"BÄSTA LAGET VÄXJÖ STÄLLT PÅ BENEN SÄSONGEN EFTER ETT GULD"

Publicerad: 2023-08-16
Lagpresentation
Växjö siktar på att göra något som de aldrig har lyckats med tidigare – nämligen att försvara sitt SM-guld. ”Det här är det bästa laget Växjö har ställt på benen säsongen efter ett guld”, säger Daniel Enestubbe på Smålandsposten.

Växjö har vunnit fyra SM-guld på de nio senaste säsongerna. Säsongerna efter Lakers guld har smålänningarna vid ett tillfället åkt ur i semifinal och två gånger har det tagit stopp i kvartsfinal. Nu tycker Daniel Enestubbe, som bevakar Växjö Lakers för Smålandsposten, att klubben har gett sig själv en bättre möjlighet att försvara sitt guld.

– Henrik Evertsson (Växjös sportchef) har talat om att ta nästa steg. Att det ska bli total dominans tror jag han använde, Anders Ömans (tidigare VD) gamla uttryck. Det finns en strävan att ta ett back-to-back-guld. Jag har märkt på bröderna Sylvegård när jag har pratat med dem att Evertsson har sålt in det som att de ska ta dubbla guld, säger Enestubbe och fortsätter:

– Efter de tidigare gulden har Växjö inte satt upp några jätteimponerande trupper, då många spelare försvunnit, särskilt efter 2018. Det här är det bästa laget Växjö har ställt på benen säsongen efter ett guld. Truppen är ganska bra viktad. Det var ganska baktungt förra året. En ganska anonym forwardssida kombinerades med en av tidernas bästa backuppsättningar i SHL. Backbesättningen kan inte bli lika bra som förra året, men forwardssidan bör kunna vara lite spetsigare, ha lite mer pondus och producera mer poäng. Det finns goda skäl att tro det.

Både Josefsson och Sexton har lagt av

Målvaktssidan är fortsatt intakt. Den store guldhjälten Emil Larmi är kvar och bakom honom finns även Adam Åhman, som gjorde det bra i grundserien förra säsongen. På backsidan har spelare som Lukas Bengtsson, Hardy Häman Aktell samt Miika Koivisto lämnat. In har bland andra Eric Martinsson, Gabriel Carlsson och Zach Giuttari kommit.

– Att det inte finns någon Lukas Bengtsson, en av Europas bästa backar, att det inte finns en Hardy Häman Aktell, som jag tror kan ta en tröja i NHL den här säsongen, och att det inte finns en Miika Koivisto kommer att märkas. Visst känns det hårt att tappa dem, men här i slutskedet kom det tre nya backar, Elias Rosén, Zach Giuttari och Gabriel Carlsson. Växjö har en bred backsida med nio backar, tio i fall Emil Martinsen Lilleberg kommer tillbaka från Tampa Bay senare, och det kommer säkert att bli några utlåningar, säger Enestubbe.

På forwardssidan har både Erik Josefsson och Dan Sexton bestämt sig för att sluta. Lägg därtill att både Joel Kellman och Glenn Gustafsson har bytt klubb. Där har Växjö i stället förstärkt med bröderna Emil och Marcus Sylvegård, Dylan McLaughlin samt talangen Noah Östlund, som draftades som nummer 16 2022 av Buffalo Sabres. 

– Att Sexton slutade kom lite som en blixt från klar himmel. Där fick Evertsson leta nytt. Överlag har det varit ett lite smårörigt lagbygge för Evertssons del. Först försvann backen Martinsen Lilleberg till Tampa Bay efter att han skrivit på och sedan kom Dan Sextons besked. Efter lång betänketid beslutade sig även Erik Josefsson, kaptenen, för att lägga av. Därför har det nog varit en lite annorlunda sommar för Evertsson, säger Enestubbe.

Hur ser du på nyförvärven Växjö har fått in på forwardsidan?
– Bröderna Sylvegård kommer i ett paket, vilket innebär att Marcus är tillbaka. Han lämnade som en guldhjälte och kommer tillbaka som en SHL-stjärna skulle jag säga. Storebror Emil kommer hit utan att ha vunnit något och han skulle säkert offra några tänder till i överkäken för att få lyfta den där pokalen. Därför känns han rätt. För alla vill vinna något och det här kan vara Emils kanske sista chans att vinna något stort. Han kommer att bidra både på och utanför isen. Bröderna är dokumenterat verbala och spjuveraktiga och riktiga karaktärer på isen. Sedan går det inte att komma ifrån att det är lite känslan av Elias Pettersson-light med Noah Östlund. Han är lika gammal som Elias var när han kom, rätt hajpad, jagad av alla och väljer Växjö. Det känns inte som ett vågat tips att han presenterar sig för den stora publiken. Dylan McLaughlin vet jag inte mer än statistiken på EliteProspects, men säkert en gedigen spelare.

PETTER ARVIDSON / Bildbyrån

Erik Josefsson har bestämt sig för att sluta. Nu är det Joel Persson som får bära C:et på sin tröja.

Joel Persson är ny lagkapten

För Växjö blir det här första gången sedan 2007/08 som de går in i en säsong utan Erik Josefsson. Han har varit kapten i Växjö i de fyra senaste säsongerna, men i hans frånvaro är det Joel Persson som får äran att bära ”C:et”. Ett val Daniel Enestubbe gillar.

– Det enda rätta valet tycker jag. Joel älskar Växjö, har varit här länge och kan nog tänka sig att stå för mycket av framtiden. Jag förutsätter att det här C:et följs av en ganska snabb förhandling om ett långtidskontrakt, utan out-klausuler. Joel är bra för det här uppdraget. Han är verbal, kan säga ifrån och jag tror att folk lyssnar när han höjer rösten.

Avslutningsvis, var tror du att Växjö hamnar när grundserien är färdigspelad?
– Topp sex tycker jag att de har lag för. Sedan är det många väldigt bra lag. Jag tror vi har listat sju lag som kan bilda ett toppskikt. Många lag har spänt musklerna i år. Än en gång blir det ett tajt race, men jag tror att Växjö är ett av lagen som går direkt till kvartsfinal, säger Enestubbe.

Daniel Enestubbe tippar Växjö Lakers...

...poängkung: ”Kalle Kossila”.

…assistkung: ”Robert Rosen. Joel Persson skulle kunna dyka upp och vinna assistligan också”.

…målkung: ”Kalle Kossila, utmanad av Marcus Sylvegård”.

…största överraskning: ”Det ska vara om någon av backarna Elias Rosén, Arvid Hurtig eller Filip Nordberg inte bara tar en plats utan även gör avtryck. Det är potentiella överraskningar. Sedan vill jag nämna Filip Eriksson. En talangfull spelare som är center i grunden. Där finns det mycket att hoppas på för den som håller på Växjö.”.

…MVP: ”Bra fråga, men om man tänker vem som skulle saknas mest om han missar tio matcher är det den nyutnämnde kaptenen, Joel Persson”.

…bästa värvning: ”Den är svår. Att få in Noah Ösltund till en ganska trubbig forwardsbesättning är jättebra. Att få tillbaka Marcus Sylvegård, som har börjat att skjuta mål i hög utsträckning, är en klassvärvning. Att få in Gabriel Carlsson i sista minuten på långtidskontrakt är inte fel heller. De är några om budet där”.

...tabellposition: "Jag begränsar mig till topp sex där."

INFÖR 2023/24

Lagpresentationer 2023

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners