Efter fyra silver på nio år går Skellefteå för guld 

Publicerad: 2024-02-20
CHL
Tio år har gått sedan Skellefteå AIK:s senaste SM-guld. Därefter har klubben fyra finalförluster – en trend Jonathan Pudas och hans lagkamrater hoppas kunna bryta i kvällens CHL-final. "Vi har många i laget som är jäkligt sugna på att vinna någonting”, säger Skellefteåkaptenen.

Skellefteå AIK vann SM-guld både 2013 och 2014, men därefter har klubben inte lyckats nå hela vägen. De har tagit sig till fyra SM-finaler efter det (2015, 2016, 2018 samt 2023), men alla gånger har det blivit silver. I kväll har Skellefteå återigen en möjlighet att spela om ett guld. För det har blivit dags för CHL-final mot schweiziska Genève-Servette.

– Vi har en grymt härlig grupp och har haft det i många år. Att förgrena den här gruppen för alltid skulle vara väldigt kul, för så blir det när man vinner tillsammans som lag. Då har man ett band med varandra för resten av livet. Sedan skulle det betyda mycket för klubben som inte har vunnit på ett tag. Dessutom skulle det nog var grymt bra inför slutspurten av SHL också, att få in den där vinnarmentaliteten i laget, säger Skellefteås stjärnback Jonathan Pudas.

"Hoppas vi har gjort oss förtjänta av ett guld"

Jonathan Pudas har varit med vid de två senaste SM-finalförlusterna för Skellefteå och dessutom har han ett silver med Brynäs också, och han är långt ifrån ensam i laget om att ha några silver i prisskåpet.

– Såklart hade vi gärna vunnit någon av de tidigare finalerna, men vi får försöka vända på det och se det som att vi har många i laget som är jäkligt sugna på att vinna någonting. Vi är många i det här laget som som gått igenom några tunga finalförluster tillsammans, men samtidigt har det knutit starka band mellan oss. Jag hoppas vi har gjort oss förtjänta av ett guld nu, säger Pudas.

Hur är det att mitt i slutspurten av SHL:s grundserie ladda om för en final?
– Finalen låg nog lite i allas huvuden redan förra veckan. Det var det här man såg fram emot. Vår materialare Micke sa förra veckan: ”Jag skiter lite hur det går den här veckan, på tisdag ska vi vinna”. Lite så har mindsetet varit. Finalen har legat och väntat. Det var lite svårt att hålla fokus på de sista matcherna i serien och man har längtat efter att få spela den här finalen, säger Pudas.

Även om Skellefteå sneglat mot CHL-finalen har västerbottningarna fyra raka vinster i SHL. Särskilt på bortaplan har Skellefteå imponerat. De har åtta raka segrar på bortais, vilket kanske lovar gott inför kvällens match, som spelas i Genève.

– Det vi kanske har saknat på hemmaplan är att vi har haft ett lugn i vårt spelsystem. Ska man sammanfatta spelet på bortais är det att vi har spelat med stora tålamod, säger Pudas.

OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

"Deras importer är riktigt bra"

Genève-Servette vann schweiziskt ligaguld förra säsongen, men har haft det lite tyngre den här säsongen och är just nu åtta i den inhemska ligan. I laget hittar vi spelare som Sami Vatanen, Teemu Hartikainen, Valteri Filppula och den svenske stjärnbacken Theodor Lennström.

– Deras importer är riktigt bra och har mycket skills. Men när det är en final som avgörs i bäst av en match är det inte så mycket att fundera på utan det är bara att gå all in och spela för att våga vinna, säger Pudas.

Avslutningsvis, vad tycker du talar för att ni vinner finalen?
– Vi kommer in till matchen med bra känsla och vi har vunnit några matcher i rad. Många delar i vårt spel sätter sig mer och mer, även om vi inte gjorde någon bra match senast (borta mot HV71). Men det kan nog vara bra. Vi kommer revanschsugna från lördagens match. Vi är skadefria och att ha det läget inför en final är perfekt, säger Pudas.

Kvällens final startar 19:30 och sänds i TV6.

Finallagens CHL-statistik

Gjorda mål
Genève-Servette: 41.
Skellefteå AIK: 38.

Insläppta mål
Genève-Servette: 26.
Skellefteå AIK: 26.

Powerplay-procent
Genève-Servette: 11,10
Skellefteå AIK: 12,20

Boxplay-procent
Genève-Servette: 91,89
Skellefteå AIK: 77,78

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners