JVM-stjärnan om återföreningen och oron att missa turneringen

Publicerad: 2023-12-25
JVM
Noah Östlund väntas bli en av nyckelspelarna i Juniorkronorna. Här berättar han om gulddrömmen, oron att missa JVM efter hjärnskakningen och känslan att återförenas med sina tidigare lagkamrater i Djurgården. ”Ett JVM på hemmaplan, det blir knappast större än så här”, säger Växjöcentern.

Noah Östlund är en av nio spelare i Juniorkronorna som spelade JVM redan förra säsongen. Då blev det en fjärdeplats. Nu hoppas Noah Östlund att laget ska nå en bättre placering.

– Vi har komplett lag, många spelare som tar sina roller och en tajt grupp som har kul även utanför isen. Vi vet att vi är ett bra lag, men samtidigt finns det många bra lag i den här turneringen, men vi går för guldet, säger Östlund.

"Fick ligga i ett mörkt rum"

Östlund spelade sin senaste SHL-match i mitten av november. Då åkte 19-åringen åkte på en hjärnskakning och därför missade han sju raka matcher innan Juniorkronorna samlades.

– Första dagarna fick jag ligga i mörka rum. Jag hade huvudvärk hela dagarna och försöka bara sova. Jag fick inte använda telefonen eller något sådant. Ju längre det gick desto bättre gick det att vara ute, även om jag var lite känslig för ljus och hade huvudvärk. Nu är det helt borta, säger Östlund.

Kunde du göra något utöver att bara ligga i sängen de första dagarna?
– Jag var ganska trött och seg och sov mycket. Jag försökte lyssna på poddar och fördriva tid på så sätt.

Vilka poddar lyssnar du på?
– Mycket hockeypoddar. Även lite fotbollspoddar och poddar om börsen. Sådant tycker jag är intressant, lite blandat.

I takt med att dagarna gick och hjärnskakningssymptomen fanns kvar medger Östlund att han började fundera på om han skulle hinna bli frisk till JVM.

– Jag har faktiskt varit lite orolig. Jag var borta nästan en månad, men har tränat för fullt ett tag nu. Men så klart var jag orolig när det började gå en, två veckor, men nu känner jag mig redo och det är skönt att vara igång, säger Östlund.

JONAS LJUNGDAHL / Bildbyrån

Noah Östlund har gjort sju poäng på 17 SHL-matcher med Växjö.

Återförenas med Lekkerimäki och Öhgren

Inför säsongen var Östlund en av fyra hajpade talanger som lämnade Djurgården för spel i SHL. Carl Lindbom och Liam Öhgren skrev på för Färjestad medan Jonathan Lekkerimäki valde Örebro. Till JVM kommer Östlund att återförenas med de två sistnämnda.

– Det ska bli jätteroligt. Vi har hållit ihop hela juniortiden och är bra polare. Det ska bli jättekul. Vi har hittar varandra bra på isen också och det är kul, säger Östlund, som när den här intervjun görs har tränat i samma kedja som Lekkerimäki.

Just Östlund och Lekkerimäki har spelat tillsammans sedan de var tolv år, men tidigare i år ställdes de mot varandra i SHL.

– I och med att vi har spelat tillsammans så länge var det annorlunda att mötas. Speciellt, men ändå kul, säger Östlund.

Hur mycket har du pratat med Lekkerimäki och Öhgren under säsongen?
– Jag och Jonathan har ganska tät kontakt och pratar en del på FaceTime. Vi har hållit ihop länge och det blir automatiskt att vi har haft lite mer kontakt. Sedan blir det lite Snapchat och sociala medier, säger Östlund, som ser framemot annandag jul.

Då spelar Juniorkronorna sin första match i turneringen – mot Lettland.

– Ett JVM på hemmaplan, det blir knappast större än så här. Vi har väldigt bra lag och det är sista chansen för många av oss att spela i juniorlandslaget. Vi är superladdade.

Noah Östlund plockar ut sin favorit-…

…tv-serie: ”Prison Break.”
…artist: ”Drake.”
...hockeyspelare genom tiderna: ”Pavel Datsyuk.”
…film: ”Svårt, men Bad Boys-filmerna är roliga.”
…snacks: ”Pepparchips.”
… bok: ”Det är skralt på den fronten, haha.”
…mat: ”Pommes, kött och bea.”
…styrkeövning: "Chins är jag ganska bra på."
...JVM-minne: "MIka Zibanejads övertidsavgörande."

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners