Sönerna går i sina fäders fotspår: ”Pappa betytt mest för min karriär"

Publicerad: 2024-01-16
Intervju
Flera tidigare SHL-spelare har söner som har debuterat i ligan. En av dessa är Malmöforwarden Anton Wahlberg, son till Mikael Wahlberg, som här berättar om JVM-upplevelsen, pappajämförelserna, fördelarna med att ha en förälder som har spelat hockey samt det bästa rådet han har fått av sin pappa.

Jack Berglund, Herman Liv, Calle Arvedson, Albin Sundin, Mattias Hävelid…. känns efternamnen igen? I så fall är det inte särskilt konstigt eftersom alla har pappor som hade framgångsrika hockeykarriärer, men nu är det sönerna som spelar, eller i alla fall har debuterat, i SHL. En av de talangfulla spelarna i SHL som har en pappa som har spelat på hög nivå är Anton Wahlberg. Hans pappa Mikael gjorde nio säsonger i Malmö Redhawks, varav sex i SHL. 

– Kul att följa hans fotspår. I och med att vi har samma efternamn och att han också spelade i Malmö blir det väl att vissa jämför oss, men det är inte så konstigt, säger Anton Wahlberg.

Har du upplevt det som jobbigt att att ni jämförs?
– Nej, jag har inte tänkt på det så. Jag tycker att det har varit fler fördelar än nackdelar med att ha en pappa som har spelat hockey. Varje gång jag behöver hjälp med något finns han där och det är tack vare honom som jag började med ishockey. Men ända sedan jag började har pappa alltid tryckt på att jag ska spela för att det har varit kul.

På vilket sätt kan du ta hjälp av din pappa i dag?
– Det här är mitt första riktiga år i SHL och jag har inte så mycket erfarenhet från ligan. Det är skönt att ha honom där och bolla med och han kan hjälpa till i vardagen. Han har ändå varit med om mycket i sin karriär.

Mikael Wahlberg (till vänster) tillsammans med Peter Andersson.

"Få förunnat med JVM på hemmaplan"

18-åringen debuterade i SHL med Malmö förra säsongen och har tagit en större roll i Redhawks den här vintern. Han har gjort så pass bra ifrån sig att han tog plats i det svenska JVM-laget som nyligen tog silver i JVM.

– Magiskt har det varit. JVM på hemmaplan är stort och något jag har drömt om sedan jag var liten. Coolt att bara få vara med om det, men tråkigt att vi inte gick hela vägen. Men som sagt, ett JVM på hemmaplan är få förunnat, säger Wahlberg, som beskriver sin egen insats som ”lite upp och ner”.

Hans pappa Mikael spelade inte JVM, men noterades för 292 matcher i SHL och under Antons tre första levnadsår spelade pappa Wahlberg i Redhawks. Därefter spelade han i exempelvis Ryssland, Schweiz, Österrike samt Danmark.

– Han flyttade runt en del och jag har fått vara med och se många olika ställen, vilket har varit kul att uppleva. Pappa är den som betytt mest för min karriär och oavsett vad det är kan jag fråga honom om hjälp och råd.

Vilket är det bästa tips du har fått av din pappa?
– Att alltid göra sitt bästa även om man har en lite tuffare dag. Ibland är man inte på topp, men man kan alltid ge så mycket man kan på isen, säger Anton Wahlberg.

Här är 10 juniorer som fått visa upp sig i SHL den här säsongen och som har fina hockeygener att brås på:

Magnus Arvedson, Calle Arvedson
Christian Berglund, Jack Berglund
Niclas Hävelid, Mattias Hävelid
Thomas Johansson, Anton Johansson
Mathias Johansson, Wille Johansson
Stefan  Liv, Herman Liv
Marcus Magnertoft, Wille Magnertoft
Branko Radivojevic, Luka Radivojevic
Ronnie Sundin, Albin Sundin
Mikael Wahlberg, Anton Wahlberg

Läs mer om spelarna i den här artikeln.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners