NYGÅRD MATCHHJÄLTE I HÖGDRAMATISK AVSLUTNING

Publicerad: 2023-10-28
#RBKFBK
Tabellettan Färjestad lyckades återupprepa bedriften från två veckor sedan – att besegra Rögle. Det satt dock väldigt hårt inne och matchen avgjordes med blott 37 sekunder kvar av den tredje perioden, efter en klurig videogranskning.

Period 1

13:00 0-1 (EQ) FBK 13 Joel Kellman (4)
Assist: 4 Oscar Lawner (3), 32 Magnus Nygren (4)

Period 2

06:44 1-1 (SH1) 37 Albin Sundsvik (2)
Assist: 12 Brady Ferguson (4)

Period 3

19:23 1-2 (PP1) 11 Joakim Nygård (3)

Tre tidiga utvisningar för gästerna gav Rögle initiativet i matchen, men målen lät vänta på sig ända tills Joel Kellman bjöd på ett riktigt konstmål till 0-1.

Mittperioden fortsatte på ett målsnålt sätt, bland annat tack vare bra målvaktsspel från Rifalk och Lindbom. Känslan var att Rögle länge var närmast ett mål för kvittering och en utvisning för "puck out" såg ut att sabotera jakten - men i stället levererade Albin Sundsvik 1-1 i numerärt underläge. Färjestad fick därefter ett mål underkänt på grund av att en spelare störde målvakten och oavgjort stod sig därmed inför period 3.

Dramatik var ett ord som låg nära till hands där, eftersom båda lagen fortsatte att skapa vassa chanser. Christoffer Rifalk och Carl Lindbom svarade för flera fina parader i sina respektive målburar – och hade därtill en del tur med sig när det behövdes.

Avgörandet i matchen kom med blott 37 sekunder kvar att spela, då Färjestad gjorde mål i spel fem mot fyra. Målet godkändes efter en mycket klurig videogranskning, eftersom målskytten Joakim Nygård tåfjuttade iväg en puck som tog på en försvarares klubba innan den passerade mållinjen.

Matchstatistik 

Spelarstatistik 

Video från matchen 

Sagt om matchen

– Ja du, vad ska jag säga. Det suger, det tar hårt. Vi jobbar i motvind just nu, men det är bara att äga situationen. Vi får försöka lära oss av det här och kriga på, hitta detaljer att förbättra spelet. Det är ändå en kämpainsats i dag. När det inte studsar med får vi som lag spela tajt, konstaterade Rögles Simon Ryfors i TV4 Play.

– Pucken damp ner och jag fick foten på den, det hade inte blivit mål om inte Röglespelaren hade fått klubban på den. Marginalerna är på vår sida, satan vad skönt! Det var ett tag sedan jag spelade fotboll, men det blir mycket tvånudd. Segern är jätteviktig, det är tajt i tabellen. Vi gör en bra match, det är tufft att komma hit men vi får mycket energi av våra bortasupportrar och den härliga inramningen, säger matchhjälten Joakim Nygård.

I punktform

- Rögle-legendaren Mattias Sjögrens #11 hissades före matchen till taket i Catena Arena.

- Domaren Andreas Harnebring gjorde sin 400:e match i SHL. Respekt!

- Färjestad har nu sju raka matcher utan insläppt mål i numerärt underläge.

- Rögle hade inte släppt in ett mål i numerärt underläge de senaste sju matcherna, men fick i dag släppa in det avgörande målet i spel fyra mot fem.

- Efter tre raka oavgjorda matcher tar Färjestad en efterlängtad trepoängare.

- Hemmastarka Rögle får konstatera att det blev en ovanlig förlust.

Highlights

2023-10-28
RÖGLE BK - FÄRJESTAD BK

Kommande matcher

Rögle: Örebro hemma, torsdagen den 2 november

Färjestad: Luleå hemma, torsdagen den 2 november

Tobias Josefsson
SHL:s huvudpartners