytning. Sedan har du Marcus Sylvegård som ändå gjorde över 40 poäng och en sådan spelare kommer förstås att saknas, säger Leijon Jönsson.

– Nu är det mer Björn Liljanders lagbygge. Han kom in förra året, men då var de flesta spelare uppbundna på kontrakt. Han fick ta över ett mer eller mindre färdigt. Nu är laget mer anpassat efter hur SHL ser ut i dag.

Flest nya namn har tillkommit på forwardssidan, fem stycken. Där är också tanken att det är flera av de nya spelarna som ska visa vägen offensivt – som Janne Kuokkanen, Lauri Pajuniemi och Alan Quine.

– Kuokkanen ser ut som en smart center som kan lite av varje. Han har ett fint spelsinne. Pajuniemi har bra skridskoåkning, bra skott och kan göra mycket själv. De två kan nog bli rätt bra i SHL. Alan Quine har spelat tio säsonger i AHL och där har han snittat 0,76 poäng per match. Det är inga garantier för poäng i SHL, men med det snittet borde det kunna bli hyggligt poäng här. Det är främst de tre som ska göra poängen för Malmö, säger Kent Leijon Jönsson.

JOHAN BERNSTRÖM / Bildbyrån

Precis som förra säsongen är Daniel Marmenlind (bilden) och Adam Werner Malmös målvaktspar.

En annan spelare som nog många Malmöfans är spända på att se är Anton Wahlberg. 18-åringen spelade 17 grundseriematcher förra säsongen samt spelade alla kvalmatcher mot Brynäs. Efter säsongen draftades han av Buffalo Sabres i den andra rundan, som nummer 39 totalt.

– Malmö verkar satsa rätt mycket på honom och det ska bli spännande att se honom. Han har sett bra ut på U18-landslagsnivå och har även fått chansen i U20-landslaget. Kanske en spelare för JVM. Han har fått spela i någon av de två toppkedjorna så här långt, säger Leijon Jönsson.

"Inte helt övertygad om att målvaktssidan håller"

Om det hänt en hel del på forwardssidan är det dock helt oförändrat på målvaktssidan. Där är det Daniel Marmenlind och Adam Werner som bildar målvaktspar.

– Marmenlind är tillbaka efter skadan som höll honom borta stora delar av förra säsongen och Werner var bra under slutskedet av grundserien och i kvalet. Jag är ändå inte helt övertygad om att målvaktssidan håller. Redhawks satsade stenhårt på Marmenlind under hösten och formkurvan gick lite upp och ner. Han vann inte många matcher på egen hand. Werner visade på slutet av säsongen att han kunde vinna matcher på egen hand, men ändå ett frågetecken för målvaktssidan, säger Leijon Jönsson.

Special Teams lyfts ofta fram som en nyckel till framgång inom ishockey, men det stämde inte riktigt in på Malmö förra säsongen. Skåningarna hade fjärde bäst powerplay i SHL (23,85 procent) och var även på den övre halvan i boxplay (79,56 procent), men ändå blev Redhawks alltså tabelljumbo. 

– Det såg bra ut i både boxplay och powerplay, men fem mot fem-spelet måste blir bättre. När det gick dåligt förra året var Malmö ett typiskt bottenlag. De tappade ledningar på slutet och var inte tillräckligt ödmjuka sista minuterna. Alla lag säger att de vill utveckla sitt spel, men jag tror att Malmö behöver ha kvar det där kval-tänket. Att de spelar med hög säkerhet, så de hinner etablera sig i serien och skaffa sig en bra plattform att stå på. Efter 13 omgångar vet man ungefär sin prestanda och var i serien man kommer hamna. Mycket kommer på att hänga på importspelarna och hur de levererar, säger Leijon Jönsson.

Så, var tror du att vi kommer att ha Malmö när 52 grundseriematcher är spelade?
– Jag skulle bli överraskad om det blir något annat än bottenstrid för Malmö. Det är mer än godkänt om de undviker kval. Skulle de vara topp tio är det ett överbetyg.

Kent Leijon Jönsson tippar Malmös…

…poängung: ”Janne Kuokkanen.”

…assistkung: ”Janne Kuokkanen.”

…målkung: ”Lauri Pajuniemi.”

…största överraskning: ”Anton Wahlberg fick ett litet genombrott förra säsongen, men nu är det andra förväntningar och ibland är därför det andra året svårt. Dominik Badinka, en 17-årig tjeckisk back, kan mycket väl överraska positivt om han får chansen.”

…MVP: ”Bottenlag behöver alltid bra målvakter, men jag säger ändå Janne Kuokkanen.”

…bästa värvning: ”Janne Kuokkanen ser ut som den bästa värvningen just nu, men vi får se i oktober.”

…tabellposition: ”Det är tio till 14. Förmodligen blir det en bottenstrid. I bästa fall kan Malmö slåss om den sista slutspelsplatsen.”

INFÖR 2023/24

Lagpresentationer 2023

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners