Talangen skriver NHL-kontrakt och forward stannar i Skellefteå

Publicerad: 2024-07-08
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har HV71 värvat en center, Stian Solberg har skrivit på ett NHL-avtal och Martin Dzierkals har kommit överens med Skellefteå om en fortsättning.

Center till HV71

Tenner Kero är HV71:s senaste värvning. Det är en 31-årig amerikansk center, som har spelat i Nordamerika under hela sin karriär. På meritlistan finns över 130 matcher i NHL samt 402 AHL-matcher. Den gångna säsongen noterades han för 31 poäng på 59 matcher med Colorado Eagles.

– I Tanner får vi en intelligent tvåvägscenter som tar stort ansvar och är erkänt strukturerad i sitt spel. Hans proffsighet kommer att betyda mycket för vårt lag, säger HV71:s GM Chris Abbott.

Kontraktet är skrivet över kommande säsong.

Finsk back till Örebro

Örebro Hockey har stärkt truppen med den finske backen Peetro Seppälä, 23. Efter fyra raka säsonger i den finska högstaligan (i KooKoo) har han de två senaste säsongerna spelat AHL-hockey. Den gångna säsongen blev det elva poäng på 49 AHL-matcher med Coachella Valley Firebirds. Nu väntar två säsonger i Örebro för Seppälä.

– Vi gillar det vi har sett från honom och ser honom som otroligt användbar i alla olika spelformer. Peetro är dessutom i en bra ålder och vår förhoppning är att han ska kunna ta ytterligare kliv i sin utveckling i vår miljö, säger Örebros sportchef Henrik Löwdahl.

NHL-kontrakt för Solberg

Efter att ha gjort bra ifrån sig i den norska högstaligan skrev backtalangen Stian Solberg, 18, i våras på för Färjestad. Därefter har Solberg spelat VM med Norge samt draftats i första rundan, som nummer 23 totalt, av Anaheim Ducks. Nu har 18-åringen även skrivit sitt första NHL-avtal med Ducks – ett treårigt entry level-kontrakt. Men mycket talar för att det ändå blir spel i Färjestad kommande säsong. Inför draften sa Solberg följande till Värmlands Folkblad när framtidsplanerna kom på tal.

– Det blir Färjestad nästa år. Jag hoppas få spela i Färjestad i varje fall ett år, eller kanske två. Man vet inte hur det går, kanske att det går lite sämre eller bara att jag helt enkelt behöver två är där – eller så går det kanon redan första året och jag åker över. Det är bara att vänta och se.

Dzierkals blir kvar i Skellefteå

Martins Dzierkals anslöt till Skellefteå AIK inför den förra säsongen. Under sitt debutår i SHL var han inte inne på ett enda baklängesmål i boxplay under grundserien och i slutspelet blev det tre poäng på 16 matcher. Nu är den 27-årige forwarden och Skellefteå överens om ett nytt ettårskontrakt.

– Vi har båda provat marknaden på var sitt håll men nu kommit fram till att vi ska fortsätta resan tillsammans. Martins var en bidragande orsak till vår fina säsong förra året där han gjorde ett förträffligt jobb, framför allt i defensiven och i boxplay. Det känns kul att få fortsätta med honom i minst ett år till, säger Skellefteås GM Erik Forssell.

Tre spelare har hittat nya klubbar

Efter två och en halv säsong i Skellefteå AIK blir tjeckiska HC Litvinov Filip Sandbergs nästa klubbadress. Sandberg gjorde fem poäng i slutspelet den gångna säsongen. 

Juhani Tyrväinen har spelat fem säsonger i rad i Luleå, men nu lämnar finländaren Norrbotten. Ny klubb: Tyska Kölner Haie.

Även Anthony Greco, senast i Linköping, lämnar SHL. Han är klar för Lada Togliatti.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners