Ryfors om konstmålet och tvåsiffriga segersviten

Publicerad: 2024-04-07
Intervju
Rögle knep match ett mot Växjö – mycket tack vare Simon Ryfors bollkänsla. Här berättar han om det avgörande volleymålet, Harlem Globetrotters-jämförelsen, tankarna inför nästa match samt om han efter tio raka segrar minns hur det är att förlora. ”Jag har förlorat bra mycket mer än vad jag hoppades på att förlora den här säsongen”, säger Ryfors.

Rögle fortsätter att rada upp segrar. Efter att ha svept Färjestad vann tabellnian den första semifinalen mot Växjö med 2-1 efter övertid – och avgörandet var både snyggt och speciellt. Pucken gick i en båge över Växjömålet och bakom målet skickade Simon Ryfors med en volleyträff pucken över ribban och sedan tryckte Adam Tambellini in pucken, även han på volley.

– Det där ser man inte varje dag. Det var ett snyggt mål faktiskt, konstaterar Simon Ryfors.

– Det var mycket på instinkt. Men jag hade en känsla av att jag skulle försöka hålla klubban under ribban och att jag ville slå över den. Jag såg i periferin att Tambellini stod där, men det går fort och till 99 procent sker det på ren instinkt.

Är det din snyggaste assist i karriären?
– Det är nog helt klart min bästa assist. Jag kommer inte på någon annan, säger Ryfors.

Har du och Tambellini kört padel eller volleyboll ihop?
– Nej. Kanadensarna är inte mycket för padel, och de brukar inte vara här på sommaren heller, så vi två har inte lirat ihop.

Men du brukar spela?
– Ja, jag håller på med allt man kan hålla på med. Det är alla bollsporter jag kommer åt, och det kan nog ligga något i det.

2024-04-05
VLH - RBK 1-2 Adam Tambellini

Rögles matchavgörande mål i match ett.

Jämförs med Harlem Globetrotters

En av alla som hyllade det avgörande målet var Rögles Rodrigo Abols, som i en intervju med Helsingborgs Dagblad jämförde prestationen med Harlem Globetrotters, som på Wikipedia beskrivs enligt följande: ”Ett basketlag som kombinerar skicklighet och artisteri till att skapa ett av sportvärldens mest kända idrottsuppvisningar.”

– Haha. Den jämförelsen får man tacka för, säger Ryfors.

Låg du uppe hela natten och tittade på målet?
– Nej, inte riktigt, men nära och kära och polare har skickat klipp på det. Jag har tittat på det några gånger mer än jag normalt gör. Men det är slutspel och då gäller det att släppa det snabbt och fokusera på nästa match, säger Ryfors.

Konstmålet innebar att det nu står 1-0 i matcher till Rögle.

– Vi kom ut starkt och är nöjda med hur vi tog oss an första matchen. När man åker iväg för två bortamatcher vill man gärna sno en i alla fall. Skönt att göra det direkt. Det ger oss chansen att ställa till det ännu mer om vi kan knipa den andra också, säger Ryfors.

"Klara med att förlora"

För Rögle var det tionde raka vinsten. Annars har Ängelholmslaget som bekant haft en rätt tuff säsong och under säsongen förlorade de 28 av 52 matcher, och Ryfors menar att lugnet i gruppen är den stora skillnaden nu jämfört med känslan i grundserien.

– Nu kommer det mer av sig självt. Vi har fått tid att jobba på saker, och efter att det har varit trubbigt för många har det nu släppt. Vi har verkligen hittat ett sätt som vi vill spela på, har ett lugn i det och kan spela en bra hockey.

Minns du ens hur det är att förlora?
– Haha. Vi har en jäkla skön stämning i det här laget och en otrolig trygghet. Jag har förlorat bra mycket mer än vad jag hoppades på att förlora den här säsongen. Än har jag inte glömt hur det känns att förlora, och det kanske är det som driver oss allihop. Vi är klara med det där, säger Ryfors.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners