Johnsons Skellefteå fick det sista ordet i ett galet målkalas

Publicerad: 2024-04-12
#FHCSKE
Skellefteå tog ledningen sex gånger. Frölunda svarade samtliga gånger under ordinarie matchtid. Vilket innebar förlängning, sexton minuter in i det momentet, fick västerbottningarna det sista ordet i numerärt överläge. Andreas Johnson fick ta rollen som matchvinnare när han satte dit 7-6-målet, vilket gör att Skellefteå leder matchserien med 3-1 i matcher.

Period 1
0-1 SKE (EQ) 01.38 22 Jonathan Johnson (3)
Assist: 29 Dylan Sikura (3), 14 Andreas Johnson (3)

1-1 FHC (PP1) 06.50 21 Jere Innala (7)
Assist: 39 Mikael Ruohomaa (3)

1-2 SKE (EQ) 08.36 16 Linus Lindström (3)
Assist: 52 Arvid Lundberg (3), 43 Filip Sandberg (1)

2-2 FHC (EQ) 09.28 43 Tom Nilsson (3)
Assist: 33 Linus Högberg (6), 75 David Edstrom (4)

Period 2
2-3 SKE (EQ) 01.03 5 Axel Sandin Pellikka (2)
Assist: 6 Måns Forsfjäll (2), 40 Anton Heikkinen (4)

3-3 FHC (EQ) 08.04 12 Max Friberg (3)
Assist: 88 Malte Strömwall (3), 39 Mikael Ruohomaa (4)

3-4 SKE (EQ) 08.17 96 Rickard Hugg (4)
Assist: 24 Oscar Lindberg (5), 40 Anton Heikkinen (5)

Period 3
4-4 FHC (PP2) 01.44 21 Jere Innala (8)
Assist: 88 Malte Strömwall (4), 12 Max Friberg (3)

4-5 SKE (PP1) 06.03 22 Jonathan Johnson (4)
Assist: 24 Oscar Lindberg (6), 5 Axel Sandin Pellikka (3)

4-6 SKE (EQ) 08.26 17 Pär Lindholm (1)

5-6 FHC (EQ) 09.11 3 Albin Sundin (1)
Assist: 7 Henrik Tömmernes (5)

6-6 FHC (EQ) 18.02 39 Mikael Ruohomaa (3)
Assist: 7 Henrik Tömmernes (6), 21 Jere Innala (3)

Period 4
6-7 SKE (PP1) 16.09 14 Andreas Johnson (2)
Assist: 16 Linus Lindström (2), 29 Dylan Sikura (4)

En drömstart för Skellefteå genom Jonathan Johnson som förvaltade en retur, efter ett inledande skott av Dylan Sikura. Fem minuter senare kvitterade Frölunda efter ett imponerande slagskott i krysset signerat Jere Innala. Och det i numerärt överläge. Det skulle dock inte sluta där. För kort därpå tog Skellefteå åter ledningen genom Linus Lindström. Den glädjen varade dock inte allt för länge, då göteborgarna såg till att det var kvitterat genom Tom Nilsson. Frölundaspelarens tredje slutspelsmål och 2-2 stod sig perioden ut.

En hockey med korsdrag tog fortsatt vid i den andra perioden. Lite mer än minutens spel så satte backen Axel Sandin Pellikka dit ett ledningsmål för Skellefteå, som en skymd Lasse Johansson inte kunde göra något åt. Det var chanser åt samtliga håll - två lag som verkligen ville framåt. Det visade sig inte minst i målfabrikationen för Frölunda kvitterade senare genom Max Friberg. Tretton (!) sekunder senare, hade Skellefteå ett svar på tal. Rickard Hugg satte Skellefteå åter i förarsätet. Det stod sig perioden ut - trots en hel del lägen från hemmalaget.

De rödgröna behövde lite mindre än två minuter in i den tredje perioden, innan ett nytt mål i numerärt överläge. Av vem? Jo, Jere Innala - så klart med sitt andra för matchen och åttonde i detta slutspel. Vilket innebar likaläge. Efter det var gästerna i gungning. Gästerna skulle dock vara effektiva. Galet effektiva. För de gavs chansen i spel 5 mot 4 och Jonathan Johnson satte västerbottningarna i ledningen. Femte (!) gången som Skellefteå var i ledning. Frölunda aspirerade för en kvittering, den dömdes dock bort. Kort därefter blev det en dråplig situation när Frölundabacken Christian Folin satte dit en puck i eget mål och Skellefteås Pär Lindholm noterades för målet.

Det var dock inte över där, med mål. I alla fall i denna galna hockeymatch. Albin Sundin hade ett flertal lägen under kvällens gång och tids nog fick Frölundaspelaren utdelning för ett reduceringsmål. En galen hockeymatch bjöds det på för publiken i Göteborg. Det kan vi gott konstatera och ord finns nog inte att beskriva den fjärde semifinalen lagen sinsemellan. Frölunda forcerade och jagade en kvittering, för göteborgarna ville inte att det skulle ta slut där. Mikael Ruohomaa kvitterade till 6-6 och matchen togs till förlängning.

Och i den första förlängningen så fanns även där chanserna. Skellefteå var vassast och det i spel 5 mot 4. Västerbottningarna vann för femte gången i en förlängning i detta slutspel och leder med 3-1 i matcher.

2024-04-12
Frölunda HC - Skellefteå AIK

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen

_____________________________

– Den är ganska svår att summera, det är en galen kväll. Det är det. Det är små små marginaler som avgör. Det är andra sudden-torsken mot Skellefteå, vi är nära att få de dit vi vill, sade Frölundas tränare Roger Rönnberg till TV4 Play.

– Det satt långt inne, men vi är starka mentalt. Vi har haft många ledningar men har tappat det och kommit tillbaka. Det är vår styrka i år, sammanfattade Skellefteås Andreas Johnson.

- Bägge lagen fick utdelning i powerplay ikväll. För första gången i denna matchserie.

- Frölundas Jere Innala är målbäst i slutspelet bland spelarna i dessa två lag. Han har stått för åtta fullträffar.

- Åtta gånger tidigare har det gjorts 13 mål eller fler i en slutspelsmatch - men denna match är den första att gå till en övertid i historien.

- Hemmalagets Albin Sundin har noterats för sitt första mål i SHL.

- Skellefteås Jonathan Johnson har gjort två av gästernas mål.

- Västerbottningarna har nu 3-1 i matcher. Således har de matchboll på söndag.