Frölunda en match från semifinal - slog Leksand hemma

Publicerad: 2024-03-30
#FHCLIF
Frölunda besegrade Leksand med 5-2 på påskaftonen och skaffade sig därmed 3-2 i matcher när serien vänder upp till Dalarna. Jere Innala blev tvåmålsskytt för hemmalaget, medan Oskar Lang satte gästernas båda mål.

Period 1

1-0 FHC 14:07 (EQ) 21 Jere Innala (2)

Period 2

1-1 LIF 22:16 (PP1) 14 Oskar Lang (1)
Assist: 15 Max Veronneau (1), 12 Kalle Östman (1)

2-1 FHC 25:04 (EQ) 17 Isac Born (1)
Assist: 7 Henrik Tömmernes (3)

3-1 FHC 37:45 (EQ) 21 Jere Innala (3)
Assist: 75 David Edstrom (1), 67 Jayden Halbgewachs (2)

Period 3

4-1 FHC 46:21 (EQ) 2 Christian Folin (1)
Assist: 31 Nicklas Lasu (2), 22 Linus Nässén (1)

4-2 LIF 57:04 (PP1) 14 Oskar Lang (2)
Assist: 9 Patrik Zackrisson (1), 12 Kalle Östman (2)

5-2 FHC 59:08 (EQ) 32 Noah Hasa (1)
Assist: 22 Linus Nässén (2)

Leksand inledde matchen piggt men ju längre den första perioden led, desto mer tog Frölunda tag i taktpinnen. Efter att ha missat ett stort läge tog Jere Innala revansch på sig själv när han satte 1-0, ett mål som Leksands målvakt Filip Larsson oturligt styrde in i egen bur. Sett till spelet i den första perioden var ledningen rättvis.

Tidigt i andra perioden kvitterade Leksand genom Oskar Lang som var sist på pucken i ett tungt powerplay-anfall. Den glädjen varade dock inte speciellt länge för dalalaget, för knappt tre minuter senare återtog Frölunda ledningen. Henrik Tömmernes transporterade upp puck och la den på kassen där  Isac Born kunde trycka in returen till 2-1. Frölunda hade en stark period i matchen, med flera lägen att utöka. 3-1 kom också mot slutet av den andra perioden, återigen genom Jere Innala. Finländaren satte pucken mellan benen på Filip Larsson som kanske hade velat ha tillbaka det skottet.

Det var givetvis viktigt för Leksand att få ett reduceringsmål för att kunna pressa Frölunda, och Anton Lindholm fick ett bra läge tidigt, men därefter tog Frölunda kontroll över spelet. Hemmalaget skapade läge på läge, och till slut smällde det. Christian Folin dundrade in 4-1 från blålinjen efter att Nicklas Lasu satt in en härlig bröstvärmare på Anton Lindholm strax dessförinnan. I stället för en Leksandsanstormning var det Frölunda som var närmast att utöka, när Malte Strömwall fick straffslag - men där räddade Filip Larsson. När matchklockan började ticka upp mot 55-56 minuter fick Leksand chansen i powerplay, plockade målvakten och i sex mot fyra tryckte Oskar Lang in sitt andra för matchen. Det var dock för lite och för sent, i stället för ytterligare reducering stängde Noah Hasa matchen med 5-2 i tom kasse.

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen 

_____________________________

Sagt om matchen

– Vi tar tag i matchen på hemmaplan från början. Vi får ner pucken djupt på dem och tröttar ut deras backar. Vi var redo för sju matcher och kämpar på. Vi ska fortsätta spela Frölundahockey i 60+ minuter och sätta press på deras backar, sa Christian Folin efter slutsignalen.

– Vi spelar Frölunda i händerna. Vi spelar ett spel som gör att de får utnyttja sina styrkor. Det är fram och tillbaka och vilda västern i Scandinavium, det passar inte oss speciellt bra. Vi har ett grundspel som gett oss framgångar och tagit oss dit vi är idag, det är det spelet vi ska spela, sa Leksands tränare Challe Berglund till TV4 efter matchen.

I punktform

- Frölunda har nu vunnit tre av de fyra senaste matcherna i serien och är en match från semifinal.

- För första gången i matchserien var det mer än två måls differens mellan lagen. 

- Leksand gjorde sitt första powerplaymål mot Frölunda för säsongen.

- För första gången i serien förlorade Leksand när Filip Larsson vaktade kassen.

- 12 044 åskådare - utsålt - i Scandinavium för tredje matchen i rad.

- Oskar Lang gjorde två mål - hans första slutspelsmål sedan 28 mars 2022.

2024-03-30
Frölunda HC - Leksands IF

Kommande matcher

Frölunda: Leksand borta, måndagen den 1 april

Leksand: Frölunda hemma, måndagen den 1 april

Johan Hagesund
SHL:s huvudpartners