"ALLT ANNAT ÄN SLUTSPEL ÄR ETT MISSLYCKANDE"

Publicerad: 2023-08-18
Lagpresentation
Fem säsonger i rad har Linköping missat slutspel. Nu är frågan om östgötarna kan bryta den trenden och knipa en plats bland topp tio? ”LHC har inte råd med ett misslyckat år till, varken sportsligt eller ekonomiskt”, säger Correns Per Bergsten.

Tolva, elva, tolva, elva, tolva – där har ni Linköpings placeringar i SHL sedan säsongen 2018/19. Fem år i rad har alltså LHC-spelarna fått gå på semester i mars. Förra säsongen såg det ett tag ut som att LHC skulle nå slutspel, men östgötarna avslutade med en seger på de tio sista matcherna och därmed blev det till slut en tolfteplats. Till den här säsongen är stommen kvar och endast fyra spelare har så här långt tillkommit.

– LHC har mycket att bevisa, då det är till stor del är samma lag som i fjol. Första halvan av träningsmatchen mot Oskarshamn var ganska bra. Då var känslan att de låg längre fram än förra året, men ändå blir det en 3-6-förlust. Jag tror att de flesta kommer att tippa LHC på plats elva och nedåt, säger Per Bergsten på lokaltidningen Corren.

Vad tror du om Linköpings chanser att nå slutspel?
– I och med att de flesta spelare är kvar sedan förra säsongen startar laget förmodligen längre fram än vid samma tidpunkt i fjol. Bekymret är att många andra lag har blivit bättre. Linköping behöver trots allt ha fyra lag bakom sig och det är jag tveksam om de har. Än en gång snackas det om att det finns revanschlusta och att kraven ska öka. Nyckeln är att de lever upp till det snacket. Att det inte bara blir snack, utan att de menar allvar med det.

"Har varit lite för mjukt tidigare"

Rent spelmässigt lyfter Bergsten fram två nycklar till att Linköping ska nå en plats bland topp tio: att spelet fem mot fem blir bättre samt att de blir tuffare att möta.

– Linköping var bäst i serien i powerplay förra säsongen, men blev ändå tolva. Där har Klas Ösmtan och övriga tränare ett stort ansvar att få till det. Tanken är också att LHC ska bli tuffare och hårdare att möta, och den tanken gillar jag. Det har varit lite för mjukt tidigare. LHC måste bli rakare och tuffa till sig, säger Bergsten.

Att LHC har en tanke på att bli mer fysiskt märks också på nyförvärven. De har plockat in William Worge Kreü, 198 centimer lång, Arvid Aronsson, 95 kilo tung, samt Remi Elie, 98 kilo. Utöver dessa tre har Linköping även värvat Taylor Leier som förra säsongen snittade en poäng per match i den tyska ligan.

– Mycket handlar om att Elie och Leier ska lyckas framåt. De vill ha in en spelare till, men det är inget som är klart. Jag tror att LHC behöver ha in en till offensivt skicklig spelare och då gäller det att de hittar rätt, samt att Leier klarar av steget från Tyskland till SHL. I Elies fall handlar om att undvika skador. Där vet man nog mer vad man får. Överlag finns det ett frågetecken för målskyttet om inte Leier blir ett jättefynd, säger Bergsten.

"Backsidan ser stark ut"

Vilken lagdel håller du som Linköpings starkaste?
– Med alla friska tycker jag att backsidan ser stark ut. Men att få Oscar Fantenberg, den nya lagkaptenen, skadad under hela försäsongen är förstås jättetungt. Anfallsmässigt är det okej på pappret, men det är många som har en del att bevisa med tanke på hur det såg ut förra året.

Vilka tänker du på då?
– Markus Ljungh hade ett svagt år i fjol, men har varit bra tidigare. Ty Rattie gjorde en del mål, men måste göra mer i fem mot fem. Han måste bli stadigt bättre och inte bara leverera ibland. Henrik Törnqvist behöver göra mer offensivt. Att Broc Little håller sig skadefri blir också viktigt. Han och Filip Bystedt har spelat ihop och där ser man lite begynnande kemi. Den duon kan mycket väl leda LHC i vinter. Jag blir inte förvånad om Bystedt spelar i landslaget den här säsongen. Så spännande ser han ut.

CHRISTIAN ÖRNBERG / Bildbyrån

Markus Ljungh är en av spelarna i LHC Per Bergsten förväntar sig mer av.

Om vi kokar ner allt till en tabellplacering, var förväntar du dig att LHC hamnar när grundserien är färdigspelad?
– Jag förväntar mig att de slåss om den sista slutspelsplatsen. Mellan nia och tolva känns rimligt att tippa just nu. Men allt annat än slutspel är ett misslyckande. Fem år utan slutspel är inte bra. Är du där nere i botten en längre tid åker du till slut ur. LHC måste komma bort från det. De behöver komma upp något snäpp, men man kan inte bara prata om att ”nästa år ska bli bättre”. De måste börja leverera också, annars tappar de trovärdigheten. LHC har inte råd med ett misslyckat år till, varken sportsligt eller ekonomiskt.



Per Bergsten tippar Linköpings...

…poängkung: "Filip Bystedt."

…assistkung: ”Filip Bystedt."

…största överraskning: ”Jag vet inte om Bystedt kan räknas som en överraskning, men om han blir förstecenter och visar vägen offensivt kan man kanske benämna det som en överraskning.”

…MVP: ”Marcus Högberg.”

…bästa värvning: ”Remi Elie, om han är frisk.”

…tabellposition: ¨Tia.”

INFÖR 2023/24

Lagpresentationer 2023

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners