Herman Liv: "Det var ganska overkligt"

Publicerad: 2023-12-01
Intervju
När Herman Liv gjorde sin första hela match som backup i SHL var det mot moderklubben HV71 och i arenan där pappa Stefan har sin tröja i taket. "Jag har varit på så många matcher här och det var mycket känslor som väcktes", säger 17-åringen i en intervju om uppmärksamheten, välkomnandet av HV71-fansen och framtiden.

Herman Liv lär aldrig glömma gårdagskvällen. Även om den 17-årige målvakten blev kvar på bänken var det hans första hela match som backup i SHL – och det var i Husqvarna Garden. Där Hermans pappa Stefan Liv har sin tröja i taket.

– Det var ganska overkligt faktiskt. Man fattar inte vad man har varit med om, men det kanske börjar sjunka in nu,  säger Herman Liv, en dryg timme efter matchen.

När SHL.se pratar med honom är han och övriga lagkamrater är på väg in i bussen för att börja rulla tillbaka mot Örebro

– Det har varit lärorikt och kul skulle jag säga.

På vilket sätt har det varit lärorikt?
– Hela upplevelsen och allt innan. Mycket av allt runtomkring.

CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Herman Liv har fått göra många intervjuer de senaste dagarna.

"Mycket känslor som väcktes"

När Örebromålvakten Jonas Arntzen utgick i tisdagens hemmamatch fick J20-målvakten Herman Liv lägga popcornen åt sidan och kliva ner i båset som backup. I och med att det var mot just HV71 som som Herman Liv fick debutera i SHL-truppen har det var rätt stor uppståndelse, men det har 17-åringen tagit med ro.

– Jag tycker det är kul. Jag får lära mig komma in i mediesvängen lite bättre, säger han.

Vad tänkte du själv när du insåg att det var mot HV71 du skulle vara med?
– Jag hade koll på att de skulle möta HV71 borta och insåg ganska fort att det skulle bli så. Det kändes lite overkligt.

Hur var det att komma till arenan och förbereda sig för match?
– Sjukt kul. Jag har varit på så många matcher här och det var mycket känslor som väcktes. Men kul, säger Herman, som hade mamma Anna, brorsan Harry och resten av släkten på plats.

– De sa inte så mycket mer än att det är stolta över mig, säger Herman Liv.

Under matchen zoomades Herman Liv in på jumbotronen och ovationerna och applåderna från hemmafansen fick Örebros reservmålvakt att spricka upp i ett brett ledande.

– Jag kände mig välkommen, säger han.

2023-12-01
SOME-231130-HV71-OHK-HERMAN-LIV-APPLÅDERAS-AV-HV-FANSEN_169

Herman Liv applåderades i Husqvarna Garden av HV71-publiken.

Du har ju sett en hel del matcher i Husqvarna Garden som supporter, vilket är ditt bästa minne från den här arenan?
– SM-finalen 2017. Jag minns att jag och brorsan gick runt i korridorerna. Vi vågade inte kolla för vi var så nervösa, haha.

Var du i korridoren när Önerud avgjorde?
– Nej, då hade vi gått in på arenan igen. Jag minns inte så mycket, utan mer att vi bara blev hur glada som helst.

CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Hoppas på SHL om fyra, fem år

Han berättar att planen är att han ska träna med a-laget i dag, men att han återgår till spel i J20 i helgen. Där har han den här säsongen stått 21 matcher, varav nio har slutat med vinst.

– Vi har lite haft problem defensivt. För både mig och laget har det varit lite upp och ner. Vi släpper till lite för mycket och vi har förlorat mycket. Men jag tror vi är på väg uppåt nu, det känns bättre, säger Liv.

När hoppas du kunna vara tillbaka i SHL ”på riktigt”?
– Jag hoppas på att vara det om fyra, fem år.

Om du får plocka ut en grej från de senaste dagarna som du tror att du kommer att minnas extra starkt, vad tror du det kommer att vara?
– Det skulle nog vara när vi åkte ut på isen under HV:s intro.

En annan 17-åring som har gjort avtryck den här veckan är Färjestads 17-åring Jack Berglund, som i SHL-debuten blev målskytt. Här finns en längre intervju med honom.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners