Dichows jättelyft efter klubbytet: "Inne i ett flow"

Publicerad: 2024-02-08
Intervju
Under säsongen har sju spelare bytt klubb inom SHL. En som har fått ett jättelyft av sitt klubbyte är målvakten Frederik Dichow, 22. Här berättar han om nycklarna till framgången i HV71, de största utmaningarna med att byta lag under säsong, vilka spelare i Frölunda han fortfarande har kontakt med och hur det ska bli att möta sin tidigare klubb.

Några gånger per säsong brukar det hända att spelare byter klubb inom SHL – och första gången det skedde den här säsongen var när Logan Hutsko i december gick från Oskarshamn till MoDo. Därefter har ytterligare sex spelare gjort det (läs mer om dessa längst ner i artikeln) och nu senast var det Axel Sundberg som gick från Örebro till Malmö i hopp om en större roll och ett spelmässigt lyft.

En som fick det av sitt klubbyre var målvakten Frederik Dichow, som i januari bytte Frölunda mot HV71.

– Det var lite speciellt, för det var ett snabbt byte. Jag och Frölunda pratade om att skriva ett år till, men sedan plockade Frölunda in en annan målvakt och då kollade vi om det fanns möjlighet till mer speltid någon annanstans. Då dök HV upp med ett erbjudande och det kändes jättebra, säger Dichow.

"Kommit in i ett flow"

Förra säsongen stod Dichow 16 matcher i SHL med Frölunda, men den här säsongen blev det bara sex matcher innan klubbytet. I HV71 har han redan vaktat målet fem gånger och har 93,9 i räddningsprocent. Att jämföra med 89 i räddningsprocent i Frölunda.

– Jag har fått den start jag ville ha här. Jag har fått självförtroende och kommit in i ett flow. Jag fick stå en match per månad i Frölunda och då blir det svårt, säger 22-åringen,

Även om det inte blev så mycket speltid den sista tiden i Göteborg är den danske målvakten noggrann med att understryka att det inte är några hard feelings mellan honom och Frölunda.

– Frölunda har hjälpt mig mycket under den här perioden och Sjöström (Frölundas sportchef) har varit jättebra mot mig.

Vad är det svåraste med att komma in i ett nytt lag under säsong tycker du?
– Sporten är densamma och man måste göra jobbet. Det svåraste är att lära känna alla tycker jag, men det gick ändå snabbt. Alla är jättetrevliga här och tog emot mig bra.

Hur löste det sig med boende när det blev en sådan snabb flytt?
– Jag har fortfarande kvar lägenheten i Göteborg och jag fick precis en lägenhet i Jönköping. Jag bodde på hotell i en och en halv månad här, vilket kan vara lite jobbigt. Sedan är tjejen och hunden kvar i Göteborg, men de flyttar hit nu i veckan.

Hur har det varit att vara ifrån dem?
– Det är nog det jobbigaste med flytten ändå. Tjejen har jobb i Göteborg och kan inte bara lämna det. Det blir lite dramatiskt för det är mycket som händer och mycket man ska ha koll på. Det är mycket annat än bara hockey.

DAVID WRELAND / BILDBYRÅN

Frederik Dichow har upplevt ett lyft sedan ankomsten till HV71.

Snart väntar match mot tidigare laget

Utöver att flickvännen och hunden fortfarande är kvar i Göteborg var en annan jobbig sak med flytten att behöva lämna flera nära vänner.

– Jag kom till Frölunda samtidigt som Filip Hasa och Pontus Johansson. Jag firade nyår med dem och vi är jättebra kompisar. Även med Isac Born och Noah Hasa. Alla de är jag jättetajta med, säger Dichow.

– Jättetråkigt att inte vara närmare dem, men samtidigt är det bara en och halv timme mellan Göteborg och Jönköping, så vi kommer att träffas igen. Det här förstör inte vår relation. Under hockeysäsongen är det inte så mycket tid att träffa kompisar ändå. Vi får ses till sommaren och ha kul tillsammans då, säger Dichow

Dansken har ännu in spelat mot Frölunda efter klubbytet. Han var skadad senast lagen möttes, men lördag den 24 februari gästar Frölunda Husqvarna Garden.

– Det kommer att bli speciellt, för jag har många kompisar i laget. Men det ska inte spela någon roll. Vi ska fortfarande vinna matchen och jag ska göra mitt jobb. Då spelar de ingen roll vilket lag man möter, säger Dichow.

Här är alla spelare som har bytt klubb inom SHL under den här säsongen

Axel Sundberg, Örebro – Malmö

Statistik i Örebro: 5 poäng (3+2) på 39 matcher.
Statstik i Malmö: Ännu inte debuterat.
Kommentar: Kom till Örebro efter en bra säsong i Mora, men fick det inte att lossna i Örebro. Efter att ha fått mindre och mindre speltid blev det i början av den här veckan klart med ett klubbyte – till Malmö.

David Rautio, Skellefteå – Luleå

Statistik i Skellefteå: 2 SHL-matcher. 91,7 i räddningsprocent. 1.56 i GAA.
Statstik i Luleå: 1 match. 83,3 i räddningsprocent. 3.00 i GAA.
Kommentar: Anslöt till Skellefteå inför den här säsongen, först på korttidskontrakt och sedan blev det för resten av säsongen. Men när Luleå behövde en ny målvakt i januari blev det en återkomst i moderklubben för 38-åringen.

Victor Brattström, HV71 – Färjestad

Statistik i HV71: 3 matcher. 82,9 i räddningsprocent. 4.73 i GAA.
Statstik i Färjestad: 5 matcher. 90,7 i räddningsprocent. 2.01 i GAA.
Kommentar: Fick väldigt sparsamt med speltid i HV71. Noterades för endast tre matcher (plus två matcher på lån i Björklöven) innan han den 11 januari blev klar för Färjestad. Där han stått fem matcher, varav FBK har vunnit två.

FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Victor Brattström tillhör numera Färjestad.

Mikael Ruohomaa, MoDo - Frölunda

Statistik i MoDo: 9 poäng (5+4) på 20 matcher.
Statstik i Frölunda: 4 poäng (3+1) på 9 matcher.
Kommentar: Efter två år i Leksand gick den finske centern till MoDo inför den här säsongen. Där blev han tidigt skadad och det gjorde att han missade sju raka matcher. Därefter blev det inte den succé som varken han eller MoDo hade hoppats på. Blev i januari i stället klar för Frölunda.

Logan Hutsko, Oskarshamn - MoDo

Statistik i Oskarshamn: 7 poäng (3+4) på 20 matcher.
Statstik i MoDo: 0 poäng på 15 matcher.
Kommentar: Den förste spelaren den här säsongen som bytte klubb inom SHL då han anslöt till MoDo i december. Detta efter att ha noterats för sju poäng på 20 matcher i Oskarshamn. Har dock inte fått ett lyft i MoDo. Är fortfarande poänglös i sin nya klubb. Har i fyra av de fem senaste matcherna under två minuters istid per match, varav han i de två senaste matcherna inte har spelat alls.

Frederik Dichow, Frölunda – HV71

Statistik i Frölunda (den här säsongen): 6 matcher. 89 räddningsprocent. 3.08 i GAA.
Statstik i HV71: 5 matcher. 93,9 i räddningsprocent. 1.62 i GAA.
Kommentar: Kom till Frölunda inför den förra säsongen och gjorde då 16 SHL-matcher. Den här säsongen blev det sex matcher innan han i slutet av januari blev klar för HV71. Där har han fått större förtroende och imponerat stort.

Adam Brodecki Växjö - Frölunda – Luleå

Statistik i Växjö: 0 poäng på 4 matcher.
Statstik i Frölunda: 1 poäng (0+1) på 3 matcher.
Statstik i Luleå: 5 poäng (2+3) på 8 matcher.
Kommentar: Har haft en minst sagt speciell säsong. Fick ett korttidskontrakt med Växjö i oktober. I  december blev det ett nytt korttidskontrakt, men den här gången i Frölunda. Blev därefter klar för Luleå – och kontraktet gäller resten av säsongen.

SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Luleå är den tredje SHL-klubben Adam Brodecki representerar.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners