Succédebutanten: "Stort – kände stolthet att dra på mig tröjan"

Publicerad: 2023-11-29
Intervju
Verkligheten överträffade drömmen för Jack Berglund, 17. Han fick inte bara debutera i Färjestad utan han blev dessutom målskytt i sin första SHL-match. "Det kändes nästan fel att jag gjorde mål där", säger Berglund.

Med flera viktiga spelare på frånvarolistan valde Färjestad att plocka in Jack Berglund i laget – och vilken debut det blev för 17-åringen. Färjestad vände 0-2 till seger med 7-4 mot Skellefteå och det viktiga 3-2-målet gjordes av just Jack Berglund.

– Jag visste inte vad jag skulle göra. Det kändes nästan fel att jag gjorde mål där. Det var inte det jag hade tänkt.

Vad hade du tänkt?
– Jag ville bara vara med och spela. Jag hoppades bara att få vara på isen. Att göra mål hade jag inte i tanken, säger Jack Berglund, som med sitt mål blev den tredje yngste spelaren sedan 1999 att göra mål i sin SHL-debut.

Den listan toppas av Oliver Kylington följt av Marcus Davidsson.

2023-11-28
17-årige Jack Berglund gör mål i SHL-debuten

När SHL.se får tag i Jack Berglund är det onsdag eftermiddag, han har precis kommit hem till Karlstad och det har gått knappt 20 timmar sedan han klev av isen i Skellefteå Kraft Arena.

– Vad ska jag säga? Det var stort. Jag kände stolthet över att dra på mig tröjan. Det var bara stort. Något jag har drömt om sedan jag har varit liten.

– Såklart var jag nervig i början, men efter första bytet tycker jag att jag var inne i det ganska bra.

Tror du att du kommer att vara kung på skolan efter det här?
– Nej, det tror jag inte. Jag hoppas inte det.

Trivs du inte i rampljuset?
– Lite både och. I skolan är jag ganska trött bara, haha. Där vill jag hålla mig till skolarbetet, säger Berglund, som går andra året på gymnasiet.

Spelar tillsammans med pappas lagkamrater

Han har spenderat många timmar i Färjestads omklädningsrum redan som barn. För Jacks pappa är Christian Berglund, som gjorde åtta säsonger i SHL med Färjestad och var med och vann inte mindre än tre SM-guld. Det tredje guldet kom 2011 och det finns bilder på när Jack är med i firandet efteråt. I det laget spelade bland andra Magnus Nygren, Patrik Lundh och Per Åslund – som alla tre var på isen i går när Jack Berglund debuterade. Lägg därtill att även Pelle Prestberg, som också var med i guldlaget 2011, är assisterande tränare.

– Det är bara coolt. Det är en ära att spela med alla de där spelarna. Väldigt coolt, säger Jack Berglund.

Carl Sandin/Bildbyrån

Jack Berglund firar SM-guldet 2011 med pappa Christian (längst till höger)

Även om Berglund har drömt om att en dag spela i SHL, hade han inte vågat hoppats på att få debutera med spelare som även hans pappa spelade med.

– På förhand kanske jag inte trodde att debuten skulle ske så här tidigt. Det har gått bra i år och jag väntade bara på att få chansen. När den kom försökte jag ta den, säger Jack Berglund.

I en intervju med Värmlands Folkblad säger Christian Berglund så här minnena när Jack var med i omklädningsrummet.

– När vi hade lite mindre viktiga lagmöten brukade han alltid vara med och då sitta i ”Nyggas” (Magnus Nygren) knä – så nu frågade ”Nygga” honom om han ville komma och sitta där nu också, säger Christian Berglund.

Jack Berglund skattar när han får höra det

– Jag är lite för gammal att sitta där nu kanske, säger Berglund.

Vilka var dina förebilder när du växte upp?
– Farsan såklart. Även Magnus Nygren, som jag gillade när jag var yngre, en bra kille, och även Joakim Nygård, som var duktig. Fast jag såg upp till alla de där, som Åslund och ”Peppe” (Patrik Lundh), säger Jack Berglund.

För Färjestad väntar i morgon match mot Timrå, men om Jack Berglund är med på isen då återstår att se.

Jack Berglunds debut i siffror

Mål: 1
Assist: 0
Skott på mål: 2
Plus/minus: +1
Istid: 15:49
Tacklingar: 1

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners