Vikarierande lagkaptenen: "Försöker föregå med gott exempel"

Publicerad: 2024-04-08
Intervju
Skellefteå jagar en andra raka hemmaseger mot Frölunda. Det matchavgörande målet i semifinal ett gjordes av Rickard Hugg – och här berättar den vikarierande Skellefteåkaptenen om sitt ledarskap, sina tankar kring att Frölunda bytte ut Lars Johansson i lördags samt hyllar den unga backduon Elias Salmonsson och Axel Sandin Pellikka. ”De får mig, som är relativt ung (25 år), att känna mig gammal”, säger Hugg.

I kväll är det dags för den andra semifinalen mellan Skellefteå och Frölunda och västerbottningarna kommer till matchen med en 1-0-ledning och fem raka slutspelssegrar i bagaget.

– Överlag gjorde vi en bra första match mot Frölunda och i stora delar är vi nöjda med prestationen‚ säger Rickard Hugg.

Den 25-årige forwarden hade en nyckelroll i Skellefteås seger i den första semifinalen. En dryg minut efter att Frölunda kvitterat till 2-2 gjorde Hugg 3-2, vilket skulle visa sig bli matchavgörande. Efter att Skellefteå senare gjorde 4-2 valde Frölunda att byta ut Lasse Johansson, som stått alla matcher i slutspelet och efter grundserien prisades med Honken Trophy.

– Jag vet inte om det påverkar någonting framöver. De har en bra andrekeeper i (Frans) Tuohimaa, som var hos oss förra året. Vi får väl hel enkelt se vem de ställer i målet, men vi ska göra vår grej och fokusera på vårt spel. Gör vi samma saker som senast i de offensiva spelet kommer det nog att gå bra, säger Hugg.

2024-04-06
SKE - FHC 3-2 Rickard Hugg

Rickard Huggs matchavgörande 3-2-mål i semifinal ett.

Vikarierar som lagkapten

Hugg gör sin femte säsong i Skellefteå och inför den här säsongen blev han en av de assisterande kaptenerna. Men efter sjukskrivning på den ordinarie kaptenen Oscar Möller och skador på vikarierna Jonathan Pudas och Pär Lindholm är det i de senaste matcherna Rickard Hugg som har haft C:et på tröjan.

– Vi har Möller borta, ”Pudde” (Pudas) borta, och Pär (Lindholm) borta. De fick väl dra lott och då fick jag den, haha. Det verkar ju lite som att den som har C:et blir skadad, säger Hugg.

Är du orolig att du också ska åka på en skada?
– Nej, då. Det är så klart kul och hedrande att få det här uppdraget, men förhoppningsvis har vi Pär och "Pudde" tillbaka inom en snar framtid, säger Hugg.

Han har varit kapten på ett VM med U18-landslaget och han var även kapten under sitt andra år (2018/19) i OHL-laget Kitchener Rangers.

– Jag försöker leda med mitt spel på isen. Jag kanske inte är den som mest verbal och pratar mest, även om jag absolut pratar en hel del. Det finns säkert de som pratar mer än mig. Mitt ledarskap är mer att försöka föregå med gott exempel, säger Hugg.

Hyllar unga backduon

Med Jonathan Pudas på frånvarolistan är det andra spelare fått större roller i Skellefteå. Två av dessa är de 19-åriga backarna Elias Salomonsson och Axel Sandin Pellikka – och duon har imponerat på Hugg.

– Först och främst har hela backsidan varit grymt bra, men Salomonsson och Pellikka får ta stort ansvar och båda har gjort det fantastiskt bra. De har klivit upp och tagit minuter och gjort det grymt bra både offensivt och defensivt. Båda är bra skridskoåkare och tar fram pucken med pondus. De hittar kreativa spel, vet när de ska följa med i anfallen, när de kan slå sin gubbe och när de ska spela enklare. Fantastiskt kul att att se båda två. Extra imponerande med tanke på att de bara är 19 år. De får mig, som är relativt ung (25 år), att känna mig gammal, konstaterar Hugg, när SHL.se når honom i den andra periodpausen mellan Växjö och Rögle under söndagen.

– Det blir ganska mycket hockey i slutspelstider, både SHL och Hockeyallsvenskan. Det är tur att jag har en sambo som inte har något emot det.

Hugg har varit lagkapten sedan Pär Lindholm tvingades kliva av i kvartsfinal tre mot LHC, men nu verkar Lindholm närma sig en comeback. Norran rapporterar att centern tränade för fullt i går.

– Han (Lindholm) tränar fullt, det är dag till dag, säger huvudtränaren Robert Ohlsson till Norran.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners