Östman stannar i Linköping – men SHL-veteranen slutar

Publicerad: 2024-07-01
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Klas Östman förlängt kontraktet med Linköping, Färjestad har värvat en forward och Robert Rosén har meddelat att han avslutar karriären

Klas Östman förlänger med LHC

Klas Östman har varit huvudtränare i Linköping de tre senaste säsongerna. Han hade ett år kvar på sitt avtal, men redan nu har parterna kommit överens om en förlängning över två år. Vilket innebär att Östman stannar i Linköping till våren 2027.

– Vi tycker att Klas har gjort bra saker i föreningen och klubben över en längre tid samt har stått och står för saker som vi i Linköping Hockey Club vill stå för. Klas har utvecklats i sin roll för varje säsong som gått och vi vill ta nästa steg med just honom vid rodret. Vi tror mycket på kontinuitet och därför känns det såklart extra bra att få skriva det här avtalet, säger LHC:s sportchef Peter Jakobsson till klubbens hemsida.

Östman var med och tog LHC till ett efterlängtat slutspel den gångna säsongen. 45-åringen från Härnösand var assisterande tränare i schweiziska Zug innan han kom till LHC. En roll han tidigare i karriären har haft i både Linköping (2015-2019) och Frölunda (2013-2015).

Rosén avslutar karriären

Robert Rosén, 37, har spelat sin sista hockeymatch. Det meddelade han den gångna veckan.

– Jag har landat i att jag har gjort min sista match. Det känns rätt. jag känner mig nöjd med vad jag har gjort och ser framemot nästa kapitel, säger han i en intervju på Växjös hemsida.

Rosén har vunnit fyra SM-guld, spelat 597 SHL-matcher – på vilka han har gjort 431 poäng. Rosén är framförallt förknippad med Växjö. Han debuterade i klubben 2005/06 (i HockeyAllsvenskan). Totalt har Rosén gjort 15 säsonger i Växjötröjan och han har även spelat SHL-hockey i AIK samt MoDo. Rosén vann poängligan i SHL 2012 (60 poäng). Han har även spelat två säsonger i KHL samt spelat ett VM (2016).

240323 Växjös Robert Rosén under kvartsfinal två i SHL mellan Växjö och Luleå den 23 mars 2024 i Växjö. 
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / COP 144 / JO0242
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league kvartsfinal quarterfinal quarterfinals växjö luleå JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Robert Rosén har vunnit fyra SM-guld, senast 2023.

Färjestad värvar slovakisk forward

Marian Studenic, 25, är Färjestad senaste värvning. Den slovakiske forwarden har spelat de sex senaste säsongerna i Nordamerika. Han har mest spenderat tid i AHL (271 matcher), men det har även blivit 46 NHL-matcher, i följande klubbar: New Jersey Devils, Dallas Stars samt Seattle Kraken. På meritlistan finns även två VM-turneringar samt ett OS med Slovakien. Nu är Studenic och Färjestad överens om ett kontrakt över säsongen 2025/26.

– Han är väldigt användbar över hela banan, kan spela både powerplay och boxplay. Eftersom han ändå precis slutat säsongen så får vi väl alla ge honom lite tid att växa in i den nya kostymen och förhoppningsvis vara som bäst när det gäller som mest, säger Färjestads sportdirektör Rickard Wallin.

Rosseli Olsen och Frölunda går skilda vägar

Mats Rosseli Olsen, 33, kom till Frölunda säsongen 2011/12 och under sina 13 säsonger i klubben har han varit med och vunnit två SM-guld (2016, 2019) och fyra CHL-titlar (2016, 2017, 2019, 2020). Men efter 13 säsonger i Frölunda står det nu klart att det inte blir något fortsättning i Frölundatröjan.

– Med tanke på ”Rosses” status och att han sitter på ett utgående kontrakt behöver vi som klubb gå vidare. Mats mår inte bra och en fantastisk resa tar slut här, det är vemodigt, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till Frölundas hemsida.

Det Sjöström syftar på gällande norrmannens status är att Rosseli Olsen lider av sviterna från en hjärnskakning. Han spelade inte någon hockey alls den gångna säsongen.

– Framtiden är, som jag berättat om tidigare, inte så lätt att veta något om, förutom att det inte blir spel i Frölunda. Jag får ta plats på läktaren och heja fram laget därifrån istället. Det är det enda jag vet säkert just nu, säger Rosseli Olsen, som har spelat 736 matcher i Frölunda.

230906 Mats Rosseli Olsen intervjuas under en träning med Frölunda den 6 september 2023 i Göteborg . 
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0709
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league träning practice frölunda intervju MATHIAS BERGELD / Bildbyrån

Mats Rosseli Olsen blir inte kvar i Frölunda.

NHL-draften

Den gångna helgen hölls den årliga NHL-draften, och totalt draftades 23 spelare som tillhör en SHL-klubb. Först av dessa tingades den norske talangen Michael Brandsegg-Nygård, som gick som nummer 15 och det var Detroit Red Wings som valde honom. Han gjorde stor succé i Mora den gångna säsongen, men blev i våras klar för Skellefteå. 

BB240327BB595 (1) Jonathan Näckstrand/BILDBYRÅN

Michael Brandsegg-Nygård draftades av Detroit Red Wings.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners