"Tror inte att Växjö tycker att det är så kul att vi kommer i en kvartsfinal"

Publicerad: 2024-03-21
Head2Head
Luleå har vunnit tre av fyra matcher mot Växjö den här säsongen och i förra årets kvartsfinalserie pressade norrbottningarna Växjö till sju matcher. Nu möts lagen igen. "Vi är bättre rustade nu än förra året", säger Luleås Jonas Berglund.

Växjö går in i slutspelet som regerande mästare och förra säsongen var det framförallt i kvartsfinalen som de blev pressade. Där mötte de Luleå och det krävdes sju matcher för att skilja lagen åt. Nu möts lagen för andra året i rad i kvartsfinal.

– Vi gjorde en bra matchserie i fjol och då var vi mer skadeskjutet än nu. Nu har vi dessutom fått in lite mer skicklighet och det ska bli spännande att se hur matchserien går, säger Luleås Jonas Berglund, 33. 

Hur mycket har förra årets kvartsfinalförlusten grämt dig?
– Inte speciellt mycket. Vi var skadeskjutet och vi hade knappt ett lag på isen. Jag spelade back bland annat. Jag tror att vi spelade på fem backar sista matchen, med mig inkluderat. Jag vet knappt vad vi hade haft för lag om vi hade tagit oss till semifinal. Nu är i princip alla friska och krya, säger Berglund, som tycker att hans lag går in i den här serien på en högre platå jämfört med vad de befann sig för ett år sedan.

– Vi är bättre rustade nu än förra året. Vi har lite mer skills, även om vi har haft lite svårt att sätta dit våra lägen. Förhoppningsvis är det något som lossnar om vi kan göra lite poäng här och var. Sedan att spelet har varit lite upp och ner under säsongen är preskriberat. I slutspel är det en ny hockey som gäller och det brukar passa vårt lag. Växjö är svåra att möta och det är ett skickligt lag, men vi vet hur vi ska spela mot dem och vi ska göra det fullt ut, säger Jonas Berglund.

240113 Luleås Jonas Berglund intervjuas efter ishockeymatchen i SHL mellan Luleå och HV71 den 13 januari 2024 i Luleå. 
Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN / COP 159 / SE0212
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league luleå hv71 SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Jonas Berglund.

Luleå har 3-1 i inbördes möten

Inte nog med att norrbottningarna pressade Lakers förra säsongen så har Thomas Berglunds mannar dessutom plusstatistik på Växjö den här säsongen. Av fyra matcher i grundserien har Luleå vunnit tre.

– Det tror jag faktiskt inte betyder något, säger Växjös Robert Rosén, 36.

– Jag har varit med i serier som har gått åt båda håll, både att ha haft plusstatistik och förlorat samt att ha gått in med minusstatistik och vunnit. Det blir lite annorlunda när ett slutspel väl börjar. Det blir mycket ett mentalt spel. Jag tror inte att det som hände i grundserien har så stort betydelse, säger Rosén, som gjorde det matchavgörande målet i den sjunde kvartsfinalen mot Luleå förra säsongen.

Vad är det som gör Luleå svårt att möta?
– Luleå är trygga i sitt system och alla gör det väldigt väl. Det är bra system som fungerar för dem och det gör att det blir blir ganska lyckosamt, säger Rosén.

När SHL.se bad fyra experter tippa kvartsfinalerna tror tre av fyra att matchserien går till sju matcher och SVT:s Jonas Andersson tippade Luleå till semifinal med motiveringen: ”de har hittat ett effektivt spelsätt mot Växjös annars så vägvinnande spel”.

– Vi har 9-3 i poäng mot dem den här säsongen och bevisligen har vi ett spel som funkar mot Växjö. Det gäller att kolla tillbaka på matcherna och spela exakt likadant. Jag tror inte att de tycker att det är så kul att vi kommer där i en kvartsfinal. Det ska bli kul att sätta lite press på dem och se hur det kommer att funka, säger Jonas Berglund.

Du tror att Växjö höll på Örebro för att slippa er?
– Haha. Det vet jag inte. Förhoppningsvis tycker de inte att det är så kul att vi kommer. Det är den känslan vi ska ha, och det ska vi bygga vidare på, säger Berglund.

Robert Rosen menar dock att Växjö inte hoppades på något speciellt lag i åttondelsfinalerna.

– Vi kunde inte påverka vilka skulle möta och att gå hoppas på något då är rätt oväsentligt. Alla lag i SHL är jämlika. Det blir tufft oavsett vilka man får, säger Växjöspelaren.

240229 Växjös Robert Rosén under ishockeymatchen i SHL mellan Växjö och Linköping den 29 februari 2024 i Växjö. 
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / COP 144 / JO0237
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league växjö linköping JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Robert Rosén.

Het målvaktsmatch

En match i matchen blir som vanligt målvaktskampen – och den kanske är lite extra intressant i just den här matchserien. Emil Larmi vann pris som slutspelets MVP förra säsongen och i Luleås mål hittar vi rekordnollan Joel Lassinantti, som dessutom spikade igen i de två avslutande matcherna mot Örebro.

– Två bra målvakter, men jag håller våra målvakter högre. Jag tycker att Lassinantti är ligans bäste målvakt. Det har han visat över tid och nu har han spelat sig i form. Han blir en nyckel för oss och en bidragande orsak till varför vi kommer att vinna den här serien, säger Berglund.

Robert Rosén:  

– En väldigt bra målvaktsmatch. Lassiannatti har hållit många nollor och visat att han är en grym målvakt. Larmi har hållit hög nivå, både i fjol och den här säsongen samt i landslaget. Det blir en spännande målvaktsmatch, säger Rosén.

För Växjöveteranen blir det här tionde SM-slutspelet. Han har noterats för 117 slutspelsmatcher (72 poäng) och har fyra SM-guld på meritlistan, men han medger att ändå är med lite pirr i magen han går in i slutspelet.

– Slutspel är lite roligare och matcherna börjar gälla mer. En match i november kommer man lättare undan med en sämre insats. Nu blir det mer uppenbart och mer som står spel. Det blir roligare, lite mer att vinna och det gäller att våga bli hjälte. Det är en viss charm.

Vilka blir nycklarna för att ni än en gång ska besegra Luleå?
– Att vi spelar vår hockey. Att vi håller oss till det som har varit framgångsrikt i år och tidigare år är den stora nyckeln. För då vet vi att vi är bra, avslutar Robert Rosen.

TRE HETA PUNKER INFÖR MATCHSERIEN

  • Olika förberedelser

Luleå kommer från tre tuffa matcher mot Örebro, varav den sista gick till övertid, medan Växjö inte har spelat match på en dryg vecka.

Jonas Berglund:

– Jag ser det som en fördel att vi är inne i det samtidigt som det i det långa loppet är det väl bra att vila, så det är väl lite både och. I början av matchserien tror jag att vi har en fördel eftersom vi är inne i matchtempo.

Robert Rosén:

– Jag tror inte att det spela så stor roll. Får jag välja så väljer hellre att vila än att ha spelat tre matcher på fem dagar. Men jag tror inte det har superstor betydelse.

  • Växjös hemmaform

Luleå behöver vinna minst en match i Vida Arena, men där är Växjö starka. Smålänningarna vann hemmatabellen (60 poäng på 26 matcher) och noterades för 19 vinster. Endast i tre hemmamatcher lämnade de isen utan poäng.

Jonas Berglund:

– Växjö är ett bra och oftast spela man bättre hemma än borta. Samtidigt har vårt bortaspel varit bra. I slutspel blir det ett annat typ av spel och förhoppningsvis kan vi vinna en match där nere och vända det till vår fördel.

Robert Rosén:

– Vi har fått ett otroligt självförtroende på hemmaplan. Vi vet att vi har vunnit mycket hemma och det ena bygger det andra. Vi har spelat bra samtidigt som vi har ett bra självförtroende. De två grejerna hand i hand brukar ge framgång.

  • Känslomatchen

De här två lagen möttes i en tajt kvartsfinalserie i fjol och med spelare som exempelvis Brendan Shinnimin och Emil Sylvegård på isen brukar det kunna hetta till.

Jonas Berglund:

– Det är bra att det finns spelare som Shinnimin och de här som drar upp lite känslor. Det ska vara känslor i ishockey, annars är det inte så kul att titta på. Förhoppningsvis blir det bra med känslor, bra fart och att det kommer smälla lite där ute.

Robert Rosén:

– Jag har inte tänkt på det så mycket om jag ska vara ärlig. Det handlar om att göra det i rätt läge i så fall. Annars är det mycket att rätta in i sig det man bestämt och vara tålmodig, sådana standardgrejer. Eftersom det är så pass jämnt har man inte råd att falla ur ramen eller göra några egna vendettor eller vad man ska kalla det. För spelarna du nämner, som kanske ses som ”slutspelsspelare”, är det lite annorlunda nu jämfört med förr i tiden. Det är mer köpa in sig i strukturen, men sedan är det såklart en balansgång. För ibland behöver man stå upp för laget. Men i det stora hela handlar det mer om att vara fokuserad och spela inom de ramar man bestämt på förhand.

Inbördes möten

14/10 Växjö-Luleå 2-5
2/12 Luleå-Växjö 0-2
23/1 Luleå-Växjö 4-3
30/1 Växjö-Luleå 0-2

Bästa poängplockare
Växjö: Marcus Sylvegård, 41 poäng på 51 matcher.
Luleå: Linus Omark, 40 poäng på 52 matcher.

Boxplay-statistik
Växjö: 74,56 (6:e i ligan)
Leksand: 85,92 procent (2)

Powerplay-statistik
Växjö: 30,58 procent (2)
Luleå: 24,16 (7)

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners