Genomgång: Så har det gått i de senaste kvalen

Publicerad: 2024-03-15
Kval
Oskarshamn och HV71 möts i en matchserie i bäst av sju matcher för att hålla sig kvar i SHL. Det här är fjärde säsongen med det här upplägget – och här går vi igenom hur det har gått i kvalen de senaste tre åren.

Inför säsongen 2020/21 gjordes seriesystemet om och reglerna för upp- och nedflyttning förändrades. Tidigare hade de två sista lagen i SHL mött två lag från HockeyAllsvenskan i kampen om två platser i högstaligan. Från och med 2020/21 har HockeyAllsvenskan ett eget slutspel där vinnaren får spela i SHL säsongen därpå samtidigt som de två sista lagen i SHL möts i en matchserie i bäst av sju matcher där vinnaren spelar kvar i SHL.

I det första kvalet med detta upplägg vann Brynäs mot HV71, och därmed var det grundseriens tabelljumbo som åkte ur. De två senaste åren är det dock jumbon (Timrå respektive Malmö) som hållit sig kvar medan det lag som slutat på 13:e plats (Djurgården samt Brynäs) har åkt ur.

Noterbart är att av nio av 14 kvalmatcher de tre senaste säsongerna har vunnits av bortalaget.

Så har kvalen mellan SHL-lag slutat

2021 Brynäs-HV71 4-1

HV71 slutade sist i tabellen 2020/21, elva poäng upp till Linköping på tolfte plats. Brynäs var närmare att undvika kval, men i den näst sista omgången blev även Brynäs klart för kvalspel. Till kvalet valde Brynäs att göra en förändring på tränarsidan när de plockade in Josef Boumedienne och Nils Ekman. Gävlelaget fick sedan en drömstart när de vann de två första matcherna med uddamålet, innan HV71 knep match tre. Därefter tog Brynäs ännu en bortaseger och den femte kvalmatchen gick, precis som match ett, till övertid och där klev Oula Palve fram och satte avgörandet efter drygt fem minuter. Ett mål som såg till att Brynäs säkrade en plats i SHL säsongen därpå.

Resultat

Brynäs-HV71 2-1 OT
HV71-Brynäs 1-2
Brynäs-HV71 1-2
HV71-Brynäs 1-4
Brynäs 3-2 OT

BB210418SH027 Simon Hastegård/Bildbyrån

Brynäs vann med 4-1 i matcher i kvalet mot HV71 2021.

---

2022 Djurgården-Timrå 0-4

Djurgården vann grundseriens sista möte mot Timrå med 5-2, men det också Stockholmslagets sista seger den säsongen. För efter segern mot Timrå förlorade Djurgården de fem avslutade grundseriematcherna. Laget lyckades därefter aldrig komma upp på vinnarspåret igen. För Timrå, som slutade sist i grundserien, vann fyra raka matcher och därmed åkte Djurgården ur. En som visade vägen för Timrå var Robin Hanzl, som gjorde nio poäng på fyra kvalmatcher. Även Sebastian Hartmann kan nämnas. Den högerfattade forwarden gjorde fyra mål och två assist på fyra kvalmatcher.

Resultat

Djurgården-Timrå 2-4
Timrå-Djurgården 4-3
Djurgården-Timrå 3-5
Timrå-Djurgården 3-1

220402 Timrå jublar mot publiken under match fyra i kvalet till SHL mellan Timrå och Djurgården den 2 april 2022 i Timrå. 
Foto: Pär Olert / BILDBYRÅN / COP 108 / PO0048
djurgården ice hockey ishockey kval qualification qualifier relegation shl slutspel timrå jubel PÄR OLERT / Bildbyrån

Timråjubel efter att ha säkrat kontraktet mot Djurgården.

---

2023 Brynäs-Malmö  1-4

Malmö hade en tung grundserie och kunde ställa in sig på kval relativt tidigt, även om en stark avslutning på säsongen gjorde att den matematiska chansen att undvika kval levde en bit in i mars. Malmö avslutade grundserien med sex raka segrar medan Brynäs avslutade grundserien med en vinst på de fem sista matcherna, varav de Gävlelaget blev nollat i de två avslutande omgångarna. Den formkurvan följde med in i kvalet, för Malmö vann de tre första matcherna, varav två på bortaplan. Brynäs stoppade Redhawks första matchboll, men match fem vann Malmö med 1-0, efter att Ponthus Westerholm gjort matchens enda mål.

Resultat

Brynäs-Malmö 2-5
Malmö-Brynäs 5-2
Brynäs-Malmö 3-4
Malmö- Brynäs 3-4 OT
Brynäs-Malmö 0-1

230323 Malmö Redhawks Ponthus Westerholm jublar efter 0-1 under match fem i kvalet till SHL mellan Brynäs och Malmö Redhawks den 23 mars 2023 i Gävle. 
Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN / COP 254 / TS0132
ishockey ice hockey shl kval slutspel qualification qualifier relegation match 5 brynäs malmö redhawks jubel TOBIAS STERNER / Bildbyrån

Malmö drog det längsta strået förra året mot Brynäs. Här jublar Malmöspelarna efter det avgörande målet i match fem.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners