VECKANS SHL - NYHETERNA FRÅN DEN GÅNGNA VECKAN

Publicerad: 2023-10-09
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Elias Salomonsson återvänt till Skellefteå, Adam Brodecki har skrivit på för Växjö och Timrå har värvat en finsk back.

Finsk back till Timrå

Timrå har skadeproblem på backsidan och har valt att stärka upp laget med den finske backen Olli Juolevi, 25. Han kommer från fem säsonger i Nordamerika där han har spelat 41 NHL-matcher och över 100 matcher i AHL. Kontraktet är skrivet till novemberuppehållet.

–  Vi får in en duktig allroundback som passar i många olika roller vilket kommer att underlätta för oss under en period med mycket skador på backsidan. Just nu passar det bäst för båda sidorna att vi skriver ett korttiddskontrakt, säger Timrås sportchef Kimmo Kapanen.

Brodecki återvänder till Växjö

Adam Brodecki spelade i Växjö när klubben vann guld 2018. Därefter har han spelat i Linköping, Brynäs, Malmö. Brynäs, JYP samt Rytiri Kladno – men nu är han tillbaka i Lakerströjan.

– I det ganska utsatta skadeläget på forwardssidan som vi befinner oss i just nu så var det en utmärkt lösning att kunna plocka in Adam som en tillfällig lösning. Vi känner Adam väl, både som person och hockeyspelare, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.

28-årige Brodecki, som har gjort över 330 SHL-matcher, har skrivit på ett korttidskontrakt med Lakers.

Skellefteå får hem Salomonsson – och Rautio stannar

Backen Elias Salomonsson, 19, draftades i den andra rundan av Winnipeg Jets 2022, och han har den senaste tiden varit på NHL-klubbens camp. Det blir dock inte spel i NHL den här säsongen för Salomonsson, som i stället återvänder till Skellefteå på lån.

Salomonsson har Skellefteå AIK som moderklubb och han har under karriären gjort 38 SHL-matcher.

OLA WESTERBERG / Bildbyrån

Elias Salomonsson kommer att spela resten av säsongen i Skellefteå. 

Mer Skellefteå: David Rautio blir kvar i Skellefteå säsongen ut. Den 28-årige målvakten skrev först på ett korttidskontrakt som därefter förlängdes, men nu är parterna överens om ett kontrakt som sträcker sig över resten av säsongen.

– David har gjort det bra under tiden han varit hos oss så det blir kul att fortsätta jobba med honom. Med David får vi en bredare och starkare målvaktsuppsättning och det gör att vi kan få en lämplig belastning på alla våra målvakter under säsongen, då vi har mycket matcher både i SHL och CHL, säger Skellefteås GM Erik Forssell till klubbens hemsida.

Det står också klart att Adam Mascherin avslutar karriären på grund av skador – 25 år gammal. Mascherin tillhörde Skellefteå förra säsongen och det blev alltså det sista han gjorde som professionell hockeyspelare, vilket han berättade i en intervju med norran.se.

Linköping har plockat in Bouma

Lance Bouma är klar för sin tredje SHL-klubb. Den kanadensiske forwarden har skrivit på för Linköping, och avtalet gäller resten av säsongen.

– Han är en stor och stark powerforward och den spelartyp som vi har sökt efter en längre tid. Både jag och huvudtränare Klas Östman har haft bra samtal med Lance och han vet vad som förväntas från vår sida och vad vi vill ha ut av honom här i Linköping, säger Linköpings sportchef Peter Jakobsson till klubbens hemsida.

Bouma gjorde 13 poäng på 21 matcher med Oskarshamn 2020/21 och de två senaste säsongerna har han spelat i Malmö. På meritlistan finns även 357 NHL-matcher samt 172 matcher i AHL.

Alvarez och Nordberg har hittat en nya klubbar

Robin Alvarez har spelat över 400 SHL-matcher, i följande klubbar: Djurgården, Malmö, Skellefteå, Frölunda samt Timrå, men nu flyttar han till Finland. Alvarez har skrivit på för Ilves.

Även Filip Nordberg lämnar Sverige. Han har inte spelat någon SHL-match med Växjö den här gången och är nu klar för spel i Muskegon Lumberjacks i juniorligan USHL.

Det står även klart att MoDo lånar ut backen Jakob Norén, 19, till allsvenska Mora. Norén har inte spelat någon SHL-match med Ö-vikslaget, men lånas alltså tills vidare ut till Mora.

Önerud blir kvar i HV71

Simon Önerud, 35, hade ett tryoutkontrakt över tre månader med HV71, men nu står det klart att han blir kvar resten av säsongen.

– Simon har blivit bättre och bättre för varje match och kan nog få ut ännu lite mer framöver. Han köper sin roll i laget till hundra procent och har också tagit ett stort ansvar utanför isen, inte minst med de yngre spelarna, säger HV71:s sportchef Kent Norberg.

Önerud är inne på sin tolfte säsong i HV71:s a-lag och har varit med och vunnit två SM-guld.

CARL SANDIN / Bildbyrån

Simon Önerud spelar resten av säsongen i HV71.

Nyheter i korthet

- TV4 gjorde i veckan ett inslag där de belyste SHL-klubbarnas satsningar på damhockey.  Där fick vi bland annat en inblick i hur Rögle och Frölunda arbetar med sina damsatsningar. Här kan ni se klippet.

- Hockey är en lagsport. Oavsett vilken position man har får man rycka ut och hjälpa varandra ibland. Titta bara på Adam Engsröm i Rögle, som mot Luleå räddade ett skott med ansiktet.

- Sedan fick vi det svart på vitt efter videobedömning från läktaren - popcornen är bäst i Behrn Arena. Kolla in klippet här.

- I lördags gjorde Jon Knuts sin 722:a match med Leksand – och är därmed den spelaren i historien som har gjort flest matcher i klubben. Läs vad huvudpersonen kände inför det här.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners