"KÄNSLAN ÄR ATT DET BÖRJAR BLI ETT STABILT BYGGE"

Publicerad: 2023-08-25
Lagpresentation
Ingen Antti Suomela, men Oskarshamn har å andra sidan kvar stommen från förra året och har kryddat det med att plocka in en tjeckisk toppmålvakt samt att de fått hem bygdens store son Oscar Engsund. ”Känslan är att det börjar bli ett stabilt bygge. Tidigare har det hängt mycket på individuella prestationer. Nu är det mer ett lag som mer håller ihop”, säger Christian Gustafsson på Barometern/Oskarshamns-Tidningen.

Oskarshamn går in på sin femte raka säsong i SHL och det går inte att säga annat än att smålänningarna har tagit kliv för varje säsong. De blev sist säsongen 2019/20 och därefter har de slutat elva, nia och förra säsongen knep de en historisk sjundeplats. Frågan är om de kan förbättra den placeringen ytterligare den här säsongen?

– Även om det är en del nytt i laget tycker jag att man kan säga att det här huset börjar bli färdigt. De började med ett ruckel när de gick upp 2019, men Thomas Fröberg (sportchef) och Martin Filander (huvudtränare) har kunnat bygga vidare på sitt bygge varje år. De har kunnat hålla sin röda tråd även om det har försvunnit vissa spelare då och då, säger Christian Gustafsson.

Hoppas kunna stärka defensiven

Han menar att Oskarshamn har kunnat addera en dimension till på sitt spel varje år. Förra säsongen var offensiven lysande och laget gjorde flest mål i hela SHL tillsammans med Skellefteå. Nu är förhoppningen att Oskarshamn med värvningarna som har gjorts i sommar ska kunna höja målvaktsspelet och defensiven.

– Oskarshamn har aldrig haft en riktigt bra målvakt under åren i SHL. Tim Juel och Joe Cannata har varit riktigt bra periodvis. Nu har de fått in en på papperet så bra målvakt de kan få i Marek Langhamer och jag skulle säga att backsidan är det här lagets USP, lite i skymundan. De har fått in Oscar Englund som ändå är stadens son i någon mening. Jag fattar att det inte är en så stor grej i resten av Sverige, men i Oskarshamn är det stort. Han kommer ändå hem som en av ligans bästa defensiva backar och utöver det har Oskarshamn fått behålla de backar som de ville behålla samt att de har plockat in några spännande backar från HockeyAllsvenskan (Alexander Anderberg samt Oskar Asplund), säger Christian Gustafsson.

SIMON ELIASSON / Bildbyrån

Oscar Engsund är tillbaka i moderklubben IK Oskarshamn.

Just värvningen av Oscar Engsund tror Gustafsson kommer att betyda mycket. Engsund, som har IK Oskarshamn som moderklubb, skrev dessutom på ett kontrakt till 2029 och utsågs direkt till ny lagkapten.

– Att få hem honom ger ett otroligt symbolvärde. Han representerar klubben på ett bra sätt. Alltid glad, alltid med ett leende, han känner alla i stan och tar sig tid för att stanna och prata.  Han kommer att vara monumentalt viktig för det här laget, säger Gustafsson.

"Nu känns truppen bredare offensivt"

Med tanke på att Engsund utsetts till lagkapten glider vi över på ett av de frågetecken som Christian Gustafsson sätter kring den här upplagan av IK Oskarshamn.

– Klubben petade Jonas Engström som lagkapten efter åtta år, vilket är en känslig grej, och Engström blev inte ens assisterande kapten. Det har varit lite flyttrykten kring Engström, men nu verkar han bli kvar ändå. Där finns ett potentiellt frågetecken kring hur Engström och laget påverkas av allt det här. En annan grej är att John Dahlström, som vann interna skytteligan för två år sedan, tränar för sig själv och lär försvinna. Dessutom köptes Joe Cannata ut. Klubben har tagit några kontroversiella beslut mot spelare som varit klubben trogen, men det är kanske sådana beslut som klubben behöver ta. Ett annat litet orosmoln är att Viktor Lodin har figurerat i en brottsutredning, men det är inget som behöver påverka laget, säger Gustafsson.

Något som inte går att komma från när det gäller Oskarshamn är att de tappar förra säsongens poängkung Antti Suomela. Med honom borta hoppas Oskarshamn kunna sprida ut poängproduktionen lite.

– En spelare som gör 66 poäng lämnar ett tomrum efter sig, precis som Jiri Smejkal kommer att göra. Men Smejkal kan eventuellt komma tillbaka om han inte tar plats i Ottawa och vänder hem till Europa. Klart att de kommer att saknas, men Oskarshamn var lite av ett enkedjelag förra säsongen. Nu känns truppen bredare offensivt. Förra året hade de kanske en och en halv kedja som levererade. Nu är det på papperet tre kedjor som ska kunna producera, säger Gustafsson och fortsätter:

– Känslan är att det börjar bli ett stabilt bygge. Tidigare har det hängt mycket på individuella prestationer. Nu är det mer ett lag som mer håller ihop.

Var ungefär tror du att Oskarshamn hamnar i tabellen den här säsongen?
– Jag säger varje gång att så länge Oskarshamn håller sig kvar är det något av en bragd. I några år tippade jag laget på kvalplats av den anledningen, men det går inte nu. Jag tycker att klubben har byggt lite för bra, lite för smart och kontinuerligt för att riskera att slåss i den absoluta botten. De har en så pass bra trupp att de ska kunna vara med högre upp, och en bra ledare. Så länge Filander är kvar tror jag att framgången kommer att fortsätta. Just nu skulle jag tippa att Oskarshamn hamnar mellan plats sex och tio. Jag tror att de går till slutspel.

Christian Gustafsson tippar IK Oskarshamns...

…poängkung: ”Man måste svara Patrik Karlkvist där. Slår du ihop de två senaste säsongerna har han varit ligans bäste spelare enligt mig. Han har varit otroligt konsekvent i sin poängproduktion.”

…assistkung: ”Patrik Karlkvist.”

…målkung: ”Viktor Lodin."

…största överraskning: ”Jag svarar Lodin här också. Han har spelat i SHL tidigare, men jag tror att han har en högstanivå som vi inte har sett än. Får han till jämnheten kan han verkligen göra mycket bra för laget.”

…MVP: ”Oscar Engsund. Eftersom Oskarshamn har varit lite ett hopkok av folk från andra ställen i Sverige och andra länder blir Engsund jätteviktig. Klubben har många egna produkter på andra ställen, och den största av dessa är Oscar Engsund. Att han kommer hem nu är jättestort.”

…bästa värvning: ”Oscar Engsund. Dels symbolvärdet som en sådan värvning medför och dels att han kommer hem som en av ligans bästa defensiva backar.”

…tabellposition: ”Sexa till tia.”

INFÖR 2023/24

Lagpresentationer 2023

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners