Slutspelsmatch i Linköping igen: "Blir ett jäkla drag"

Publicerad: 2024-03-26
Intervju
Efter sex år utan slutspel är det i kväll dags för första slutspelsmatchen i Linköping på 2 194 dagar. ”Jag vet inte vad man ska förvänta sig. Det blir bli ett jäkla drag”, säger LHC-kaptenen Oscar Fantenberg i en intervju om de dubbla övertidsförlusterna, känslan att slå ur underläge, den hårda matchningen och Jesper Myrenbergs insats i målet.

Linköping har svarat för två bra insatser i Skellefteå Kraft Arena, men ändå är det 2-0 i matcher till Skellefteå efter två raka övertidsavgöranden.

– Vi har spelat en jäkla bra hockey. Kul att vi spelar vår kanske bästa hockey när det väl gäller som mest, säger LHC-kaptenen Oscar Fantenberg.

– Sedan är det små marginaler som avgör, men det ger oss råg i ryggen att vi kan mäta oss med Skellefteå som är topptippade. Vi har varit borträknade sedan säsongen drog igång och verkligen borträknade i slutspelet. Vi vet om att det kan handla om en studs så vinner vi i stället. Vi tar med oss det och sedan försöker vi vända och vrida för att se om vi kan få den där studsen med oss i stället, säger Fantenberg.

Just det faktum att det är få som tror på LHC, särskilt efter sjumdomsbeskedet på Marcus Högberg (missar hela kvartsinalserien), lyfter Fantenberg fram som en extra motivationshöjare.

– Klart att det ger oss energi att det är som att vi inte har något här att göra och att ingen tror på oss. Någonstans ger det en känsla av att man lite vill ge långfingret tillbaka och att vi verkligen vill bevisa att det inte bara är ”Högga” (Högberg) som har gjort att vi är bra. Klart att han är en stor del i allt. Han är kanske ligans bäste målvakt, men vi vet att Myrenberg älskar det här läget, att få sin chans och bevisa sig, säger Fantenberg.

Hyllar Myrenberg

I sjuke Marcus Högbergs frånvaro har Myrenberg fått agera startmålvakt - och 23-åringen har fått beröm för sina insatser i de två första kvartsfinalerna. Fantenberg är en av alla som har imponerats.

– Myrenberg blir inte nervös eller är rädd att göra misstag. Han går med bröstet utåt. Han har gjort grymma insatser. Han har varit trygg, stabil och han har stoppat det han ska. Det känns jäkligt tryggt med honom där bak, säger Fantenberg, som har matchats flitigt i starten av slutspelet.

Han står noterad för en timme och 54 sekunder istid, alltså 30:27 minuter/match.

– Det har varit två förlängningar och ser väl värre ut än vad det är, men klart att det är kul. Jag gillar att spela mycket. Jag spelar som bäst när jag spelar mycket. Då kommer jag in i det på ett helt annat sätt, säger Fantenberg.

240324 Linköpings målvakt Jesper Myrenberg under kvartsfinal två i SHL mellan Skellefteå och Linköping den 24 mars 2024 i Skellefteå. 
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / COP 117 / OW0154
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league kvartsfinal quarterfinal quarterfinals skellefteå linköping OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Jesper Myrenberg får beröm av Linköpings kapten Oscar Fantenberg.

I och med att matchserien mellan Skellefteå och Linköping nu vänder till Östergötland har det nu blivit dags för den första slutspelsmatchen i Linköping sedan mars 2018, eller 2 194 dagar för att vara exakt. Att Linköpingsborna längtat märks på biljettrycket, för redan förra veckan hade det sålts över 15 000 biljetter till de två hemmamatcherna.

– Jag vet inte vad man ska förvänta sig. Det kommer att bli ett jäkla drag på hela läktaren. Känslan man har haft innan slutspelet drog igång är att folk på stan har uppskattat att vi tagit oss hit. Det känns bra att ge tillbaka till alla som har stöttat laget och föreningen under de tuffa åren. Samtidigt är vi inte nöjda bara för att vi har tagit oss hit. Jag tror att det blir jäkligt häftigt. Man behöver nog dra i handbromsen lite, så att vi inte kommer ut alldeles övertända. Det gäller nog ha en balansgång där och sedan bara försöka gå ut och njuta av att spela slutspel inför en fullsatt arena, säger Fantenberg.

Hur hittar man rätt anspänningsnivå i ett sådant här läge?
– Jag försöker bidra med en lite mer avslappnad stämning. Borrar man ner huvud med stålblick och har sammanbiten käke hela tiden sprider man en känsla av att det är något jättestort på gång. Jag tror att man ska försöka vara avslappnad, skämta lite och försöka få ner axlarna på folk. Det dränerar nog mer energi än vad det ger om man går runt och är sammanbiten. När väl pucken släpps tror jag man har det där fokuset ändå.

TRE SNABBA

Hur mår kroppen efter två övertidsmatcher?
– Det känns bra. Det är lite blåmärken här och var, men det är som det ska vara. Det hade varit konstigare om det inte hade varit så. Då hade man nästan funderat på vad man hade gjort för fel.

Vad gör du dagen mellan två slutspelsmatcher?
– Lite tv-spel och umgås med grabben (1,5 år). Man får mycket energi av honom. Jag försöker göra så många vardagssaker som möjligt. Jag tror att man ska försöka hålla sig till det man har hittat på under säsongen. Hitta på saker, ta lite luft och inte bara tänka hockey. Inga trolleritrick.

Vem tror du blir matchhjälte i match tre?
– Jag tror på (Anthony) Greco. Han har sett bra ut. Han kan avgöra med sin fart och sitt skott. 

Mest istid i snitt per match i slutspelet

1. Oscar Fantenbreg, LHC, 30:27
2. Oskar Nilsson, Skellefteå, 26:21
3. Erik Gustafsson, Luleå 25:48
4. John Nyberg, LHC, 25:44
5. Carl Dahlström, Färjestad, 25:16

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners