Hemmaplans-JVM för Stenberg: "Extra kul"

Publicerad: 2023-12-21
JVM-uppladdning
Uppvuxen i Stenungsund och med fyra raka säsonger i Frölunda blir JVM verkligen på hemmaplan för Otto Stenberg. På läktaren kommer han att ha både släkt och vänner. ”Det gör det extra kul”, säger 18-åringen.

För sjunde gången i historien kommer Junior-VM att spelas i Sverige. Det här är första gången på tio år som Juniorkronorna får spela JVM på hemmaplan.

– Att spela i Göteborg som är min vardagliga hemmaplan ska bli oerhört kul. Det gör det extra kul. Jag är förväntansfull, säger Frölundas Otto Stenberg.

Stenberg har spelat i Frölunda de fyra senaste säsongerna, men han är uppväxt i Stenungsund, cirka fem mil norr om Göteborg. Vilket innebär att Stenberg kommer att ha många välbekanta ansikten på läktaren.

– De flesta jag har pratat med har biljetter. Familjen, farmor och farfar och mormor och morfar är där någon match i alla fall. Så det blir nog många bekanta på plats, säger Stenberg.

Hur mycket har dina mor- och farföräldrar följt din karriär?
– Väldigt mycket skulle jag säga. De kollar varje varje match på mig, brorsorna och även kusinen som spelar hockey. De följer mig väldigt mycket. När jag var yngre har de också hjälpt till och skjutsat om mamma eller pappa inte har kunnat. Så de har betytt mycket.

Är det någon av dem som kommer med tips och råd eller är det mest support?
– Mest support, men farfar brukar jag kunna sitta och snacka lite mer med ibland, men jag tror att han är lite för snäll för att säga något som jag har gjort dåligt, haha. Han brukar berömma när jag har gjort något bra. Han var med när farsan spelade hockey och har kanske lite bättre koll på hockey.

Med tanke på att Stenberg är från Stenungsund kom det sig rätt naturligt att Frölunda var hans favoritlag som ung och han har en tydlig minnesbild av första gången han var i Scandinavium – arenan där han nu ska spela JVM.

– Jag minns inte exakt vilket år det var men jag minns att jag och farsan var på McDonalds i arenan innan matchen. Jag vet att Kallio var med och spelade. Han var en av de första spelarna i Frölunda jag lärde mig namnet på och han var en favoritspelare ett tag, säger Stenberg.

NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

Otto Stenberg är draftad av St. Louis Blues.

Får hjälp av svensk NHL-veteran

Stenberg debuterade i SHL förra säsongen och har den här hösten noterats för sex poäng på 22 SHL-matcher. En klubb som bevisligen har imponerats av Stenbergs framfart är St. Louis Blues, som draftade honom i den första rundan, som nummer 25 totalt, i somras. Där jobbar Alexander Steen (1018 NHL-matcher) som spelarutvecklare och under JVM är Steen även en del av den svenska ledarstaben.

– Vi brukar i alla fall höras en gång i veckan, stämma av läget och prata om hur matcherna har gått. Det har varit svinbra för mig. Skönt att ha någon annan att prata, utöver farsan, agenten och Roger (Rönnberg). Att ha någon som kan komma med lite tips och trix betyder mycket. Steen har bra koll efter att ha gjort några matcher där borta, säger Stenberg.

Finns det något konkret tips du tagit med dig?
– Många små detaljer, exempelvis hur man använder klubban i forecheck. Något som jag kanske inte har tänkt på så mycket tidigare, säger 18-åringen.

Otto Stenberg är en av många spelare i den svenska JVM-truppen som har varit med och gått till final i U18-VM. Spelarna födda 2004 vann guld vid U18-VM 2022 och året efter blev truppen som främst bestod av 05:or tvåa.

– Jag tror det betyder mycket att vi har varit med att gå långt tidigare. Vi har fått lite erfarenhet, vi vet vad vi ger sig in på. Därför tycker jag att vi kan ha höga förväntningar inför den här turneringen, säger Otto Stenberg.

Otto Stenberg plockar ut sin favorit-…

…tv-serie: ”Beckham.”
…artist: ”Håkan Hellström.”
...hockeyspelare genom tiderna: ”Sidney Crosby.”
…film: ”Happy Gilmore.”
…snacks: ”Barbeque-chips”
… bok: ”De var längesen jag läste en bok, men Zlatans bok är bra.”
…mat: ”En god hamburgare.”
…styrkeövning: Bänkpress (”Jag har inget personligt rekord att at skyta om, men jag tror jag tog 107 kilo i somras".)

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners