Veckans SHL - nyheterna från den gångna veckan

Publicerad: 2023-12-18
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Oskarshamn värvat en ny back, bröderna Abbott har fått lämna Rögle och en talangfull duo har förlängt sina avtal.

Rögle bryter med bröderna Abbott

I början av förra veckan kom beskedet att Rögle gör förändringar i ledarstaben. Sportchefen Chris Abbott och huvudtränaren Cam Abbott har fått lämna sina roller.

– Den senaste tiden har varit utmanande sportsligt och vi har inte fått den utväxling som vi önskat. Därför känner vi att vi behöver göra en förändring, säger Rögles klubbdirektör Daniel Koch i ett pressmeddelande.

Hampus Sjöström får rollen som tf sportchef och Roger Hansson, Max Bohlin samt Peter Hirsch fortsätter i tränarbåset och leder laget tills vidare.

Tvillingarna Abbott kom till Rögle 2017 och klubben har tagit stora steg framåt under Abbotts. Exempelvis har Rögle tagit sig till sin första SM-final (2021) och vunnit CHL (2022).

Rögle ligger just nu på elfte plats i SHL.

Ante Karlsson och Timrå går skilda vägar efter säsongen

En annan klubb som kommer att göra en tränarförändring är Timrå. I veckan meddelades att Ante Karlssons kontrakt inte kommer att förlängas när det går ut efter den här säsongen. Karlsson återvände till Timrå säsongen 2019/20 som assisterande tränare. Han tog över som huvudansvarig inför kvalspelet 2022, och därefter har Karlsson varit huvudansvarig.

– Ante har fått beskedet och vi kan nu kommunicera ut det för att undvika ytterligare spekulationer. Ante har gjort ett jättebra jobb under sina år i klubben då vårt fokus har varit på att etablera föreningen i SHL. Tillsammans med Ante kan vi nu fokusera fullt ut på att avsluta säsongen på bästa sätt, säger Timrås sportchef Kimmo Kapanen till klubbens hemsida.

Mylläri till Oskarshamn

Anton Mylläri är tillbaka i SHL. Den 32-årige backen har skrivit på för IK Oskarshamn och återförenas därmed med tränaren Martin Filander.

– Jag tror att mitt sätt att spela passar IK och försöker alltid förmedla ett lugn ute på isen. Jag har haft Filander som tränare i både Västerås och Malmö och vet vilken typ av tränare han är. Jag skulle beskriva honom som engagerad, rak och tydlig, säger Mylläri.

Faktum är att det här blir en återkomst i Oskarshamn för Mylläri. Han spelade i klubben i HockeyAllsvenskan 2010/11. Därefter har Mylläri spelat 187 SHL-matcher, i följande klubbar: Malmö, Linköping, Djurgården samt Brynäs. Mylläri kommer närmast från en och halv säsong i Pelicans.

Mer Oskarshamn. Klubben har gått skilda vägar med backen Alexander Anderberg. Han gjorde hela 37 poäng, varav 17 mål i HockeyAllsvenskan förra säsong, men har inte fått det att lossna i Oskarshamn. Det blev 21 matcher i SHL, men nu är Anderberg tillbaka i Österstund – och i första matchen där blev han målskytt.

Talangfull duo har förlängt sina avtal

Luleås 18-årige talang Isac Hedqvist har passerat 100 minuter i SHL och nu har han belönats med ett SHL-kontrakt av Luleå. Hedqvist, som den här säsongen spelade sex SHL-matcher förra säsongen samt nio den här, har skrivit på för resten av säsongen.

– Det känns väldigt kul att vi nu fått chansen att skriva kontrakt med en spelare som Isac. Det är ung och spännande kille som är på väg uppåt i sin karriär. Han har gjort det väldigt bra med J20 under säsongen och har tagit för sig på ett bra sätt när han fått chansen i SHL-laget, säger Luleås vice GM Ulf Engman.

Centern Noah Hasa, 20, var förra säsongen utlånad till Västervik, men har den här säsongen tagit kliv i Frölunda. I veckan meddelade Frölunda att Hasa bytt kontraktsform – från rookiekontrakt till ett senioravtal, och att det nya kontraktet gäller i två säsonger till.

– Noah är en kille från vår egen akademi som vi tror på framöver. Han har en stark karaktär och driv och tar steg varje dag, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

LHC och Färjestad lånar in spelare

Linköping kommer att sakna två forwards under JVM, Filip Bystedt samt Fabian Wagner. Därför har LHC valt att förstärka – och de har gjort det genom att låna in Georg Wigelt från Kristianstad. Weigelt spelade i Linköping så sent som förra säsongen och har den här säsongen gjort 20 poäng på 18 matcher i HockeyEttan. Lånet gäller fram till den 27 december.

–  Vi väldigt tacksamma över att vi kunde komma fram till den här lösningen med Kristianstad och extra roligt att ge "Jojje" chansen som vi känner till väl efter åren i LHC, säger herrlagets sportchef Peter Jakobsson.

Alexander Ljungkrantz har imponerat stort i Almtuna och står noterad för 21 poäng på 26 matcher. Nu ska han få chansen i Färjestad. Lånet gäller i tre matcher.

– Skador i truppen, och att Liam Öhgren nu befinner sig med landslaget och ska spela JVM, gör att det passar utmärkt att stärka upp truppen. Han kommer att vara med oss under de närmaste tre matcherna. Alexander är en forward som har en del SHL-rutin, samt har gjort en bra säsong hittills i HockeyAllsvenskan. Det ska bli spännande att se honom i vår miljö, säger Färjestads sportdirektör Rickard Wallin.

Notiser från den gångna veckan

- Halva säsongen är spelad och under veckan utsåg vi "hösten..." – och här finns några minnesvärda ögonblick från säsongen.

- Det här bygget måste ni kolla in! Victor Larsson har byggt ett eget björngap a la Luleå Hockey hemma i trädgården tillsammans med en egen rink. 

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners