Klingberg: "Farfar har spridit så mycket kärlek till så många"

Publicerad: 2024-02-01
Intervju
I en intervju med TV4 sa Carl Klingberg att tiden inte skulle räcka till för att berätta vad hans nyligen avlidne farfar har betytt för honom. Men här berättar Frölundaforwarden öppenhjärtigt om farfar Olof. ”Att få alla att känna glädje och sprida den här energin och kärleken gjorde farfar och det är något jag verkligen tycker är fint”, säger 33-åringen, som även ger sin syn på varför det har gått bättre för honom personligen den senaste tiden.

Januari har gått över till februari och Frölunda var det lag som lyckades bäst i 2024 års första månad. Göteborgarna vann åtta av tio matcher under den gångna månaden och en som har bidragit poängmässigt den senaste tiden är Carl Klingberg. 33-åringen har gjort mål i två av de tre senaste matcherna, men mål varannan match är inget som Klingberg räknar med framöver.

– Jag förväntade mig att SHL var en tuff liga att leverera i och det är det, men så pang smällde jag in ett par puckar i början och kände kanske ”det här var inte så farligt”. Sedan kom verkligheten i kapp lite. Jag har verkligen fått jobba hårt för att hitta hur jag ska vara effektiv i Frölunda och i SHL, säger han och fortsätter:

– Det blir snabbt att man börjar fundera och det sätter sig lite i huvudet, men ungefär när vi var i väg till Davos (Spengler Cup) ramlade poletten ner. ”Skit i poäng och skit i mål – gå ut och var dig själv och sedan blir det vad det blir”. Ironiskt nog har det blivit några mål efter det. Men om du frågar om det är det här (mål varannan match) man ska vänja sig vid så är det exakt det jag försöker intala mig själv att det inte spelar någon roll, men det är såklart jättekul om jag kan göra lite mål, säger Klingberg.

Han berättar vidare att han under perioden när det var glesare mellan fullträffarna började ifrågasätta om han spelat tillräckligt bra för att kunna bidra framåt.

– Mål eller inte mål, spelade jag bra nog då? Det kanske jag inte gjorde. Jag fokuserade för mycket på att jag skulle göra skillnad i protokollet och att jag ville synas. Sedan glömde jag någonstans bort att jag faktiskt behövde vara bra för att lyckas. Jag började i fel ände och det satte sig i skallen, och det etsade sig fast mer och mer.

Därför har han nu försökt förändra sitt fokus.

– Jag försöker att mer tänka på vad jag ska göra för att spela bra och vad är jag bra på? Jag är bra på forechecka, jobba framför mål och vara jobbig att möta. Nu ska jag bara försöka att fortsätta med det.

Hyllar sin farfar

När Klingberg nätade mot Oskarshamn förra veckan kysste han sitt finger och pekade upp mot skyn för att hedra sin farfar, som nyligen gick bort efter några års sjukdom (Alzheimers). När Klingberg även gjorde mål i tisdags fick han i en pausintervju frågan vad hans farfar har betytt för honom, men inledde med att svara: ”Jag skulle nog kunna ha en monolog i fem minuter, men så mycket tid har vi nog inte”. Här finns dock tiden och Klingberg berättar att farfar Olof alltid har haft en stor och viktig roll i Carls liv.

– Jag är uppväxt med farfar. Inte i hushållet, men vid min sida – och det är alla i min familj. Han har skjutsat och hjälpt till att analysera, på ett väldigt varmt sätt. Det har inte bara mot oss inom familjen, utan även andra. Han har alltid funnit där och alltid sagt fina ord. Han har spridit så mycket kärlek och glädje till så många. Det var verkligen en eldsjäl. Som unga var vi syskon mycket i Scandinavium och kollade hockey med farfar och pappa. Farfar har varit med från Björnligan till att jag har gjort mål i NHL, vunnit VM-guld och spelat OS. Han har verkligen varit en stor del i det här. Men livet går som det går. Farfar fick Alzheimers och har inte varit sig själv de sista två åren. Jag har varit förberedd på det här och nästan önskat att han skulle få sluta lida. Det har varken varit kul för honom, kan jag tänka mig, eller familjen. Det har varit tungt de senaste två åren och på det sättet är det nästan skönt slippa se honom lida, men när det väl händer blir man sentimental och tänker på alla minnen, säger han.

MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

När Carl Klingberg förra veckan nätade mot Oskarshamn kysste han sitt finger och pekade upp mot himlen, och det var för att hedra sin farfar.

Vilket är ditt bästa minne med din farfar?
– Det finns många, men ett speciellt är när jag spelade i Frölunda första svängen och satte min första kasse när de var där och tittade. Även farmor satt på läktaren och att se de sitta där och gråta efter målet ett jäkla fint minne. All den här skjutsningen och stöttandet resulterande i något som gjorde att jag fick uppleva det som vi genom åren hade varit och kollat på tillsammans. Det var fint att se och känna deras glädje.

Vet du när din farfar såg dig spela för sista gången?
– Det har jag ingen aning om. Jag spelade i Schweiz länge och det var det inte jättelätt att komma åt matcherna, men definitivt senast var nog OS i Sydkorea och även VM-guldet 2017 vet jag. Sedan vet jag inte om han har fått in några matcher efter det. Men i slutändan var det kanske inte hockeyn som var det viktiga utan mer att få vardagen och livet att fungera.

I andra intervjuer har jag sett att du har haft din farfar som förebild och att de är en person du vill efterlikna. Vad i hans person är det du vill ta efter?
– Att det genom åren har varit så många personer som har känt vilken härlig man han var, hur snäll han var och hur mycket han ställde upp. Hur ska jag förklara? Det kändes som att han var en sådan person i Disneyfilmer som fick djur och barn att vilja sitta i hans knä, lite så. Något folk med rent hjärta kan få. Jag vill vara en man son står upp för sin tro, för sin vilja utan att på något sätt trampa på någon eller göra någon illa. Att få alla att känna glädje och sprida den här energin och kärleken till alla nära och runt om gjorde farfar och det är något jag verkligen tycker är fint. Och det är något som jag själv vill göra, säger Carl Klingberg.

JONAS FORSBERG / BILDBYRÅN

Torsdagens SHL-omgång

Luleå Hockey-Örebro Hockey
Skellefteå AIK-MoDo Hockey
Timrå IK-HV71
Färjestad BK-Linköping HC
Frölunda HC-Leksands IF
IK Oskarshamn-Malmö Redhawks
Rögle BK-Växjö Lakers

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners