Leksand inne i en ny svit – men en positiv: "Mycket på spel"

Publicerad: 2024-03-05
Intervju
Efter sju raka förluster har Leksand nu vunnit fyra matcher i rad. En segersvit som gör att dalalaget nu har kopplat ett litet grepp om en kvartsfinalplats. ”Axlarna har sjunkit”, säger backen Patrik Norén.

Att komma topp-sex i tabellen är viktigt för att slippa en oviss åttondelsfinalserie i bäst av tre. Med tanke på att de fyra topplagen skapat sig en liten lucka nedåt ser de två sista kvartsfinalplatserna främst ut att stå mellan Linköping (81 poäng), Leksand (80 poäng) samt Timrå (77 poäng). 

– Kul. Nu ska allt avgöras och mycket står på spel. Vi ska försöka knipa den där topp sex-platsen. Det är inspirerande att ha den utmaningen framför oss, säger Leksands Patrik Norén, 31, som gärna undviker ännu en åttondelsfinal.

– Vi har spelat åttondelsfinal två år i rad och i och med att det bara är tre matcher blir det lite slumpartat. Samtidigt är jag kanske lite färgad då vi har att åkt ur två år i rad, säger han.

"Tålamodet har gjort att det lossnat lite"

Leksand har den just nu viktiga sjätteplatsen tack vare fyra raka segrar, men för en och en halv vecka sedan såg det inte lika ljust ut. Då hade dalalaget radat upp sju raka förluster och låg på åttonde plats, med fyra poäng upp till Timrå på sjätte plats.

– Vi hade en liten självförtroendedipp, helt klart. Vi gjorde ett mål per match och det räcker inte. Men jag tycker ändå att det började i vårt defensiva spel. Vi släppte in mycket mål och jag tycker inte att vi fick till något offensivt på grund av defensiven. Hamnar man i en sådan dålig trend blir självförtroendet dåligt i gruppen, men sedan fick vi till en sagolik vändning mot Luleå (0-2 till 4-3) och sedan har vi fyra raka segrar i stället, säger Norén.

Är det bara självförtroende eller ser du något som ni gör spelmässigt bättre nu?
– Vi har egentligen gjort samma sak hela tiden, men kanske att vi bara har gjort det bättre på slutet. Sedan det väl släppt lite och att axlarna har sjunkit. Tålamodet har gjort att det har lossnat lite, säger han.

240224 Leksands Lukas Vejdemo under ishockeymatchen i SHL mellan Leksand och Luleå den 24 februari 2024 i Leksand. 
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0213
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league leksand luleå DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Leksand stoppade sin förlustsvit med en bortaseger mot Luleå.

Det här är inte första gången Leksand är inne i en längre svit av antingen förluster eller vinster. I slutet av 2023 och början av 2024 hade Leksand sex vinster i följd och tidigare i höstas hade dalalaget bland annat en period med fyra raka förluster.

– Märkligt egentligen, och jag har inget bra svar på varför det har blivit så. Vi hamnar i trender helt enkelt och har tagit oss ur förlusttrenderna på olika sätt, efter olika lång tid. Varför det blivit så är en fråga för någon högre upp i hierarkin tror jag.

Har ni lärt er något av de här längre förlustsviterna ni haft?
– Under en säsong vet man att det kommer dippar förr eller senare. Det är inget konstigt, men sedan vill man såklart inte att den ska bli så lång som sju matcher. Men att vi har tagit oss ur en tyngre period tycker jag att man kan se som positivt, säger Patrik Norén.

Norén med två mål på tre matcher

För fjärde säsongen i rad snittar backen över 18 minuters istid per match. Även om 31-åringens främsta uppgift kanske inte är att producera framåt har har gjort mål i två av de tre senaste matcherna. Dessförinnan hade han gjort ett mål på 43 matcher. En som imponerades av Noréns skott i krysset mot Malmö senast var Leksands sjukskrivne tränare Björn Hellkvist.

– Han kom fram efter matchen och frågade: ”I hur många år har jag tränat dig?”. ”Fyra”, sa jag. ”Happ, skulle det ta så lång tid innan du skulle börja göra sådana där mål?” Det var kul, och det var en rolig stund vi hade där, säger Norén.

Vad betyder det för er att Björn är så pass pigg att han kan kika på matcherna?
– Jättemycket. Framförallt för personen Björn, att han mår bättre och att det går åt rätt håll. Sedan vet jag inte mer om hans status, men att personen Björn ser ut att må mycket bättre är jäkligt kul att se, säger Norén.

För Leksand väntar i kväll bortamatch mot Rögle. Ett Rögle som Leksand har 3-0 i inbördes möten mot den här säsongen.

Leksands segersvit

24/2 Leksand-Luleå 4-3
27/2 Oskarshamn-Leksand 2-3 OT
29/2 Leksand-Frölunda 3-0
2/3 Leksand-Malmö 4-1

Tisdagens SHL-omgång

Timrå IK-IK Oskarshamn
MoDo Hockey-Luleå Hockey
Frölunda HC-Linköping HC
HV71-Örebro Hockey
Rögle BK-Leksands IF
Malmö Redhawks-Växjö Lakers
Skellefteå AIK-Färjestad BK

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners