"Skönt att möta Timrå och försöka få bort det där spöket"

Publicerad: 2024-01-18
Intervju
Lasse Johansson är en av SHL:s bästa målvakter och han har vunnit mot alla lag i ligan utom ett – Timrå. I kväll möts lagen igen och Frölunda går för att bryta den sex matcher långa förlustsviten mot Ante Karlssons gäng. ”Nu är det upp till bevis. Det är dags att visa att vi faktiskt kan slå Timrå”, säger Frölundamålvakten Lasse Johansson.

Lasse Johanssons CV är en minst sagt imponerande läsning. Han har vunnit SM-guld, Gagarin Cup (KHL), CHL, spelat VM, OS samt gjort fem säsonger i KHL. En sak 36-åringen dock aldrig har varit med om är att vinna en SHL-match mot Timrå.

– Vi har haft svårt för dem. Timrå är ett riktigt bra lag och på något sätt har de inte alls passat oss, och det har varit rätt klara förluster känns det som. Timrå har spelat bra och vi har spelat dåligt mot dem. Lite intressant är det ändå att det kan vara så mot ett och samma lag. Vi hoppas att det bryta den trenden nu. Vi har varit lätt utspelade mot dem i de senaste matcherna, säger Lasse Johansson.

PÄR OLERT / Bildbyrån

Timrå har sex raka vinster mot Frölunda.

Lasse Johansson återvände till Frölunda inför den förra säsongen efter fem framgångsrika år i KHL. Timrå och Frölunda har sedan dess mötts i sex matcher, varav Johansson har stått i fem, men samtliga gånger har Timrå lämnat isen som vinnare.

– Vi vet att Timrå har vassa spelvändningar och bra powerplay, men vi har inte lyckats få ner farten på dem och inte heller spelat tillräckligt bra boxplay. Det är en del i det och sedan är det väl lite tillfälligheter också, säger Johansson.

– Vi har spelat bra på slutet och kommer med bra självförtroende. Det ska bli skönt att möta dem och försöka få bort det där spöket.

"Upp till bevis"

I kväll möts lagen alltså igen och kollar man formkurvorna är det klar fördel Frölunda just nu. Göteborgarna har fem raka segrar, varav de har hållit nollan i de två senaste matcherna. Timrå å sin sida har tre raka förluster och på hemmaplan är förlustsviten uppe i fem matcher.

– Timrå kommer att göra allt för att vända sin negativa trend och vi ska inte slappna av. Vi vet att vi inte bara kan ställa ut skridskorna för att vi har vunnit några matcher. Vi får se till att spela likadant som vi har gjort på slutet. Det är alltid skönt att komma till matcher med en uppåtgående trend, säger Lasse Johansson som höll nollan i torsdags mot Örebro. medan målvaktskollegan Frans Tuohimaa spikade igen senast mot Rögle.

Det återstår att se om Frölunda kan bibehålla den fina formen, och därmed kanske jaga bort det där Timråspöket.

– Nu är det upp till bevis. Har man förlorat två, tre gånger i rad kan det vara tillfälligheter. Nu när det är sex raka torsk är det dags att visa att vi faktiska kan slå Timrå. En bra utmaning för oss, säger Lasse Johansson.

FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Mötena mellan Frölunda och Timrå under de två senaste säsongerna

17/9 2022: Frölunda-Timrå 2-3 SO
12/1 2022: Timrå-Frölunda 5-0
3/1 2023: Frölunda-Timrå 1-3
4/2 2023: Timrå-Frölunda 3-2
14/9 2023: Timrå-Frölunda 4-2
25/11 2023: Frölunda-Timrå 0-2

Torsdagens SHL-omgång

Timrå IK-Frölunda HC
Färjestad BK-Skellefteå AIK
Örebro Hockey-IK Oskarshamn
Linköping HC-Leksands IF
HV71-Malmö Redhawks
Växjö Lakers-MoDo Hockey
Rögle BK-Luleå Hockey

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners