Omnämns som en av de främsta: "Kul att folk nämner mig"

Publicerad: 2024-10-15
Intervju
Vem är det bästa nyförvärvet i SHL? Många pekar på Luleås Markus Nurmi som dunkat in sju mål på nio matcher i serieinledningen. "Jag försöker bara spela mitt spel", säger den 26-årige finländaren.

Vem är det bästa nyförvärvet i SHL?

När den frågan, med nio matchers underlag, kastades ut på sociala medier i söndags kom det in många svar, men ett namn nämndes mer frekvent än andra:

Markus Nurmi.

Luleå-förvärvet har inlett säsongen med att göra sju mål på nio matcher, och står på totalt tio gjorda poäng. Med de siffrorna är han sexa i poängligan och tvåa i skytteligan. Men Nurmi har inte bara imponerat med sin produktion, utan också med sitt spel totalt sett, där han med 195 cm och 93 kg är svårstoppad.

– Kul att folk nämner mig, säger 26-åringen.

– Självklart är det en skön start som jag fått, både för mig själv och laget.

Är det viktigt för dig att producera poäng?
– Jag försöker bara spela mitt spel, ibland går pucken in och ibland inte, men självklart... jag är forward och då ska man producera en del.

"Fokus på Luleå nu"

Hur ser du på fortsättningen?
– Jag har inga krav på mig själv att jag ska göra något visst antal mål eller poäng, jag försöker bara spela mitt spel och hjälpa laget på det sättet.

Någon skrev att Nurmi är för bra för SHL och att han håller på att öppna dörren till NHL.

Finländaren har testat Nordamerika tidigare, men det blev enbart ett år med AHL-spel i Nashville Predators organisation.

– Jag spelade väldigt bra i AHL i början av den säsongen och trodde jag skulle få chansen, men sedan blev jag skadad och hade problem resten av vintern. Det var lite otur, men det är vad det är. Efter det åkte jag hem, kände inte för mer AHL. Jag försöker hela tiden bli bättre, får jag chansen igen kanske jag tar den, det får vi se. Nu är det fokus på Luleå.

"Aldrig upplevt tidigare..."

Han hade ett treårskontrakt med TPS i Finland, men med option att bryta avtalet om chansen att spela utomlands kom. Den chansen valde han att nyttja när Luleå visade intresse i våras.

– Det som lockade med Luleå är att det är ett bra lag och en fin organisation. Jag ville vinna något, och det tror jag finns chans att göra där. Jag snackade lite med Oskari Laaksonen innan jag bestämde mig, han hade ju varit här ett år. Hittills ångrar jag mig inte alls. Det är fantastiskt här, säger han, och hyllar framförallt supportrarna.

– Sådant tryck som det är här har jag aldrig upplevt tidigare. Det är väldigt coolt, jag har brukat spela inför halvfullsatta rinkar tidigare, detta är något helt annat. Jag älskar det.

Nu toppar ni tabellen också, vad har ni gjort bra?
– Det handlar om två saker: vi har ett bra lag i grunden och alla vet vad de ska göra när de är på isen. Det ger trygghet och har gjort att vi kan leverera.

241003 Luleås Markus Nurmi jublar efter 0-1 under ishockeymatchen i SHL mellan Malmö Redhawks och Luleå den 3 oktober 2024 i Malmö. 
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / COP 166 / CO0476
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league malmö redhawks luleå  jubel CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Markus Nurmi har inlett starkt i Luleå.

FEM ANDRA NYFÖRVÄRV SOM GJORT MYCKET POÄNG

Oskar Steen Färjestad

Kom hem från Nordamerika till i år och har inlett säsongen starkt med elva poäng på nio matcher, där han just nu har en poängsvit på åtta raka matcher.

Linus Weissbach, Frölunda

Kom också hem från Nordamerika i år, och var tänkt för att fylla delar av tomrummet efter Malte Strömwall och Jere Innala. Hittills har det gått fint med två mål och nio poäng på nio matcher.

Patrik Karlkvist, Örebro

Ett av SHL:s hetaste nyförvärv inför säsongen. Storproducent sina första år i ligan men hade en skadefylld och tung säsong i Oskarshamn i fjol. Har levererat i inledningen med Örebro: fyra mål och åtta poäng på nio matcher.

Marian Studenic, Färjestad

Känslan är att det finns ännu mer att ta av, men har fått en fin poängmässig start i Färjestad efter att ha kommit hem till Europa igen efter tid i Nordamerika. Svarat för tre mål och åtta poäng på åtta matcher.

Robin Kovacs, Linköping

Jakten på den sista forwarden i Linköping mynnade ut i Robin Kovacs, som därmed återvände till Sverige igen efter tid i Schweiz. 27-åringen har gjort åtta poäng på nio matcher i serieinledningen.

SHL-TORSDAG 17 OKTOBER

19.00 Luleå - Växjö
19.00 Skellefteå - Brynäs
19.00 Leksand - HV71
19.00 Färjestad - Malmö
19.00 Linköping - MoDo
19.00 Frölunda - Timrå
19.00 Rögle - Örebro

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners