"Vinna guld med mitt Skellefteå AIK är min största dröm"

Publicerad: 2024-04-22
Intervju
När Skellefteå AIK senast vann en finalserie stod Linus Lindström i klacken. Nu har 26-åringen skjutit västerbottningarna ett steg närmare ännu ett SM-guld. "Nu vet Rögle hur det känns att förlora också, och det ska de få göra mer", säger Lindström i en intervju om guldlängtan, det matchavgörande målet senast samt betydelsen av Andreas Johnsons återkomst.

Den första finalen såg ut att vara på väg mot övertid, men då klev Linus Lindström fram. Med drygt fyra minuter kvar satte han matchens första – och enda – mål.

– Klart det varaktigt att ta ledningen i matchserien. Skönt att spräcka Rögles bubbla. De har vunnit mycket. Nu vet de hur det känns att förlora också, och det ska de få göra mer, säger Lindström, dagen efter den första finalen.

Hur högt rankar du målet bland dina fullträffar i karriären?
– Etta. Att göra mål i en final på hemmaplan som gör att vi vinner är en riktigt skönt, säger Linus Lindström och fortsätter:

– Filip Sandberg sa faktiskt just innan det bytet ”nu går vi in och hänger den”, och sedan fick jag slå in returen och det var en härlig känsla.

Strax innan avgörandet hamnade två Skellefteåikoner på storbildskärmen – Oscar Möller samt Jimmie Ericsson – vilket fick decibelnivån i Skellefteå Kraft Arena att höjas, och det märkte Lindström och hans lagkamrater.

– De fick igång ett riktigt bra tryck på läktaren. Vi fick grymt mycket energi av det och det tog vi med oss in i det bytet.

Hur mycket träffar ni Möller (som är sjukskriven)?
– Han är inte med jättemycket, men han är där och supportar och kommer ner i omklädningsrummet ibland efter matcherna, säger Lindström.

240420 Oscar Möller med son på läktaren under final ett i SHL mellan Skellefteå och Rögle den 20 april 2024 i Skellefteå. 
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / COP 117 / OW0162
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league final skellefteå rögle OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Skellefteås sjukskrivne lagkapten Oscar Möller har synts i Skellefteå Kraft Arena under flera slutspelsmatcher.

Stod i klacken guldsäsongen

Lindström är fostrad i Skellefteå AIK och trots att han bara är 26 år har han hunnit spela 381 grundseriematcher i SHL samt 69 slutspelsmatcher. Under sina åtta säsonger har Lindström varit med och förlorat två SM-finaler – 2018 och 2023. Nu hoppas han att det ska bli tredje gången gillt.

– Att vinna guld med mitt Skellefteå AIK är min största dröm. Jag har växt upp här, följt klubben hela karriären och har sett dem vinna två guld. Att få vara med och göra det själv hade varit grymt häftigt, säger Lindström.

Skellefteå AIK har förlorat de fyra senaste finalerna de har spelat. Senast de vann SM-guld var 2013/14, och det är en säsong Linus Lindström gärna minns tillbaka till.

– Jag var där och supportade på hemmamatcherna. Jag minns att jag stod i klacken då. Bortamatcherna följde jag på tv. Det är häftiga minnen, säger Lindström.

Johnson tillbaka till final två

Skellefteå vann den första finalen trots att de saknade fem viktiga spelare. Andreas Johnson var avstängd, Rickard Hugg skadad och Gustaf Lindvall, Måns Forsfjälll samt Adam Sandin Pellikka var sjuka. Tidigare har även den assisterande tränaren Andreas Falk samt backen Oskar Nilsson varit sjuka, men Lindström är inte orolig över att fler ska insjukna.

– Det känns ändå lugnt. Vi vet att vi har ett bra lag och att det finns spelare som kan fylla i de andra rollerna. Vi vill såklart ha alla friska, men har vi inte det har vi bra juniorspelare som kommer upp, och så har det varit hela säsongen, säger Lindström.

En som definitivt är tillbaka till kvällens match är Andreas Johnson.

– Han betyder mycket för oss. En grym spelare, mycket energi och han är bra på allt. Det är en matchvinnare, bra att få in honom igen, avslutar Lindström.

Kvällens match startar 19:30 och kan ses på TV12 samt TV4 Play.

240420 Skellefteås Linus Lindström under final ett i SHL mellan Skellefteå och Rögle den 20 april 2024 i Skellefteå. 
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / COP 117 / OW0162
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league final skellefteå rögle OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Linus Lindström avgjorde final 1. Vem blir matchhjälte i kväll?

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners