Kapla matchhjälte efter drygt 108 minuters speltid

Publicerad: 2024-03-25
#RBKFBK
Det blev en lång kväll i Catena Arena. Efter två mållösa övertidsperioder klev Michael Kapla fram och satte avgörande 3-2 efter drygt 108 minuter. Rögle har nu 3-0 i matcher mot Färjestad.

Period 2

8:45 0-1 (EQ) FBK 96 David Tomasek (1)

9:20 1-1 (PP1) RBK 72 Daniel Zaar (4)
Assist: 18 Dennis Everberg (5), 15 Simon Ryfors (2)

11:38 2-1 (PP1) RBK 10 Rodrigo Abols (3)
Assist: 61 Lucas Ekeståhl Jonsson (2), 65 Christoffer Rifalk (1)

Period 3

6:55 2-2 (EQ) 29 Lucas Forsell (1)

Period 6

8:38 3-2 (EQ) 3 Michael Kapla (1)
Assist: 20 Lian Bichsel (3), 8 Linus Sandin (4)

Efter två raka segrar kom Rögle in i match tre med högt självförtroende, och det märktes i det första bytet. Efter 15 sekunder hade Linus Sandin skapat matchens första chans. Men annars var det Färjestad som hade mest offensiv zontid i den första perioden. Värmlänningarna kom ut med hög intensitet och vann skottstatistiken med 11-6, men varken Christoffer Rifalk (Rögle) eller Carl Lindbom (Färjestad) släppte något skott förbi sig.

Färjestad fortsatte trumma på i den andra perioden och till slut kunde inte ens Christoffer Rifalk stå emot. David Tomasek snodde åt sig en puck i offensiv zon och sprättade sedan upp pucken i det första krysset. Kort senare drog Färjestad på sig en utvisning och i det efterföljande powerplayet behövde hemmalaget (Daniel Zaar) bara 13 sekunder på sig för att näta. Två minuter senare var det dags igen. Den här gången var det Rodrigo Abols som stod för en individuell prestation i spel fem mot fyra.

På tal om individuell prestation... Lucas Forsells 2-2-mål knappt sju minuter in i period tre var sevärt. Han dribblade sig förbi två Röglespelare i offensiv zon och drog sedan upp pucken i krysset. Båda lagen hade chanser att göra 3-2, men det kom inget ytterligare mål – vilket tog matchen till övertid.

Det saknades inte chanser i period fyra, men några mål blev det inte. Rögle hade fler klara målmöjligheter i den första övertidsperioden, men Carl Lindbom visade gång på gång vilken bra målvakt han är. Bland annat hade Linus Sandin en chans på nära håll och Albin Sundsvik hade ett skott utanför från slottet.

Det var inte riktigt lika många chanser i period fem. En period där Färjestad kändes snäppet vassare i spel fem mot fem. Mot slutet av perioden blev det tre utvisningar, en på Färjestad och två poäng Rögle. Då skapades det en del chanser. Färjestads Joel Kellman hade ett läge från nära håll, men då hann Christoffer Rifalk över, och David Tomasek hade ett skott i ribban.

I period sex var det Färjestad som hade mest puck, men det var Rögle som skapade de stora chanserna. Både Anton Bengtsson och Albin Sundsvik hade var sin jättechans innan avgörandet kom drygt åtta minuter in. Rögle vann en tekning och Michael Kapla lastade på från backplats - och avgjorde, vilket innebär att Rögle nu har 3-0 i matcher i kvartsfinalserien.

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen

_____________________________

– Det var en lättnad. Jag är så stolt över hur vi kämpade genom hela matchen. Vi hade kunnat spela tre perioder till om det hade behövts, men skönt att det tog slut, sa Rögles övertidshjälte Michael Kapla.

– Det suger att torska och i overtime. Det var en studspuck som avgjorde. Det är bara att ladda om, sa Färjestads huvudtränare Tomas Mitell.

– Vi är mycket bättre än i hemmamatcherna. Vi ger dem målen tycker jag och vi behöver vara lite smartare, men vi är på väg. Vi spelar mycket bättre, sa Färjestads David Tomasek efter andra perioden.

- Rögle har 3-0 i matcher.

- Rögle har vunnit sina åtta senaste matcher.

- David Tomasek gjorde 25 mål i grundserien och nu har skyttekunden gjort sitt första slutspelsmål.

- Daniel Zaar fortsätter att leverera. Han satte 1-1 och har nu gjort mål i fem av de sex senaste matcherna.

- Rodrigo Abols (1+0) gjorde poäng för femte matchen i rad.

- Lucas Ekeståhl Jonsson firade sin 28:e födelsedag med att ha en assist på 2-1-målet.

- Ludvig Claesson hade mest speltid, 37:50