Skellefteå vände och vann i toppmötet

Publicerad: 2024-01-06
#VLHSKE
Joel Persson hade gjort matchens enda mål och satt Växjö i förarsätet efter två perioder i toppmötet med Skellefteå. Men gästerna hade andra planer för den här eftermiddagen. I den tredje perioden kvitterade Jonathan Johnson till 1–1 i powerplay, och några minuter senare sköt Andreas Johnson det matchavgörande målet. Skellefteå vann med 1–2.

Period 1

1-0 9:37 VLH Joel Persson
Assist: Gabriel Carlsson, Hugo Gustafsson

Period 2

-

Period 3

1-1 6:02 SKE Jonathan Johnson
Assist: Jonathan Pudas, Oscar Lindberg

1-2 9:44 SKE Andreas Johnson
Assist: Pär Lindholm, Dylan Sikura

I mitten av den första perioden sköt hemmalagets lagkapten Joel Persson 1-0 efter en klassaktion. Växjöbacken fick pucken på blålinjen, dribblade bort en motståndarspelare innan han pricksköt in ledningsmålet. Flera målchanser skapades, men några fler mål bjöd inte öppningsperioden på. Allra närmast att göra mål för Skellefteå var Dylan Sikura som prickade stolpens insida.

Den andra perioden var tajt. Växjö skapade lite oreda i powerplay, och Dylan Sikura hade ett farligt läge på nytt för Skellefteå. Perioden blev dock mållös och Växjö satt i förarsätet med 20 minuter kvar att spela.

Skellefteå utnyttjade ett fem-mot-fyra-spel i den tredje perioden. Jonathan Pudas skottfintade och spelade i stället fram Jonathan Johnson till helt öppet mål – och 30-åringen gjorde inget misstag när han placerade in kvitteringspucken. Andreas Johnson snappade upp en puck i slottet och fullbordade Skellefteås vändning ett par minuter efter kvitteringen – det blev det matchavgörande målet för Skellefteå som vann med 1–2.

Matchstatistik

Spelarstatistik

Video från matchen

_____________________________

Sagt om matchen

– Vi kunde fått med oss någon poäng med lite tur. Jag tycker att vi har en bra push på slutet, men jag upplever det som att vi är lite trötta både fysiskt och mentalt och det är lite tråkigt faktiskt. Det hade jag inte förväntat mig, sammanfattade Växjös tränare Jörgen Jönsson i TV4 Play.

– Vi jobbar hårt, konsekvent, över hela matchen. Allt kanske inte stämmer för oss idag, men vi bestämmer oss inför tredje att vi ska ge det en ärlig chans och vi lyckas få dit två puckar, sa Skellefteås Jonathan Johnson.

I punktform

- Marcus Sylvegård spelade sin 300:e SHL-match.

- Skellefteå vann för första gången mot Växjö den här säsongen – Växjö hade vunnit båda de tidigare mötena lagen emellan.

- Växjö hade tagit poäng i tio raka hemmamatcher inför dagens match.

- Det här var Skellefteås första trepoängare i Vida Arena sedan den 14 oktober 2021.

- Linus Söderström stoppade 25 av 26 puckar för Skellefteå.

- Fem poäng skiljer nu mellan lagen i tabellen. Skellefteå är på femte plats, medan Växjö ligger på andra plats.

Highlights

2024-01-06
Växjö Lakers - Skellefteå AIK

Kommande matcher

Växjö: Färjestad borta, torsdagen den 11 januari

Skellefteå: HV71 hemma, torsdagen den 11 januari

Lucas Bernhardsson
SHL:s huvudpartners