Heljanko: "Ska spela mitt spel, inte ersätta någon annan..."

Publicerad: 2024-07-19
Önskelådan
ÖNSKELÅDAN. Christian Heljanko är värvad till Linköping för att ersätta flyktande Marcus Högberg. 27-åringen berättar om framgångarna i Finland, landslagsdrömmen, storleken och studierna.

ÖNSKELÅDAN. Under sommaren publiceras supporterönskat innehåll i SHL:s kanaler - och det är Samme som önskat en intervju med nye LHC-keepern Christian Heljanko.
Så skriver Samme:
Jag heter Samme, är 29 år, jag bor i Linköping och hockeylaget i mitt hjärta är Linköping HC, som jag aktivt har följt sedan 2001, vilket jag är enormt tacksam och stolt över, då LHC och hockeyn alltid har betytt väldigt mycket för mig personligen.
Oavsett år, månad och tid, så har LHC alltid funnits där som en extra glädje, dels när det gått bra för oss i hockeyn, men också för den gemenskapen som finns, och för de vänner som man fått genom åren, något som man kunnat se fram emot varje år. Vid motgångar har det varit tufft, men jag har alltid valt att ha en stark tro på mitt lag oavsett vart vi än har befunnit oss i tabellen. Nu går vi för att ta steget mot att etablera oss som ett topplag igen och det ska bli kolossalt roligt att följa ishockeylaget i mitt hjärta framöver, mot längre säsonger och ljusare tider!

Han matchades hårdast i SHL, vann pris som både årets målvakt och årets MVP, och spelar nästa år NHL-hockey med New York Islanders.

Marcus Högberg kommer saknas enormt i Linköping och hans skor blir inte lätta att fylla.

Målvakten som ska försöka?

Christian Heljanko.

– Men det funkar inte så att jag ersätter en annan spelare rätt av, jag kan bara kom in och göra mitt bästa, sedan får resultaten tala efter det, säger Christian Heljanko.

Meriter saknas inte.

Christian Heljanko har spelat hemma i Finland hela karriären där han spenderat de åtta senaste åren i Tappara. I våras vann han finska mästerskapen för tredje året i rad, och han har blivit utsedd till finska ligans bästa målvakt två gånger och han har varit med i finska landslaget (där han i fjol kom med i VM-truppen). 2023 var han med och vann Champions Hockey League där han också utsågs till hela turneringens MVP.

Flytten till Sverige är logisk: Heljanko har vunnit allt som går att vinna i Finland.

– Lite så, jag har varit i ett och samma lag i åtta år, det är dags för en ny utmaning i min karriär. Jag har fjärilar i magen, absolut, men det känns rätt att flytta på mig, och jag är tacksam över att få chansen i Sverige och Linköping, säger 27-åringen.

– Jag skulle säga att SHL är bästa ligan i Europa så det blir ett perfekt steg, jag vill se var gränsen går för mig.

"Inget konkret erbjudande"

Vad var framgångsfaktorn i Finland?
– Ett bra lag och en strålande organisation. Vi hade många spelare som var kvar i många år, en bra grund, och även om spelet ändrats med åren så har den otroliga vinnarkulturen levt vidare. Spelare som kommit in under säsongerna har varit chockade över den otroliga vinnarmentalitet som vi haft. Den sitter i väggarna. Att vi var många som var kvar över tid skapade trygghet både för mig och försvarsspelet. Samtidigt: det är svårt att upprepa framgångar och någon gång måste man kliva av tåget för att våga göra något annat. Den tiden för mig var nu.

Med tanke på framgångarna i Finland, hade du inget NHL-erbjudande?
– Det har kanske funnits någon diskussion, men jag har inte haft något konkret erbjudande. Jag är inte 20 år längre heller. Det är många parametrar som spelar in. Linköping var det absolut bästa alternativet som jag hade på bordet.

BB221206PA041 BILDBYRÅN

Med sina 184 cm och 84 kg är Heljanko inte den största målvakten, men inte heller den minsta.

Storleken är också, kan man i alla fall gissa, en anledning till uteblivna NHL-chanser.

– De är mer fokuserade på storlek i Nordamerika, det är mindre fokus här i Europa. För mig är det där ingen diskussion. Det handlar om hur man använder sin kropp och hur man läser spelet. Du har en chans att stoppa pucken och då spelar det ingen roll om du är stor eller liten, säger han, och berättar att det finns en liten målvakt som han ofta kollar in:

– Jag har väl egentligen inga idoler, men jag kollar en del på Juuse Saros i Nashville Predators, han är en liten målvakt men har ändå lyckats i NHL tack vare att han är snabb.

Siktar mot landslaget

Christian Heljanko hymlar inte med att han hoppas att vägen till SHL ska öppna fler dörrar till landslaget.

Nu får han också chansen att möta finska VM-ettan: Emil Larmi i Växjö.

– Vi var i VM tillsammans i fjol så jag känner honom. Det är en bra målvakt och en bra kille, ska bli kul att spela mot honom. Det är klart att landslaget är ett stort mål för mig, jag tror att tiden i Sverige kan hjälpa mig dit. Det finns ingen större ära än att dra på sig landslagströjan.

Hur ser du på utmaningen att spela i SHL?
– Jag har gjort bra säsonger i Finland och ser ingen anledning till varför det inte ska kunna gå bra i Sverige, men jag vet också att det är en bättre liga med bra spelare där det inte finns några enkla matcher.

Linköping nådde slutspel i fjol för första gången på sex år, du har vunnit mycket... vad kan du bidra med kring slutspel och vinnarmentalitet?
– Vi får se, men det man kan säga är att gruppen är den absolut största nyckeln. Du behöver inte ha bäst spelare på pappret, den stora grejen är att du hittar gruppdynamik och en bra atmosfär där alla bidrar och där alla litar på alla.

Studerar vid sidan av hockeyn

Christian Heljanko planerar att flytta till Sverige i slutet av juli, och han gör det tillsammans med sin flickvän och sin hund.

Han tänker också fortsätta med sina online-studier.

– Jag pluggar "business" via en högskola i Helsingfor. Det är skönt att ha något annat än hockeyn att tänka på och samtidigt vet man aldrig var som händer i framtiden, en skada kan göra att nästa match är den sista matchen i karriären. Det känns bra att vara förberedd, att lite utbildning att falla tillbaka på.

BB230507JM053 BILDBYRÅN

Christian Heljanko är medveten om rivaliteten mellan Linköping och HV71, och för honom blir de mötena extra intressanta.

I HV71 finns nämligen två gamla lagkamrater i form av Mikael Seppälä och Henrik Borgström.

– Ja, det blir speciellt, alltid kul att möta dem, säger han.

I Linköping känner han bara till Rasmus Rissanen.

– Vi gjorde ett par dagar ihop i armén för fyra år sedan eller något, men jag känner honom inte. Det blir en ny grupp killar för mig, men det är kul, jag har bara hört bra om Linköping. Jag ser verkligen fram emot den här nya utmaningen nästa säsong.

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners