Så lyckades David Eidhammer bli Årets coach i Fantasy SHL

Publicerad: 2024-03-15
Fantasy SHL
Han misslyckades i fjol – men tog gruvlig revansch i år. David Eidhammer är Fantasy SHL:s nya mästare och prisas med en resecheck på 30 000 kronor.
– Det känns fantastiskt kul, särskilt med tanke på alla timmar jag lagt ned, säger 25-åringen från Linköping.

När David Eidhammer i fjol konstaterade att han inte längre hade en chans att vinna lämnade han spelet. Sedan inledde han en omfattande utvärdering. Poängtappen och de taktiska misstagen under den första säsongen av Fantasy SHL skulle inte sopas under mattan, utan analyseras noggrant.

Vad gjorde coacherna i toppen som inte han gjorde?

Hade det gått att minimera misstagen med en mer detaljerad strategi?

Kunde han dra fördel av sitt stora intresse för siffror och sin utbildning?

Skapade ett Excel-dokument

När hösten kom till Linköping satte sig David och gick igenom spelarpriser, spelschema och allt eftersom utkristalliserade sig en strategi. Till sin hjälp hämtade han in statistik från fjolårssäsongen och staplade tydligt upp alla parametrar i excel, som han lärt sig från sin pågående civilingenjörsutbildning. Efter näst intill en hel arbetsvecka kände han sig nöjd, nu hade han tagit alla icke slumpmässiga parametrar i beaktning.

– Eftersom jag bor och följer Linköping nära, så kände jag att jag hade bättre koll på dem än de flesta.Nästan alla experter tippade dem i botten, medan jag hade dem som sjua. Jag började med att sätta in juniorerna jag ville ha och plockade sedan in Filip Bystedt, Jonathan Myrenberg och Marcus Högberg. Dessutom noterade jag att Frölunda hade många matcher i början, så jag fyllde kvoten medDavid Edstrom, Max Friberg och Henrik Tömmernes, som fick bli min kapten.

Gick inte planenligt

Till en början gick inte allt enligt plan. Trots idogt matchande inledde Frölunda trögt och den förväntade stjärnan Tömmernes var okej, inte mer. Efter två matchveckor stod David på 184 poäng och var en bit från toppen, på plats 5235.

– Jag hade lagt mellan 20 och 30 timmar inför säsongen, och kände trots allt att jag var trygg med strategin.

Det hade han fog för. Efter en trög inledning började poängen rassla in och han plockade placering efter placering. Under Matchvecka 11 spelade David juniorkortet och med 285 poäng, hans bästa under säsongen, klättrade han ytterligare, till plats 33.

– Jag var nära, men ändå en bit från den absoluta toppen. Då kände jag att jag måste hitta på något. När andra coacher satt med Marcus Sylvegård, David Tomasek och Joel Persson satsade jag istället på Oscar Lindberg, Linus Omark och Malte Strömwall, säger David.

Gick upp i ledningen med fyra matchveckor kvar

Det gav resultat. Med fyra matchveckor kvar gick han för första gången upp i ledningen och under matchvecka 22 spelade han Toppa laget, med gott resultat.

– Inför sista matchveckan hade jag en relativt betryggande ledning, men kände mig ändå inte helt trygg så jag valde att plocka in tre Växjöspelare för att blocka.

Med 85 poängs marginal defilerade David in i mål som mästare, följd av Simon Carlsson och Anna Sjökvist.

– Det känns fantastiskt kul att jag nådde hela vägen, säger David som förutom den tunga titeln också tilldelas en resecheck på 30 000 kronor.

– Det blir en NHL-resa, men exakt destination har jag ännu inte bestämt. Vancouver, Florida, Toronto eller Edmonton. Det finns mycket roligt att se, avslutar David med ett leende.  

SHL:s huvudpartners