20 frågor med David Rundblad

Publicerad: 2024-02-06
20 frågor
Näste spelare vi ska lära känna bättre genom 20 frågor är David Rundblad, 33. Här berättar MoDos lagkapten om Stanley Cup-firandet i Chicago, vilken svensk hockeylegendar som har gjort honom starstruck, karaokeframträdandet i Finland samt vilka tidigare lagkamrater han helst hade värvat till MoDo.

1. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-spelare, vad hade du valt?
– Jag hade tagit Sampo Rantas skridskoåkning. Det ser så lätt ut.

2. Vem är svårast att möta i SHL?
– Malte Strömwall (Frölunda) är svår. Han är avig, teknisk, kan dribbla och skjuta. Svårläst.

3. Om du inte hade varit hockeyspelare, vilket yrka hade du haft då?
– Fotbollsproffs, haha. Nej, jag vet inte. Jag har försökt fundera en del på det, men det är inget känns givet.

4. Känns den ovissheten kring jobb i framtiden jobbigt?
– Nej, inte jobbigt, men ju äldre jag blir desto mer funderar jag. Jag har lite sidogrejer som jag håller på med. Något kommer jag att kunna hitta på.

5. Vad har du för sidogrejer?
– Vi har lite fastigheter i Skellefteå och sedan håller vi på att jobba med en app. Eller jag gör det inte, men jag är med där på ett hörn, så lite sådana grejer.

6. Vem av dina tidigare lagkamrater hade du helst värvat till MoDo?
– Patrick Kane är ju en bra hockeyspelare. Antingen honom eller hemmasonen Ludwig Byström. Bra spelare och bra människor.

7. Vilken fysövning tycker du är roligast respektive tråkigast?
– Tråkigast är de klassiska som benböj och marklyft. När man har blivit så pass gammal som jag (33) kan man inte göra sådana övningar längre, med tanke på skavankerna som börjar dyka upp, haha. Roligast är bollspel.

8. Om du ska sjunga karaoke, vilket låt blir det då?
– Jag har alltid trott att jag skulle kunna sjunga Bohemian Rhapsody (med Queen) bra. Karaoke är populärt i Finland och när jag spelade där testade jag den låten där och det gick tyvärr inte som jag hade tänkt mig.

9. Vem är den bäste spelaren du har mött?
– Jag har ju mött sjukt många bra. Jag mötte ändå "Foppa" när han spelade i MoDo, men några som var svåra var bröderna Sedin. Det gick inte att ta pucken av dem.

10. När har du varit som mest starstruck?
– Det är nog när jag har träffat ”Foppa”. Det är något speciellt med det. Han har en häftig aura kring sig.

JONAS FORSBERG / BILDBYRÅN

David Rundblad återvände till SHL inför den här säsongen. 

11. Vilken är din häftigaste hockeyupplevelse?
– Stanley Cup (2015 med Chicago). Svårt att säga något annat.

12. Hur var finalspelet och firandet?
– Det sjukaste jag har fått uppleva som hockeyspelare. Jag fick spela några matcher i finalen och det kommer jag aldrig att glömma. Bara att hänga med laget och grabbarna var häftigt. Många var med och vann för tredje gången på fem år. Man såg hur rutinerade de var och att de visste exakt vad som behövde göras. Firandet var också speciellt. Det var hundratusentals personer på den där paraden. Då märkte man hur stor sport hockey är och hur många som uppskattar det man försöker göra på isen.

14. Finns det något du ångrar med din karriär?
– Nja, jag vet inte. När jag var lite yngre och spelade i USA hade jag kanske kunnat träna lite hårdare på somrarna. Det är väl det, men å andra sidan har jag upplevt mycket på grund av att jag ibland tog en långhelg ledig. 

15. Vad var det senaste du googlade?
– Mac Miller, artisten. Jag skulle kolla när han gick bort och hur gammal han var.

16. Om du skulle vara med i ett tv-program. Vilket skulle du välja?
– "Alla mot Alla" hade varit kul. Jag och Adam (Pettersson) brukar kolla på det när vi är på bortaresor och vi har sagt att vi kanske skulle klara oss hyfsat i alla fall, haha.

17. Om du ska unna dig något, vad blir det då?
– Chips skulle jag säga. Jag är en liten chips-torsk.

18. Ditt bästa barndomsminne? 
– Det jag kommer på nu är helgmorgnarna när morsan och farsan skjutsade en på på allmänhetens åkning. Jag åkte med brorsan och våra kompisar och vi spelade smålagsspel. Det var kul.

19. Vilken är din största motgång?
– Delvis en del tid i USA när jag var bänkad och blev trejdad hit och dit. Den perioden kan man nog säga.

20. Var det någon av trejderna som var extra speciell?
– När jag var i Arizona ringde de halv fem på eftermiddagen och sa att jag var trejdad och att jag skulle sitta på ett flyg till Chicago klockan sju. Det var bara att packa en liten väska och snabbt hämta hockeybagen. Sedan var det en del i  AHL. En gång när jag blev uppkallad flög jag och en till kille till Edmonton där vi skulle spela med Arizona. Då blev det strul med lönetaket och vi kunde inte spela. Då blev vi nedskickade och fick flyga tillbaka. Tur jag var ung.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners