VECKANS SHL – NYHETERNA FRÅN DEN GÅNGNA VECKAN

Publicerad: 2023-09-25
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Filip Berglund förlängt sitt avtal med Örebro, HV71 har lånat ut Hugo Fransson och MoDo har värvat en amerikansk forward.

HV71 lånar ut Fransson

Hugo Fransson, 19, gjorde två matcher i SHL förra säsongen. Han var även utlånad till HC Dalen i HockeyEttan under 17 matcher. Nu är det klart med ännu en utlåning för backen. Men den här säsongen blir det i Nybro Vikings i HockeyAllsvenskan.

– Det blir bra för Hugo att komma till Nybro och få regelbunden speltid. Han kommer att vara där tills vidare, men vi har möjlighet att ta tillbaka honom om behov uppstår, säger HV71:s sportchef Kent Norberg till klubbens hemsida.

MoDo värvar forward

Danny O'Regan, 29, skrev ett ettårskontrakt med MoDo den gångna veckan. Det är en amerikansk forward som förra säsongen spelade i AHL-lagen Grand Rapids Griffins och San Diego Gulls.

– Danny är en spelskicklig rightare; han har väldigt bra spelsinne och är en bra passningsläggare, men han kan även avsluta. En offensivt skicklig spelare, säger MoDos sportchef Henrik Gradin till klubbens hemsida.

O'Regan draftades i den femte rundan 2012 och han har spelat 30 NHL-matcher. Större delen av karriären har han dock spelat i AHL. Där har han noterats för 304 poäng på 400 matcher.

Planen är att O'Regan landar i Sverige i morgon.

– Sedan får vi se när han spelar sin första match, men möjligen blir det nästa lördag när vi möter Malmö, säger Henrik Gradin.

NHL-tryout för Schemitsch

Thomas Schemitsch, 26, anslöt till Malmö inför den förra säsongen. På 49 SHL-matcher gjorde han 14 poäng, fördelat på tre mål och elva assist. Nu ska backen försöka slå sig in i NHL. Han har skrivit ett tryout-kontrakt med Columbus Blue Jackets.

NICLAS JÖNSSON / Bildbyrån

Thomas Schemitsch ska försöka slå sig in i NHL.

Berglund stannar i Örebro till 2027

Filip Berglund går in på sin andra säsong i Örebro. Förra året gjorde han 14 poäng i grundserien och följde upp det med åtta pinnar i slutspelet. Att Örebro gillar var de har sett hos den 26-årige backen, med Bergsbyns SK som moderklubb, visar de genom att erbjuda honom ett nytt kontrakt. Parterna är nu överens om ett nytt treårskontrakt, som alltså sträcker sig till våren 2027.

– Vi har nu fått jobba med Filip i drygt ett år nu och han har utvecklats bra under sin tid hos oss. Filip har inlett årets säsongen starkt och han har ett driv att bli bättre varje dag. Filip är viktig i vår grupp, han har bra värderingar och på isen är han är en spelare som är pålitlig och användbar i alla spelformer, säger Örebros sportchef Niklas Eriksson.

Edstrom har skrivit rookiekontrakt

David Edstrom, 18, passerade 100 minuter i SHL i premiären, vilket kvalificerar honom för ett rookiekontrakt. Ett kontrakt han nu har skrivit på.

– David är en talangfull och ödmjuk spelare som jobbar hårt. Det är en kille vi tror mycket på och det skall bli kul att se honom ta steg framöver, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Edstrom draftades i förstarundan, som nummer 32 totalt, av Vegas Golden Knights i somras, och skrev därefter på ett NHL-avtal med klubben.

MICHAEL ERICHSEN / Bildbyrån

David Edstrom har spelat 15 SHL-matcher med Frölunda.

Över 80 000 åskådare den gångna veckan

Den gångna veckans spelades två fulla omgångar – alltså sammanlagt 14 matcher. På dessa matcher var det totalt 83 802 åskådare på plats på de olika SHL-arenorna.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners