Franssons lyft efter utlåningen: "Vågar på ett annat sätt"

Publicerad: 2024-01-11
Intervju
Hugo Fransson är tillbaka i HV71 efter utlåningen i Nybro – och det med besked. Den 18-årige backen har gjort fyra poäng och fått mycket förtroende när HV71 har börjat vinna igen. "Självförtroendet är mycket bättre nu", säger han.

Hugo Fransson noterades för sina första två SHL-matcher med HV71 förra säsongen, men inledningen på den här lyckades han inte spela till sig någon plats i laget. I stället fick han göra två matcher med J20-laget innan han lånades ut till Nybro i allsvenskan. Där har han i många matcher snittat över 20 minuters istid och fått stort förtroende. 

– Nybro kändes som ett perfekt alternativ när det dök upp. Jag fick spela mycket, i powerplay, boxplay och jag fick spela de viktig minuterna i slutet av matcherna. Jag har haft Tommy (Samuelsson, tränaren) innan och det har nog bäddat lite för utvecklingen jag haft under hösten, säger Fransson.

"Självförtroendet är mycket bättre nu"

Uppenbarligen har Nybrotiden gjort Fransson gott för sedan han kom tillbaka till HV71 har han gjort bra ifrån sig. Han har inte bara fått mycket istid utan han har också noterats för fyra poäng på de fyra senaste matcherna.

– Jag har fått chansen här, vilket klubben sa när jag kom tillbaka. Självförtroendet är mycket bättre nu och jag vågar ta för mig på ett annat sätt. I början av säsongen kände jag mer press, att jag var tvungen att prestera för att ta en plats. Det är mycket svårare i början av säsongen när de har värvat in spelare som Strålman och man ska försöka ta en plats, säger Fransson, som sedan återkomsten i Jönköpingslaget har snittat drygt 16 minuters istid per match.

– Bara positivt att jag får spela mycket och det stärker mitt självförtroende. Ett kvitto på att jag gör något bra, säger Fransson.

Blir du kvar i HV71 resten av säsongen?
– Vet inte. Klubben har bara sagt att jag ska få chansen, men jag vet inte hur lång chansen blir. Förhoppningsvis varar den säsongen ut. Det är mitt mål i alla fall,.

Siktar mot NHL

En som har imponerats av Fransson är TV4:s expert Sanny Lindström. I sin podcast Sanny & Svensson, som han har tillsammans med Johan ”MrMadhawk” Svensson, sa Lindström: ”Där har HV sin tredje-, fjärdeback i tio, femton år framåt.” Varpå Johan Svensson fyllde i: ”Jag tycker Franssons utveckling i Nybro har varit smått sensationell.”

– Det är kul att höra, säger Fransson.

Skulle du vara nöjd med karriären om det blir tio raka säsonger i HV71-tröjan?
– Jag vill högre, men jag skulle absolut inte klaga om jag blir kvar och blir en trotjänare i HV71. Det är inget att skämmas över, men såklart hade NHL varit kul,.

CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Hugo Fransson jublar efter sitt mål mot LHC i lördags.

Hyllar Strålman

En av spelarna som ökade konkurrensen på backsidan inför säsongen var Anton Strålman, 37, med nästan 1000 NHL-matcher på meritlistan. En spelare som Hugo Fransson försöker se och lära av.

– Ett exemplariskt föredöme. Han kommer med små tips, men framför allt visar han på isen genom att spela sitt spel. Det är bara att titta på honom för att se hur man ska agera på isen, hur lugn och trygg han är med pucken. Jag njuter av att se honom på nära håll. Jag är jättetacksam för det, säger Fransson.

HV71 har hittat formen den senaste tiden och kommer till kvällens match mot Skellefteå med tre raka vinster, vilket är första gången den här säsongen som Jönköpingslagets har lyckats med den bedriften.

– Vi har kommit samman som grupp på ett bra sätt på slutet. Alla har insett att vi sitter i samma båt och om vi ska ro det här i land är det bara att göra det tillsammans. För man kan inte vinna hockeymatcher själv. Jag tycker också att vi spelar bättre hockey över 60 minuter, även om det var lite slarvigt att tappa ledningen senast mot Linköping, men starkt att vi ändå lyckades vinna, säger Fransson.

Franssons sex matcher i siffror sedan återkomsten i HV71

19/12 Oskarshamn (1-6)
Poäng: 0.
Speltid: 13:48.
Skott på mål: 2.

26/12 Linköping (1-4)
Poäng: 0.
Speltid 15:46.
Skott på mål: 0.

28/12 MoDo (3-5)
Poäng: 1 mål och 1 assist.
Speltid: 17:34.
Skott på mål: 1.

30/12 Växjö (3-2)
Poäng: 0.
Speltid: 13:34.
Skott på mål: 0.

4/1 Örebro (6-2)
Poäng: 1 assist.
Speltid: 16:46.
Skott på mål: 0.

6/1 Linköping (4-3 OT)
Poäng: 1 mål.
Speltid: 19:18
Skott på mål: 2.

Torsdagens SHL-omgång

Skellefteå AIK-HV71
MoDo Hockey-Leksands IF
Färjestad BK-Växjö Lakers
Linköping HC-Malmö Redhawks
Frölunda HC-Örebro Hockey
IK Oskarshamn-Luleå Hockey
Rögle BK-Timrå IK

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners