Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

Publicerad: 2024-01-22
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har tre namnkunniga spelare förlängt sina avtal: Max Veronneau (Leksand), Teemu Kivihalme (Malmö) samt Lucas Ekeståhl Jonsson (Rögle).

Rautio tillbaka i Luleå – permanent

David Rautio var inlånad till Luleå från Skellefteå under en period, men nu är det klart med en permanent övergång. Rautio har skrivit på ett kontrakt med Luleå resten av säsongen.

Rautio har Luleå Hockey som moderklubb och det här är hans fjärde sejour i klubben. Under karriären har den 38-årige målvaken noterats för 341 SHL-matcher.

SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Kivihalme stannar i Malmö

Teemu Kivihalme har inte spelat en match med Malmö sedan den 4 november. Men under säsongsinledningen imponerande den finske backen så pass mycket att Malmö velat förlänga med finländaren. Nu är parterna överens om ett nytt kontrakt – till 2025.

– Vi är extremt glada att kunna förlänga med Teemu. Perioden innan hans olyckliga skada visade han prov på att han är en fantastiskt duktig spelare. Hans spelstil har visat sig passa väldigt väl in i hur vi vill spela där spelet med puck och hans skridskoåkning verkligen bidragit till vårt offensiva spel, säger Malmös sportchef Björn Liljander till klubbens hemsida.

Kivihalme står noterad för åtta poäng på 17 matcher i Malmö.

Madsen in i Timrås bås

Morten Madsen har varit med och tränat Timrå på is under säsongen, men nu tar han klivet in i båset under matcherna. Han gjorde det under en period när den assisterande tränaren Lars Marklund var sjuk, men nu kommer Madsen assistera ledarstaben i båset resten av säsongen.

– Vi har pratat med tränare och spelare om perioden som han var tränare i båset och har konstaterat att han var uppskattad på bänken. Vi tycker att det här är ett bra tillfälle att lyfta in honom för resten av säsongen som ett komplement till nuvarande ledarstab, säger Timrås sportchef Kimmo Kapanen till klubbens hemsida.

Rögleback förlänger

Lucas Ekeståhl Jonsson, 27, spelade två säsonger i Rögle mellan 2020 och 2022. Därefter blev det Schweiz i ungefär en och en halv säsong innan han återvände till Ängelholmsklubben under den här säsongen. 27-åringen har gjort sex assist på 17 matcher och nu är han och Rögle överens om ett nytt fyraårskontrakt, som sträcker sig till 2028.

– Vi vill skapa en stabilitet och kontinuitet på backsidan. Lucas har höga ambitioner med sin karriär och spel. Det lirar med våra ambitioner och därför känns det skönt att kunna bygga något tillsammans med vetskapen om att han kommer vara här fyra år, säger Rögles tillförordnade sportchef Hampus Sjöström.

Mer Rögle: Klubben och backen Thomas Grégoire går skilda vägar. Kanadensaren skrev på för två år inför den här säsongen, men nu går parterna skilda vägar.

– Givet konkurrenssituationen som varit i laget hela säsongen, och att han fått mindre speltid den senaste tiden dök det upp en möjlighet som gynnar både oss och Thomas. Vi uppskattar hans professionalism under hela säsongen och önskar honom lycka till framöver, säger Rögles tillförordnade sportchef Hampus Sjöström.

PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Lucas Ekeståhl Jonsson blir kvar i Rögle.

...och även Véronneau har skrivit nytt kontrakt

Max Véronneau och Leksand verkar vara en bra kombination. Under den förra sejouren i klubben gjorde Véronneau 60 poäng på 51 matcher. Inför den här säsongen var 28-åringen tillbaka efter en skadefylld säsong i Nordamerika. Den här säsongen har kanadensaren gjort 27 poäng på 35 matcher och nu har Véronneau skrivit på ett kontrakt som gäller de tre kommande säsongerna plus option på ytterligare en säsong.

– När Max dök upp här i Leksand för några år sedan tog han hela SHL med storm. Han är en underbar människa och en otroligt skicklig ishockeyspelare där hans fart, skott, klubbteknik och spelsinne sticker ut. Att det nu är klart att vi får fortsätta jobba med varandra under en längre tid känns fantastiskt roligt, säger Leksands GM Thomas Johansson.

Utlåningar

Oskarshamn har meddelat att de lånar Mikkel Øby Olsen till norska Sparta Sarpsborg. Lånet gäller till mitten av februari.

Noah Dower Nilsson lånas ut av Frölunda till Björklöven. Lånet gäller resten av säsongen, men Frölunda kan återkalla Dower Nilsson vid behov.

Notiser från den gångna veckan

- Emil Kruse höll karriärens första SHL-nolla och firade på ett Cristiano Ronaldo-inspirerat sätt

- På tal om SHL-målvakter som för tankarna till fotboll. Kolla in den här räddningen av LHC:s Marcus Högberg från i lördags.

- Här är målet som i torsdags gjorde Jonathan Dahlén till Timrås bäste målskytt genom tiderna. Målet var hans 190:e mål i Timrå.

- Den gångna veckans 14 matcher sågs av sammanlagt 88 296 åskådare.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners