Mästarback byter klubb – och SM-finalisten med sex värvningar

Publicerad: 2024-05-20
Veckans SHL
SHL-klubbarna fortsätter att rusta inför kommande säsong. Här går vi igenom vad som har hänt i trupperna under den gångna veckan. Exempelvis har Rögle presenterat sex värvningar, Petter Granberg har skrivit på för Växjö och Brynäs har förlängt med tre spelare som sköt upp klubben i SHL.

Malmö plockar in finsk back

Lassi Thomson, 23, lämnade Finland för spel i Nordamerika 2021. Sedan dess har han spelat över 200 AHL-matcher samt 18 matcher i NHL (Ottawa Senators). Nu vänder den finske backen tillbaka till Europa och klubbvalet föll på Malmö Redhawks. Thomson, som den gångna säsongen gjorde 21 poäng på 67 AHL-matcher, har skrivit på för två säsonger.

– Lassi är en mycket intressant och spännande högerskjutande back i en bra ålder. Han är mobil på skridskorna, lugn med pucken och har ett tungt skott från blålinjen. Vi är mycket glada över att Lassi kommer till oss för att fortsätta utvecklas som spelare och ta sitt spel till nästa nivå, säger Malmös sportchef Björn Liljander till klubbens hemsida.

Carlsson till MoDo 

Måns Carlsson har spelat fem raka säsonger i Mora och den gånga var hans klart bästa poängmässigt. Carlsson, som var assisterande lagkapten i dalalaget, gjorde 43 poäng på 52 matcher, och ska nu ta klivet upp i SHL. 26-åringen med Lysekils HK som moderklubb, kan både spela ytterforward och center. Carlsson och MoDo är överens om ett kontrakt till 2026 med MoDo.

– Han ser till att han hamnar i bra situationer och kan göra de små grejerna bra för att göra sig fri på den offensiva delen av isen. Det är också en hårt jobbande spelare som alltid sätter laget främst, säger MoDos sportchef Henrik Gradin.

Skellefteå presenterar två nyförvärv

Backen Pontus Johansson, 22, debuterade i SHL med Djurgården 2020/21 och för två säsonger sedan gick han till Frölunda. Där har han gjort 15 poäng på 65 matcher. Under den här säsongen var han även utlånad till Djurgården under 18 matcher. Nu går flyttlasset norrut, till det regerande mästarlaget Skellefteå. Kontraktet gäller till 2027.

– Pontus är en väldigt intressant spelare som vi tror har en ljus framtid. Han har skaffat sig mycket erfarenhet under den senaste säsongen där han haft speltid i både Djurgården och Frölunda. Han är väldigt skridskoskicklig och vi tror att vår träningsmiljö och vårt spelsätt kommer ge honom goda möjligheter att fortsätta utvecklas, säger Skellefteås GM Erik Forssell till klubbens hemsida.

240410 Frölundas Pontus Johansson under semifinal tre i SHL mellan Frölunda och Skellefteå den 10 april 2024 i Göteborg . 
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0647
frölunda ice hockey ishockey semifinal semifinals shl skellefteå svenska hockeyligan swedish hockey league MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Pontus Johansson spelade den gångna säsongen mot Skellefteå i semifinal, men kommande säsong kommer han att spela i Skellefteå.

Skellefteå har även värvat den norske talangen Michael Brandsegg-Nygård, 18, som har imponerat stort den gångna säsongen i Mora. Han gjorde 18 poäng (8+10) i grundserien och följde upp det med hela tio poäng (4+6) på tolv slutspelsmatcher. Han spelade i vintras JVM för Norge och han spelar just nu sitt första VM. Efter sommaren kommer han att dra på sig Skellefteåtröjan, och kontraktet gäller kommande säsong.

– Det är en ung spelare som redan ligger långt fram med mycket. Han kombinerar en hög skicklighet med tävlingsinstinkt och hårt jobb. Han kommer från en stark säsong i Mora där han, framför allt under andra halvan, visade hur duktig han är, säger Forssell.

Mer Skellefteå. Mästarlaget har meddelat att Elias Stenman, Theo Keilin samt Martins Dzierkals lämnar Skellefteå.

Granberg byter Skellefteå mot Växjö

En annan spelare som inte blir kvar i Skellefteå är backen Petter Granberg. Han återvände till Skellefteå från spel i Nordamerika 2018. Därefter har han gjort sex säsonger i klubben och totalt har han spelat nio SHL-säsonger i Skellefteå, men nu väntar ett nytt äventyr. Granberg är nämligen klar för spel med Växjö Lakers. Avtalet gäller i två säsonger.

– Petter är på många sätt en favoritspelare för mig. Eller kanske motsatsen när man har honom i motståndarlaget. En av SHL:s absolut bästa ”net front”-spelare i min bok. Han kommer inte försämra våra chanser i vinter, den saken är klar, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson.

Rögle med sex nyförvärv – och en tränarförlängning

Det har hänt väldigt mycket kring Rögle den senaste veckan. Klubben har värvat sex spelare: Forwarden Oliver Eklind samt backkvintetten Mattias Göransson, Calle Själin, Jesper Pettersson, Eric Bürger och Filip Johansson. Dessutom har huvudtränaren Roger Hansson förlängt sitt avtal.

Hansson tog över som huvudtränare när Cam Abbott fick lämna under säsongen. Under Hansson lyfte Rögle rejält och tog sig hela vägen till final. Nu står det klart att Hansson blir kvar som huvudtränare i ytterligare två säsonger.

– När jag fick frågan igen om att fortsätta så var det självklart att svara ja. Jag vill vara med och bidra på mitt sätt och kunna föra det vidare till nya höjder, säger Hansson till Rögles hemsida.

Filip Johansson, 24, lämnade Frölunda efter tre säsonger inför den gångna säsongen för spel i Nordamerika. Där blev det 18 poäng på 55 matcher i AHL, men nu väntar två säsonger i Rögle.

– Han är otroligt ambitiös, offensivt begåvad med bra skott och len med pucken. Han kompletterar vår befintliga backuppsättning perfekt, säger Rögles sportchef Hampus Sjöström.

Även Calle Själin kommer närmast från spel i USA. Han har två raka säsonger i Nordamerika, men utan att spela i NHL. Däremot har han gjort 70 AHL-matcher. I sin senaste SHL-säsong (2021/22) gjorde han 22 poäng för Leksand. Kontraktet med Rögle gäller till 2026.

– Under sina år i Charlotte och Rochester har han fått ett stort defensivt ansvar, vilket utvecklat den sidan av hans spel på ett mycket tillfredställande sätt. Han är också offensivt begåvad, har en fin rörlighet och pucktouch, säger Sjöström.

220329 Leksands Calle Själin jublar efter 1-0 under åttondelsfinal tre i SHL mellan Leksand och Oskarshamn den 29 mars 2022 i Leksand. 
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0113
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league åttåttondelsfinal round of 16 leksand oskarshamn åttondelsfinal jubel DANIEL ERIKSSON / Bildbyrån

Calle Själin under sin senaste SHL-sejour.

Jesper Petterson kommer närmast från tre raka säsonger i Linköping och den 29-årige backen har även representerat Djurgården i högstaligan. Totalt har han gjort 411 SHL-matcher under karriären. Pettersson har skrivit på ett tvåårskontrakt.

– Ett granitblock som har en grym karaktär. Han är bra i båda ändar av isen, har bra blick för spelet och sätter laget i första hand, säger Hampus Sjöström.

Precis som Pettersson har Rögle hämtat Mattias Göransson från en SHL-rival, nämligen Färjestad BK. Den Grums IK-fostrade 29-åringen har spelat tre säsonger i rad i Färjestad och gjorde dessförinnan två år i Leksand. Kontraktet med Ängelholmslaget är skrivet över tre säsonger.

– Mattias är en stor, stark och skridskoskicklig back. Han är defensivt ansvarsfull och har ett bra första-pass, säger Sjöström.

Rögle har under veckan även gjort klart med Eric Bürger, 18. Backen kommer närmast från Örebro, och var med och tog SM-silver med klubbens J20-lag. Han gjorde sex SHL-matcher med Örebro den gångna säsongen, men nu väntar två säsonger i Rögle.

– Det här är en skridskoskicklig ung man, som är bra i det fysiska spelet och bra på att flytta puck. Det är en ung lovande back, som älskar att träna och utvecklas, säger Hampus Sjöström.

Utöver dessa nyförvärv har Rögle även skrivit nya kontrakt med Axel Smeds, 19, samt Henry Bowlby, 27.

Quenneville klar för Örebro

David Quenneville har gjort tre säsonger i IK Oskarshamn. Den senaste var hans poängmässigt bästa – med 28 poäng på 51 matcher. Den spelskicklige backen följer dock inte med till klubben ner i HockeyAllsvenskan, utan i stället väntar spel i Örebro fram till 2026.

– Först och främst gillar vi det vi har sett från David. Vi ser det som ett stort plus att han kan ligan och vi tror att han kommer kunna ta steg i vår miljö, säger Örebros sportchef Henrik Löwdahl.

Brynäs plockar in 19-årig forward

Hugo Lejon, 19, är Brynäs senaste nyförvärv. Han har Västerås IK som moderklubb och debuterade i klubbens a-lag under säsongen 2022/23. Den gångna säsongen gjorde han 18 matcher i HockeyAllsvenskan, men nu är han klar för två säsonger i Brynäs

– Hugo är en spännande och ung spelare som vi tror väldigt mycket på. Vi har haft bra koll på honom och hans prestationer under flera säsonger och vi är extra imponerade över stegen han tog under fjolåret. Han har en väldigt stor utvecklingspotential och besitter ett fint spelsinne, säger Brynäs sportchef Johan Alcén till klubbens hemsida.

Center till Luleå

Brian O'Neil, 35, kommer att spela de två kommande säsongerna i Luleå Hockey. Det är en meriterad amerikan, som har spelat två OS (2018 samt 2022). De två senaste åren har tillhört det schweiziska storlaget EV Zug. Dessförinnan gjorde han sex säsonger i KHL med Jokerit.

– Brian O’Neill är en väldigt skicklig center som är offensivt begåvad och som gjort mycket poäng genom sin karriär. Detta samtidigt som han är intensiv i sitt spel och nyttig över hela banan, säger Luleås vice GM Ulf Engman till klubbens hemsida.

LHC har hittat ersättaren till Högberg

Linköping tappade stjärnmålvakten Marcus Högberg till New York Islanders och nu har klubben gjort klart med en ersättare. Det handlar om den finske målvakten Christian Heljanko, 27 – och han har en fin meritlista. Tre säsonger i rad har han hjälpt Tappara till ligaguld och både 2022 och 2023 blev Heljanko utsedd till den finska ligans bäste målvakt. Nu är han klar för två säsonger i Linköping.

– Christian har varit finska ligans absolut bästa målvakt senaste tre säsongerna och har även nyttiga landslagsmeriter. Han har vunnit mycket i sin karriär och har som målvakt sina bästa år framför sig, säger Linköpings sportchef Peter Jakobsson.

Brynäs med tre kontraktsförlängningar

Brynäs tog sig tillbaka till SHL efter en finalseger mot Djurgården. Nu står det klart att tre av spelarna som var med i avancemanget fortsätter med Gävlelaget till SHL – Miks Indrasis, Linus Ölund samt Jack Kopacka.

Den sistnämnde smällde in 33 mål i grundserien (flest av alla spelare i HockeyAllsvenskan) och följde upp det med sju fullträffar i slutspelet. Kopacka och Brynäs är överens om ett tvåårskontrakt.

Miks Indrasis, 33, gjorde 58 poäng i grundserien den gångna säsongen och var med det poängbäst i Brynäs. Belöningen kommer i form av att den lettiske landslagsmannen även ska få spela SHL-hockey med Brynäs. Kontraktet gäller över kommande säsong.

Även Linus Ölund har förlängt sitt kontrakt med en säsong. Ölund har sedan tidigare gjort över 300 SHL-matcher i Brynäs. Den gångna säsongen gjorde den 26-årige centern 21 poäng på 37 matcher.

230314 Brynäs Linus Ölund under match ett i kvalet till SHL mellan Brynäs och Malmö Redhawks den 14 mars 2023 i Gävle. 
Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN / COP 254 / TS0128
ishockey ice hockey shl kval slutspel qualification qualifier relegation match 1 brynäs malmö redhawks TOBIAS STERNER / Bildbyrån

Linus Ölund är en av tre spelare som förlängt med Brynäs.

Ruohomaa stannar i Frölunda

Mikael Ruohomaa anslöt till Frölunda under den gångna säsongen. Den finske centern svarade för 15 poäng på 19 grundseriematcher och i slutspelet blev det åtta poäng för 35-åringen, som på meritlistan har ett finskt ligaguld, ett VM-silver samt tre säsonger i KHL. Nu är det klart att Ruhomaa stannar i Frölunda även kommande säsong.

– Vi är väldigt nöjda med att ha hittat en lösning tillsammans med "Micke". Vi ville gärna fortsätta med honom och så blir det nu. Han kom in bra under säsongen och passade in i gruppen, både socialt och spelmässigt. Båda är viktiga. Han hjälpte oss och gav oss ytterligare en dimension i spelet, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

Tre HV71-spelare byter klubb

Skarpskytten Fredrik Forsberg lämnar HV71 efter fyra säsonger i klubben. Han är klar för spel i allsvenska Björklöven.

Colby Sissons anslöt till HV71 under den gångna säsongen, men han blir inte kvar i klubben, men däremot i Sverige. Han spelar kommande säsong i Djurgården.

Joonas Nättinen byter HV71 mot Ilves.

En annan SHL-spelare som flyttar till vårt östra grannland är Daniel Brickley. Han går från MoDo till Tappara.

Notiser från den gångna veckan

- Oscar Lindberg fick pris som Årets forward 2023/24, och här kan ni se när fick ta emot priset.

- Linus Öhlund fick Guldpipan och priset fick han av Joel Lundqvist och Gustav Rydahl.

- "Krysset är alltid ledigt" brukar det heta – och det bevisar det här klippet.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners