Wedin i målform efter knäskadan: "Jätteskönt"

Publicerad: 2024-01-25
Intervju
Efter ett skadefyllt år har Anton Wedin, 30, börjat varva upp. Med mål i tre raka matcher har han dubblat säsongens målskörd. ”Jätteskönt att känna att man fortfarande har det i sig”, säger Timråstjärnan i en intervju om självtvivlet, Johannes Salomonssons fina hyllning och kvällens rivalmöte mot MoDo.

Timrå har påbörjat en klättring uppåt i tabellen. Efter endast en seger på sex matcher i slutet av 2023 och början på 2024 har medelpadingarna den senaste veckan radat upp tre raka vinster.

– Vi har fått tillbaka energi i gruppen efter några sämre matcher. Vi har börjat spelat bättre som lag, både försvarsspel och anfallsspel. Nu rullar det på, säger Anton Wedin, som medger att spelet kring årsskiftet fick honom att bli lite orolig.

– Klart att man blir lite fundersam när man känner att det inte stämmer och att det är något som saknas, men samtidigt vet vi om att vi är ett riktigt starkt lag när vi spelar som vi ska. Då kan vi slå alla lag och det har vi gjort i år, men det är just de djupa dalarna som måste försvinna.

Dubblat målskörden senaste tre matcherna

En stor anledning till Timrås lyft är kedjan med Anton Wedin, Filip Hållander och Anton Lander. Trion har gjort sex av Timrås 13 mål på de tre senaste matcherna. Tillsammans har toppkedjan svarat för 14 poäng. Av dessa har Anton Wedin svarat för fem och han har gjort mål i samtliga tre segermatcher. Vilket är lika många fullträffar som han hade på säsongens 17 första matcher.

– Det känns bättre och bättre. Jag försöker kämpa på och förhoppningsvis kan jag bli bättre och bättre sista halvan av säsongen, säger Wedin.

30-åringen kommer från en lång skade- och rehabiliteringsperiod. Han åkte på en korsbandsskada i början av januari 2023 och efter nästan tio månaders frånvaro var han tillbaka i slutet av oktober 2023. Med tanke på den långa frånvaron menar Wedin att den senaste tidens fullträffar har gjort gott för hans självförtroende.

– När man har varit borta mycket är det jätteskönt att känna att man fortfarande har det i sig, säger han.

Har du tvivlat på att du fortfarande har det i dig?
– Det klart att det kommer upp sådana tanka, speciellt när man ska börja spela efter en lång frånvaro. Det känns som att man är en helt ny människa höll jag på att säga. Det känns helt annorlunda och man känner knappt igen sig själv och sin egen kropp. Då är det lätt att börja tvivla. 

På vilket sätt kände du inte igen din kropp? 
– I mitt fall hade jag fortfarande lite ont och jag hade inte samma styrka eller studs i benen. Skulle jag göra någon snabb rush på isen kände jag att det inte svarade på samma sätt. Sedan har man såklart en motståndare man ska försöka slå och då behöver man vara hundra för att lyckas på den här nivån.

2024-01-23
FBK - TIK 0-1 Anton Wedin

Anton Wedins mål mot Färjestad. Det var tredje matchen i rad han nätade.

Hyllas av tidigare lagkamraten

Wedin hyllades i går av den tidigare lagkamraten Johannes Salmonsson. IKO-forwarden spelar i kväll sin 600:e match och när SHL.se bad honom ta ut en drömfemma med tidigare lagkamrater var Anton Wedin den förste forwarden han ville ha med, med motiveringen: ”Då (2018/19) var Wedin överlägset bäst i ligan enligt mig. Jag har nog aldrig sett någon dominera isen som han gjorde även fast vi var ett bottenlag med Timrå.”

Wedin skrattar till när han får höra Salomonssons fina ord.

– Jaså? Oj, det var grymt kul att höra. Jag och ”Salle” hade magisk kemi den säsongen. Han är en väldig fin människa, det där var väldigt kul att höra.

Kan du komma tillbaka i samma form som 18/19 under slutet av den här säsongen?
– Ja, jag hoppas att det kan bli så.

För Wedin och hans lagkamrater väntar i kväll det tredje rivalmötet mot MoDo. Lagen har en seger var tidigare den här säsongen.

– Derbyn är grymt roliga att spela. Slutsålt, och det är alltid speciellt att spela de här matcherna, säger Wedin.

Poängbästa spelarna i ligan under de tre senaste omgångarna.

  1. Oscar Lindberg, Skellefteå, 6 poäng (3+3)
  2. Filip Hållander, Timrå, 6 poäng (1+5)
  3. Anton Wedin, Timrå, 5 poäng (3+2)
  4. Robert Rosen, Växjö, 5 poäng (2+3)
  5. Jonathan Johnson, Skellefteå, 5 poäng (0+5)

FEM SNABBA (MoDo-special)

Vilket är ditt bästa MoDo-minne?
– Nu frågar du fel person, speciellt när det gäller hockey. Det är typ den senaste matchen jag minns, haha.

Vem i MoDo att svårast dribbla förbi?
– Erik Walli Waltherholm (som bytte Timrå mot MoDo inför den här säsongen) måste det bli.

Vem i MoDo sätter du helst in en fin tackling på?
– Samma där, Walli. Det hade varit riktigt skönt att köra över honom.

Har du och Walli-Walterholm mycket kontakt?
– Vi har lite kontakt och hängde en del när han spelade här. Vi är bra kompisar. Han är en rolig kille.

Vem av er två blir mest kaxig vid en seger?
– Det är Walli, helt klart. Han är ju från Stockholm och ska vara lite skön, haha.

Torsdagens SHL-omgång

Luleå Hockey-Leksands IF
Skellefteå AIK-Örebro Hockey
Timrå IK-MoDo Hockey
Linköping HC-Växjö Lakers
Frölunda HC-IK Oskarshamn
HV71-Rögle BK
Malmö Redhawks-Färjestad BK

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners