Måstematch för Örebro: "Vi har satt oss i den här situationen"

Publicerad: 2024-03-12
Intervju
Fyra raka förluster gör att Örebro inte längre har slutspelsplatsen i egna händer. Närkingarna behöver vinna mot Linköping och samtidigt ha hjälp av andra resultat för att kunna nå topp tio. ”Klart att det är lite frustrerande. Jag ska inte ljuga och säga något annat, men vi har satt oss i den här situationen”, säger Örebrobacken Filip Berglund.

Örebro avslutade februari med att besegra Luleå med 2-1 och då, med fem omgångar kvar, talade det mesta för att Örebro skulle få spela slutspel, men därefter har närkingarna inte tagit en enda poäng. Örebro har i tur och ordning förlorat mot Växjö, HV71, Skellefteå och Oskarshamn. Förlusten senast mot tabelljumbon Oskarshamn gör att Örebro till och med är utanför slutspel med en omgång kvar. 

– Klart att det är lite frustrerande. Jag ska inte ljuga och säga något annat, men vi har satt oss i den här situationen. För några omgångar sedan var vi i en riktigt bra sits och presterade bra. De tre sista matcherna är vi inte alls nöjda med och nu är vi i den sits vi är i och det är bara att göra det bästa vi kan av den situationen, säger Filip Berglund.

Vad är det som inte har fungerat i de senaste matcherna enligt dig?
– Svårt att svara på, men det har varit lite spretigt. Vi har kanske inte riktigt gjort saker och ting tillsammans, så som vi har kommit överens om. Jag skulle säga att det har varit lite energilöst. När det är energilöst i den här ligan smäller det i baken. Främst det skulle jag säga.

Har du någon teori kring varför det blir energilöst med tanke på betydelsen av matcherna?
– Det är en bra fråga och vi har lyft det i gruppen också. Jag vet faktiskt inte. Som vi var inne på tidigare tycker jag att vi hade bra go i laget för någon vecka sedan, men nu är vi där vi är, säger Berglund.

240309 Oskarshamns Hynek Zohorna och Örebros Hannes Björninen under ishockeymatchen i SHL mellan Oskarshamn och Örebro den 9 mars 2024 i Oskarshamn. 
Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN / COP 170 / SM0306
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league oskarshamn örebro SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Örebro kommer till kvällens måstematch mot LHC från en 1-3-förlust mot Oskarshamn.

"Ska bara fokusera på det vi kan påverka"

Örebro är alltså elva i tabellen, en poäng bakom MoDo samt tre bakom Rögle. Noterbart är att just MoDo och Rögle möts i den sista omgången. Eftersom Örebro har bättre målskillnad än MoDo behöver de ta en poäng mer än Ö-vikslaget för att ta sig förbi nykomlingen. Skulle MoDo besegra Rögle under ordinarie tid behöver Örebro ta tre poäng mot Linköping samt ta in sju mål på Rögle.

– Vi vet vilket läge vi är i, men vi har sagt att vi ska fokusera på vårt och det vi kan påverka. Sedan är det andra matcher som spelar in, men vi ska bara gå in och göra vårt. Det blir spännande, säger Filip Berglund.

Hur mycket kommer ni att ha koll på matchen mellan Rögle och MoDo?
– Vi har snackat lite om det, men vi spelare ska bara göra det vi kan. Ingen kommer att åka och fundera på hur det går i den andra matchen, men våra tränare kommer säkert att ha lite koll. Det är ändå viktigt att veta hur det går där, men vi ska bara fokusera på det vi kan påverka och sedan får vi se hur långt det bär, säger Örebrobacken.

Förutsättningarna för lagen kring slutspelsstrecket

9. Rögle BK – 68 poäng (-17)

Återstående schema: MoDo (h)
Kommentar: Har närmat sig slutspel, men än är det inte helt klart. Behöver en poäng i den sista omgången mot MoDo för att säkra åttondelsfinalplatsen på egen hand. Eftersom de har tre poäng fler än elvan Örebro, samt sex måls bättre målskillnad, kan Rögle förlora mot MoDo och ändå nå slutspel, ifall Örebro inte tar full pott, eller vinner med tillräckligt stor marginal, mot LHC.

10. MoDo Hockey – 66 poäng (-31)

Återstående schema: Rögle (b)
Kommentar: Uppe på slutspelsplats igen och har en poäng ner till närmast jagande Örebro. Närkingarna har dock bättre målskillnad än MoDo. Övikslaget behöver således ta lika många poäng som Örebro för att säkra en plats i slutspelet. Vid tre poäng under tisdagen passerar MoDo Rögle i tabellen och blir nia.

---

11. Örebro Hockey – 65 poäng (-24)

Återstående schema: Linköping (b)
Kommentar: Är en poäng bakom MoDo samt tre bakom Rögle, och dessa två lag möts alltså i sista omgången. Örebro har bättre målskillnad än MoDo, och behöver därmed en poäng mer än Ö-vikslaget i den sista omgången för att passera dem och knipa en slutspelsplats. Behöver ta in tre poäng samt sex mål på Rögle för att kunna gå förbi dem i tabellen.

Inbördes möten mellan Örebro och Linköping

21/10 Örebro-LHC 5-2
25/11 LHC-Örebro 2-4
28/12 Örebro-LHC 2-3

Inbördes möten mellan Rögle och MoDo

28/9 MoDo-Rögle 2-1
2/12 Rögle-MoDo 0-2
6/1 MoDo-Rögle 1-6

Tisdagens SHL-omgång

Färjestad-Luleå
Frölunda-Skellefteå
Linköping-Örebro
Leksand-Timrå
Malmö-HV71
Rögle-MoDo
Växjö-Oskarshamn

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners