Leino trivs mot Rögle: "Ängelholm är näst bästa staden att spela i"

Publicerad: 2024-02-15
Intervju
Örebros Robert Leino har avgjort två av tre matcher mot Rögle den här säsongen. Nu möts klubbarna igen – och båda lagen står på 53 poäng. ”Eftersom vi ligger intill varandra i tabellen blir den här matchen extra viktig”, säger Leino.

Förra säsongen tog sig Örebro till semifinal och Rögle till kvartsfinal. Inför den här säsongen trodde nog de flesta att båda dessa lag skulle vara med på den övre halvan av tabellen, men just nu är båda klubbarna hela 15 poäng från en plats bland topp-sex. I stället ligger Örebro nia och Rögle tia, och båda har närmare ner till kvalplats än en direktplats till kvartsfinal. I kvälls möts lagen för fjärde gången den här säsongen och Örebros center Robert Leino medger att han är förvånad att klubbarna inte har lyckats bättre.

– Ärligt talat är jag det. Men den här upplagan av SHL är så tajt. Man kan inte vara säker på någonting. Nu är vi båda där vi är, säger Leino.

– Så här års är alla matcher viktiga, men eftersom vi ligger intill varandra i tabellen blir den här extra viktig.

Leino med två straffavgöranden

Den finske 30-åringen har trivts väldigt bra mot just Rögle den här säsongen. Han har gjort fyra poäng, 2+2, på tre matcher, och faktum är att han har gjort det matchavgörande målet i två matcher. Båda gångerna efter att ha satt det avgörande straffmålet.

– Båda matcherna var tajta och gick till straffläggning. Det var inget som stack ut, utan jag försökte bara göra mål och lyckades, säger Leino.

Tror du Rögles målvakt har läst på kring dina varianter nu?
– Självklart tänker man på sådana saker. Kanske måste jag testa något nytt om jag får chansen även i den här matchen.

Men gillar du att möta Rögle?
– Faktiskt gör jag det. Det här är mitt fjärde år i ligan och mot Rögle brukar det bli tajta och intensiva matcher. I Ängelholm är det dessutom alltid bra atmosfär.

Hur högt rankar du publiken i Rögle?
– Ängelholm är den näst bästa platsen att spela på i SHL, haha. Örebro är bäst och Ängelholm är tvåa. Oftast är det fullsatt och väldigt bra inramning, säger Leino.

En extra krydda till matchen blir att Örebrospelarna ställs mot sin tidigare lagkapten Rodrigo Abols, som inför den här säsongen bytte från Örebro till just Rögle.

– Det är speciellt att möta honom. Han är en väldigt bra kille och vi har många fina minnen tillsammans, säger Leino.

ARON BROMAN / BILDBYRÅN

Robert Leino har avgjort två matcher mot Rögle den här säsongen.

"Vårt mål är slutspel"

Örebro valde i mitten av januari att byta tränare, då Niklas Eriksson tog över efter Johan Hedberg. Av de nio matcher som har spelats efter tränarbytet har närkingarna vunnit fyra (varav två efter övertid/straffar).

– Vi bygger för varje dag och varje match. Det är en del nytt och vi är inte på topp än. Vi kan spela bättre. Vårt mål är att nå slutspel och varje dag försöker vi förbättra oss, säger Leino.

Örebro kommer till kvällens match med en 1-2-förlust mot MoDo i bagaget och det betyder att Örebro inte lyckades förbättra sitt målsnitt sedan tränarbytet. På de nio senaste matcherna har närkingarna endast lyckats göra nio mål.

– Jag har inte exakt koll på den statistiken, men vi har haft tufft att göra mål. Vi har kämpat med det, men vi bygger på något och försöker hitta nycklar för att bli mer effektiva, säger Leino.

Inbördes möten mellan Örebro och Rögle den här säsongen

30 jan: Örebro-Rögle 0-1
2 nov: Rögle-Örebro 4-5 SO
16 sep: Örebro-Rögle 2-1 SO

Poängligan i inbördes möten mellan Örebro och Rögle

1. Robert Leino, Örebro, 4 poäng (2+2)
2. Samuel Johannesson, Örebro, 3 poäng (2+1)
3. Anton Bengtsson, Rögle, 3 poäng (0+3)

Torsdagens SHL-omgång

HV71-Luleå Hockey
Rögle BK-Örebro Hockey
Timrå IK-Malmö Redhawks
MoDo Hockey-IK Oskarshamn
Leksands IF-Färjestad BK
Linköping HC-Skellefteå AIK
Frölunda HC-Växjö Lakers

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners