HÄR ÄR MOTSTÅNDET FÖR SHL-LAGEN I FÖRSTA CHL-OMGÅNGEN

Publicerad: 2023-08-31
CHL
CHL inleds i kväll och tre SHL-klubbar – Växjö, Skellefteå samt Färjestad – är med i turneringen den här säsongen. Här går vi igenom förutsättningarna och SHL-lagens motstånd i den första omgången.

Till den här säsongen har CHL ändrat format. Det kan du läsa mer om här, men kortfattat kan vi konstatera att det inte är några grupper utan en enda tabell. Samtliga 32 lag i turneringen kommer att spela sex matcher, tre på hemmaplan och tre på bortaplan, och därefter väntar slutspel för de 16 bästa lagen.

Tre SHL-lag är med i årets upplaga av CHL – Växjö, Skellefteå samt Färjestad.

I kväll och i morgon spelas den första omgången och för de svenska lagen väntar följande matcher:

Pelicans-Växjö Lakers

De regerande svenska mästarna Växjö inleder på bortaplan mot finska Pelicans. De kommer från en stark säsong där de slutade fyra i den finska ligan och sedan tog sig hela vägen till final, men där blev det förlust. I truppen finns tre svenskar: Viktor Persson, Patrik Carlsson samt Lars Bryggman. Lägg därtill att de har värvat Ryan Lasch, som brukar göra det bra i CHL. Inte mindre än fem gånger har han vunnit turneringens poängliga.

Stavanger Oilers-Färjestad BK 

Två säsonger i rad har Stavanger Oilers vunnit den norska ligan och det är norrmännen som väntar för Färjestad i den första omgången. En av spelarna som värmlänningarna får hålla koll på amerikanen Dan Kissel. Han har sju norska ligaguld med Stavanger och elva säsonger i rad, varav nio i Norge, har han snittat mer än en poäng per match. Förra säsongen vann Stavanger två av sex CHL-matcher, men tog sig inte vidare från gruppen. Färjestad åkte i fjol ut i åttondelsfinal i CHL, mot tjeckiska Mountfield.

Skellefteå AIK-Red Bull Salzburg

Skellefteå är det enda SHL-laget som spelar på hemmaplan i första omgången. I morgon tar de sig an österrikiska Red Bull Salzburg, som har vunnit ICEHL två säsonger i rad. Två säsonger i rad har de också tagit sig vidare från CHL:s gruppspel, men både 2022 och 2023 tog det stopp i åttondelsfinal. Skellefteå å sin sida nådde kvartsfinal i CHL förra året, men 2022 blev det respass i åttondelsfinalen. Tar de sig längre den här gången?

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners