Lindvall: "Sluta kan man alltid göra senare"

Publicerad: 2024-01-19
Intervju
Efter nollan och segern i toppmötet mot Färjestad var det en märkbart rörd Gustaf Lindvall i intervjun med TV4. Här berättar Skellefteåmålvakten om tårarna i tv, reaktionerna, den långa rehabprocessen, bakslagen och att det förmodligen är ytterligare ett halvår kvar innan han är helt återställd. ”Nu känns som det som att det är värt det, men mycket jobb är kvar och resan är inte slut”, säger han.

Skellefteå tog en imponerande 3-0-seger mot Färjestad i går och gladast av alla var kanske Gustaf Lindvall, som kommer från en minst sagt prövande tid.

– Jättekul att vara här nu. Många dagar har jag bara satt den ena foten framför den andra och inte tänkt längre än så. Som hockeyspelare är man resultatknarkare, så bra att få ett bra resultat, säger Lindvall.

"Har fått kämpa"

Den 33-årige målvakten skadade sig i oktober 2022, opererade sig i februari 2023 och gjorde comeback den 23 september 2023 – alltså cirka elva månader efter skadan, som fortfarande gör honom påmind.

– Det har varit tufft både före och efter operationen. Jag har åkt på några bakslag och har fått kämpa på.

Hur många bakslag har du haft?
– Två tror jag, men jag har haft bra hjälp av vårt medicinska team. Har man bra folk runt omkring sig får kan man bara göra sitt bästa och sedan se hur långt det räcker.

Har du varit varit orolig att det här skulle kunna tvinga dig att avsluta karriären?
– Det klart att man blir lite orolig, men efter operation fick jag höra av ortopeden att det var ett lyckat ingrepp. Sedan är det ändå en lång konvalescens och många timmars rehabilitering. Det är en resa att göra och jag är inte helt återställd än.

Men en seger och en hållen nolla mot Färjestad gör att allt slit de senaste 16 månaderna känns mer motiverat.

–  Lite så. Nu känns som det som att det är värt det, men mycket jobb är kvar och resan är inte slut.

Finns det någon prognos för när du ska vara helt återställd?
– Kanske när vi går på is igen efter sommaren. Så det är ett tag kvar.

Du älskar verkligen hockey.
– Haha. Ja, lite så. Sluta kan man alltid göra senare. Det är bara att kämpa på, säger Lindvall.

FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Hur fördriver du tid under alla rehabtimmar? Musik, poddar eller vill du ha det tyst?
– Väldigt mycket poddar. Vissa pass behöver man vara fullt koncentrerad, men det har varit många långa konditionspass och då blir det poddar.

Vad har du för poddtips?
– Vill du få tiden att gå är det ”When We Were Kings” och jag gillar ekonomipoddar som "Börspodden" och "Makrorådet”. Jag har hunnit beta av de flesta poddar som finns.

"Jag har alltid varit blödig"

Lindvall har den här säsongen stått åtta matcher och nollan i går var hans 100:e SHL-seger i karriären. Dessutom var det enligt norran.se hans första nolla på 695 dagar, och även om Lindvall såklart har saknat att vara på isen lyfter han även fram allt runtomkring – som att vara iväg på en bortaresa med laget.

– Jag älskar min familj (fästmön Emma och tre söner, nio, sex och tre år) och älskar att vara med dem, men att åka iväg med laget är otroligt kul. Vi har många resor med laget och vi ser alltid till att ha kul på resorna. Mycket skitsnack och roliga historier blir det. Det är absolut en del jag har saknat.

Du nämnde din familj, vad har de betytt under här perioden?
– De betyder allt egentligen, ljuset i vardagen. Kul att se grabbarna växa, utvecklas och se vilka människor de är på väg att bli. Ett skönt sätt att släppa hockeyn, att försöka få en så bra pappa som möjligt, säger Lindvall.

Efter matchen mot Färjestad var det en märkbart rört Lindvall som intervjuades i TV4.

– Man försöker väl hålla tillbaka lite, men jag vet inte. Man är mänsklig, säger han.

– Jag har alltid varit ganska blödig. Sådan är jag.

Fick du personligen några reaktioner efter i går?
–  Många vänner har hört av sig och även familj, och det är kul så klart.

"Behöver inte stressa"

När SHL.se får tag i honom sitter Skellefteåspelarna på bussen på väg till Arlanda. Därefter väntar flyg hemåt och i morgon är det hemmamatch mot Frölunda. Skellefteå kommer till matchen med fem raka segrar, men om det blir Lindvall som står mot göteborgarna återstår att se.

– Vi har en plan för hur vi ska lägga upp matchandet. Vi har Linus (Söderström) också och han är kanonduktig. Jag behöver inte stressa något. Han ger mig arbetsro och förhoppningsvis kan vi dela belastningen ganska mycket, hjälpas åt att dra och att vi båda är fräscha till slutspelet.

FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Den senaste veckans nollor

Gustaf Lindvall, Skellefteå (3-0 mot Färjestad)
Räddade samtliga 21 skott i går och höll säsongens första nolla. Vilket dessutom resulterade i karriärens 100:e seger i SHL

Emil Kruse, Oskarshamn (2-0 mot Örebro)
Precis som Lindvall höll Kruse i går säsongens första nolla. Det var även IKO-målvaktens första SHL-nolla i karriären. Han räddade 24 skott.

Frans Tuohimaa, Frölunda (3-0 mot Rögle)
Lasse Johansson höll nollan förra torsdagen och det följde kollegan Frans Tuohimaa upp med att spika igen mot Rögle i lördags. Det var finländarens första seger i Frölundatröjan. Han noterades för 27 räddningar.

Jonas Arntzen, Örebro (3-0 mot Malmö)
Örebros norske målvakt stod för lördagens andra nolla. Han räddade 22 skott och det var första gången den här säsongen han spikade igen.

Lördagens SHL-omgång

Malmö Redhawks-Luleå Hockey (15:15)
Skellefteå AIK-Frölunda HC (15:15)
MoDo Hockey-Linköping HC (15:15)
Färjestad BK-Rögle BK (15:15)
Leksands IF-HV71 (18:00)
Växjö Lakers-Örebro Hockey (18:00)
IK Oskarshamn-Timrå IK (18:00)

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners