HV71 tog blytunga poäng när man bröt Frölundas segersvit

Publicerad: 2024-02-24
#HV71FHC
För första gången ställdes ikväll HV71:s burväktare, Frederik Dichow, mot sitt gamla lag, Frölunda. Då var han briljant mellan stolparna och såg till att matchen höll sig jämn i målkolumnen. Inför tredje perioden var det nämligen lika på ett, efter varsitt mål i den andra perioden. Väl i tredje var det spel mot ett mål när HV71 dominerade fullständigt, men målen ville inte in och matchen gick till förlängning och senare straffar. Där var HV71 bäst och Henrik Borgström blev stor hjälte med dubbla straffmål när HV71 vann med 3-2.

Period 1

-

Period 2

0-1 (EQ) FHC 06:08 2 Christian Folin (3)
Assist: 32 Noah Hasa (5), 26 Isac Heens (5)

1-1 (EQ) HV71 10:30 17 Isac Brännström (9)
Assist: 67 Oliwer Kaski (11), 24 Oscar Fisker Molgaard (12)

Period 3

-

Avgörande straff

2-1 (EQ) HV71 19 Henrik Borgström (15)

Highlights

2024-02-24
HV71 - Frölunda HC

Matchens inledning präglades av sargdueller och avblåsningar, men ett utsålt Husqvarna Garden bar fram sitt HV71 till att skapa flera fina lägen mot gästande Frölunda. Gästerna låg däremot rätt i sin defensiv och visade upp ett uppoffrande försvarsspel. Till slut skakade även Frölunda fram en riktigt vass målchans. Stekheta Malte Strömwall blev helt ren från halva isen, men före detta kollegan, Frederik Dichow, räddade friläget. Mot periodslut fick Dichow stå på huvudet när Frölunda fullständigt sköljde över HV71 i anfall efter anfall, men den inledande perioden slutade mållös.

Dichow tog i andra perioden vid där han slutade i första perioden, men inte ens han kunde stå emot när Christian Folin bombade in ledningen för Frölunda efter drygt 6 minuter i mittenakten. Några minuter senare kom Husqvarna Garden att snudd på explodera. HV71 fick efter mycket om och men in den viktiga 1-1 kvitteringen till en vilt jublande hemmapublik. Ett forcerande HV71 fick vittring om en ledningspuck, men pucken letade sig inte in bland nätmaskorna och efter 40 spelade minuter var det lika på ett.

Knappt fem minuter in i tredje var HV71 en ramträff ifrån att ta ledningen, men Frölundas Lasse Johansson hade ribban på sin sida. Roger Rönnberg var inte nöjd med spelet och Frölundacoachen tvingades tidigt ta en timeout, men HV71 fortsatte att ånga på ordentligt trots spelavbrottet och spel mot ett mål kunde närmast ses som en underdrift. Trots det kraftiga spelövertaget, uteblev målen och matchen krävde förlängning och senare straffar. Då visade Henrik Borgström att han är en vass straffskytt när han klev fram med dubbla mål, samtidigt som Dichow nästan tog allt. HV71 vann därmed mot Frölunda med 3-2 och tog blytunga 2 poäng i bottenstriden.

Matchstatistik 

Spelarstatistik 

Video från matchen 

_____________________________

Sagt om matchen

– Tack så mycket, den här matchen har jag sett fram emot sedan jag kom hit så det var jätteskönt att vinna. Jag försöker spela som i alla andra matcher även fast lite mer stod på spel för mig just idag. Jag tar de extra puckarna jag ska ta idag för att vi ska vinna, men jag tycker kanske inte att det är min förtjänst att vi vinner idag, men lite skillnad gör det väl, kommenterar en nöjd Frederik Dichow efter slutsignal. 

– Jag tycker vi är slarviga idag, vi har dålig passningskvalitet och spelar otydligt i spel med puck. Vi förtjänar att åka dit idag och jag hoppas det kan ge oss en gnista in i nästa vecka, summerar Roger Rönnberg till TV4 Play.

I punktform

- Husqvarna Garden var utsålt för kvällens tuffa batalj och bjöd på en otrolig atmosfär. 

- Henrik Borgström stod för dubbla mål i straffläggningen.

- Oscar Fisker Molgaard förlängde sin poängsvit till fyra raka matcher.

- Frölundas enorma segersvit på nio matcher kom till ända ikväll.

- Frederik Dichow startade i HV-kassen, vilket innebar att han mötte sitt gamla lag (Frölunda) för första gången sedan flytten tidigare denna säsong. Då var han enastående när han tog 16 av 17 skott. 

- I och med HV71:s seger ikväll har samtliga fyra möten mellan dessa lag säsongen 23/24 slutat i hemmaseger.

Kommande matcher

HV71: Rögle borta, tisdagen den 27 februari

Frölunda: Malmö hemma, tisdagen den 27 februari

Erik Landsjö
SHL:s huvudpartners