Mer statistiskt fokus bakom Hållanders islossning

Publicerad: 2024-02-23
Intervju
Timrå har spelat sex matcher i februari – Filip Hållander har gjort mål i samtliga. Vilket betyder att han har gjort lika många mål de sex senaste matcherna som under säsongens 38 första. "Jag har börjat analysera mer, både målvakter och mig själv", säger Hållander, i en intervju om måltorkan, hur mycket tid han lägger på att scouta motståndarmålvakter samt vilka NHL-spelare han tar inspiration från.

Filip Hållanders explosion de senaste veckorna sticker minst sagt ut. Efter återkomsten till SHL dröjde det 13 omgångar innan den första fullträffen kom för 23-åringen, som återvände till SHL efter två säsonger i AHL. Men det lossnade aldrig riktigt. Det blev tre mål i oktober, ett i november, två i december och en fullträff på januaris tio matcher – men nu i februari har den där berömda ketchupeffekten kommit. Hållander har gjort mål i samtliga sex matcher och totalt har han noterats för sju mål.

– Jag hade en trög start och sedan har jag haft många lägen även om jag inte har gjort mål och det har satte sig lite i huvudet. Då tänker man mer när man får lägena. Nu när det lossnat går allt lättare. Jag söker mig till mer lägen, får fler lägen och när chansen kommer sitter pucken.

Hur mycket  påverkades du av starten på säsongen?
– Det påverkade. Det blev varken mål eller assist och de klickade inte riktigt. Att komma hem blev en liten omställning och det tog lite tid. Nu känns det bra och jag försöker bara bygga vidare på det.

Hann du börja tvivla på dig själv?
– Nja, inte på det viset. Jag vet vad jag kan, men det låste sig lite och så kan det bli ibland. Hockey är mycket mentalt, det handlar mycket om självförtroende och att tro på sig själv även om det går emot. Nu studsar allt med och då blir det lite lättare, säger Hållander.

CARL SANDIN / BILDBYRÅN

"Har börjat analysera mer"

Han inledde februari med att näta mot HV71 och på de efterföljande fem matcherna har det alltså blivit sex mål, och forwardsstjärnan kan inte minnas att han har varit inne i ett sådant här målstim tidigare i karriären.

– Nej, det tror jag inte. Inte att det rullar på så här i varje match. Man får mycket självförtroende och det känns lite lättare när man väl kommer till lägena.

En anledning till lyftet som Hållander själv lyfter fram är att han lägger mer fokus på statistik inför varje match.

– Jag har börjat analysera mer, både målvakter och mig själv. Jag kollar lite hur målen görs, var man skjuter och var det statistiskt sett blir flest mål. Sedan uppstår lägen lite olika från match till match, men att gå lite mer på var det statistiskt sett blir mål. Tidigare sköt jag kanske bara iväg pucken. Det tillsammans med självförtroende har väl gjort att det blir lite mer mål, säger Hållander.

Den här statistiken du kollar, är det den ni får om motståndarmålvakterna?
– Ja, det finns oändligt med statistik och då försöker jag kolla på det. Sedan finns det många skickliga målgörare både i SHL och NHL som jag försöker kolla på. Var de skjuter och hur målen görs.

Är det någon speciell du kollar på? 
– Nja, det kan jag inte avslöja, haha.

– Jag tittar mycket på de skickliga målskyttarna i NHL. Matthews gör mycket mål och det är intressant att se vad som trender nu, säger Hållander.

2024-02-22
HV71 - TIK 0-1 Filip Hållander

Lägger du fem minuter på att läsa på om motståndarmålvakter inför varje match eller snackar vi en halvtimme?
– Tio, femton minuter och ibland kollar jag om målvaktstränaren om det finns någon input därifrån. Sedan går man på känsla under matchen, men det kan vara skönt att ha lite info i bakhuvudet. Som i går mot HV71 när jag kom i ett friläge finns det något man kan gå på, säger Hållander, som när SHL.se når honom i bussen på väg hem från Jönköping.

För Hållander och hans Timrå väntar i morgon hemmamatch mot tabelltvåan Växjö.

Har du börjat scouta Emil Larmi redan?
– Han är riktigt duktig, men vi får se vem som står. Jag får titta på båda två.

Hållanders antal mål – månad för månad

September: 0 mål.
Oktober: 3 mål.
November: 1 mål.
December: 2 mål.
Januari: 1 mål.
Februari: 7 mål.

Hållanders målsvit

1/2 Timrå-HV71 4-1
Filip Hållander inledde februari med att sätta 3-1-målet mot Timrå.

3/2 Växjö-Timrå 3-1
Halvvägs in i den tredje perioden satte Hållander 1-2.

13/2 Frölunda-Timrå 3-2 SO
Filip Hållander gjorde sitt tionde och elfte mål för säsongen när han satte både 1-0 och 2-0.

15/2 Timrå-Malmö 3-2 SO
Hållander satte kvitteringen till 1-1.

17/2 MoDo-Timrå 7-1
I storförlusten mot rivalen gjorde Hållander Timrås enda mål i powerplay.

22/2 HV71-Timrå 2-3
Hållander satte 1-0-målet i slutet av den första perioden.

Flest raka matcher som målskytt

1. 1982/83 Håkan Loob 11
2. 1976/77 Kent Nilsson 10
2. 2014/15 Martin Johansson 10
4. 1976/77 Mats Åhlberg 9
4. 1981/82 Håkan Loob 9
4. 1982/83 Håkan Loob 9
4. 1982/83 Mikael Andersson 9
4. 1987/88 Ulf Sandström 9
9. 1981/82 Hasse Edlund 8
9. 1987/88 Jens Öhling 8

Lördagens omgång

Timrå-Växjö
Leksand-Luleå
Malmö-Rögle
Skellefteå-Oskarshamn
Färjestad-Örebro
Linköping-MoDo
HV71-Frölunda

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners