"ETT LAG SOM ÄR BYGGT FÖR ATT KUNNA TA GULD"

Publicerad: 2023-08-23
Lagpresentation
Färjestad åkte ur i kvartsfinal förra säsongen – men siktar på att ta sig längre nu. Värmlänningarna ska göra det med en helt ny målvaktssida, en bredare trupp och flera intressanta nyförvärv. ”Det här är ett lag som är byggt för att vinna”, säger Johan Ekberg på Värmlands Folkblad.

Förra säsongen tog slut i kvartsfinal för det regerande mästarlaget Färjestad. Sedan dess har det hänt en hel del i truppen och Färjestad kommer till den här säsongen med nio nya spelare.

– Det här känns som en upplaga som är ganska influerad av flera säsongers skadekaos. Färjestad har landat i att det behövs mycket mer bredd för att kunna konkurrera. De har räknat med att ha en eller två borta hela tiden, om man ser till hur brett de har byggt laget, säger Johan Ekberg, sportchef på Värmlands Folkblad och som driver podcasten VF Hockey.

Är truppen spetsigare också?
– Nej, det är den inte i och med att Theodor Lennström har försvunnit. Sådan spets finns inte i laget. Den absolut spetsigaste spetsen finns inte kvar, men truppen är spetsigare på annat sätt skulle jag säga. Kollar vi framåt hade Färjestad för dålig centerbredd förra året. Till den här säsongen ser det bättre ut där med Joel Kellman och David Tomasek in och egentligen bara Remi Elie som centerförlust. Det här ger tränarna fler olika möjligheter kring hur de kan formera uppställningen. Både Patrik Lundh och Victor Ejdsell spelade center i fjol, men ingen av dem är tänkta att matchas som center i år. Rent krasst har Färjestad nu sex spelare som klarar av att spela center.

"Tomasek är någonting som Färjestad inte har haft på ett tag"

Just nämnde David Tomasek lyfter Ekberg fram som ett potentiellt utropstecken den här säsongen. 27-åringen kommer från en stark säsong i Sparta Prag som avslutades med att han blev uttagen i det tjeckiska VM-laget.

– Det finns knappt någon som Färjestadsfansen är så nyfikna på att se som Tomasek. Klubben har stora förhoppningar på honom och han har sett väldigt bra ut så här långt. Han är någonting som Färjestad inte har haft på ett tag, nämligen en riktig kreatör som center. Titta på när de vann guldet senast, då hade de Linus Johansson, Jacob de la Rose och Gustav Rydahl som toppcentrar. Det är inga snidare, utan mer stabila och hårt jobbande. Tomasek är en typisk tjeck som Joakim Nygård har uttryckt det. Tomasek har bra händer, är bra på små ytor och är skicklig på att hitta passningar plus att han har fysiken också, säger Johan Ekberg.

Utöver Tomasek har Färjestad exempelvis värvat Carl Dahlström, som har gjort sju säsonger i Nordamerika (67 NHL-matcher), återvändaren Magnus Nygren, som efter sex säsonger i HC Davos är tillbaka i Färjestad, Joel Kellman, som i våras vann SM-guld med Växjö, samt Liam Öhgren, som draftades som nummer 19 av Minnesota Wild 2022. Dessutom har Färjestad ett helt nytt målvaktspar. De har lånat in talangen Carl Lindbom från Vegas Golden Knights och han kommer från en succésäsong i Djurgården. Vid hans sida finns Max Lagacé, 30, som står noterad för 20 NHL-matcher samt över 240 matcher i AHL.

– Lagacé känns lite som en chansning. Trots allt har han aldrig spelat i Europa och han är 30 år, men han har varit en stabil målvakt i Nordamerika. Den stora x-faktorn är ändå Carl Lindbom. Det är många fans och folk runt laget som tror att han blir förstemålvakt. Färjestad var tydliga med att de ville ha en rutinerad målvakt vid sidan av Lindbom, säger Ekberg och lägger till:

– En faktor som jag tror spelar in är att Färjestad skrev ett tvåårskontrakt med Lagacé. Om han hade haft ett år kanske han hade gått runt och känt att Lindbom spelat lite väl mycket och ”hur påverkar det mina chanser till nästa år”. Nu har Färjestad visat att de tror på honom i den rollen han ska ha. Jag tror det blir enklare för Lagacé att vara ett stöd till Lindbom med ett tvåårskontrakt jämfört om han bara hade haft ett år.

Vilken lagdel håller du som Färjestads starkaste?
– Forwardssidan. När Färjestad spelade Strömstad Hockey Classic saknade de både Per Åslund och Oscar Lawner. Ändå ställde Färjestad upp med fyra starka kedjor. De har 14 bra forwards och det är olika sorters forwards.

Var förväntar du dig av Färjestad den här säsongen?
– Topp fyra i grundserien tycker jag är rimligt. Med tanke på bredden de har i truppen ska de inte vara så känsliga för skador. Är man topp fyra ska det minst bli semifinal i slutspelet och där tycker jag att det här laget ska vara, minst. Det här är ett lag som är byggt för att vinna, ett Tomas Mitell-lag. Det är inget utvecklingslag utan ett lag som är byggt för att kunna ta guld, säger Ekberg.

FREDRIK KARLSSON / Bildbyrån

Linus Johansson går in på sin tredje raka säsong i Färjestad. Foto: Bildbyrån.

Om du utvecklar, vad syftar du på när du säger att det är ett lag som är byggt för att vinna?
– I fjol värvade de fyra killar från HockeyAllsvenskan utan SHL-rutin. Dessutom kan du lägga till Lucas Forssell var på ungefär samma nivå. Därmed var det en femma som inte hade spelat SHL och Mitell pratade om att det var en anpassning till ligan. Nu finns det inte en enda sådan spelare i det här laget. De har visserligen värvat Carl Lindbom och Liam Öhgren från Djurgården. Men Lindbom har visat vilket talangfull målvakt han är och Öhgren har faktiskt gjort en halv SHL-säsong med Djurgården. Öhgren må vara 19 år och komma från HockeyAllsvenskan, men det är som att 28, 29 år i mognad.

Johan Ekberg tippar Färjestads...

…poängkung: ”Jag är nog så tråkig så att jag återgår till det namn som blev det i fjol, Joakim Nygård. Han har visat de senaste säsongerna att han har poängkapacitet i sig och han kommer att få spela jättemycket.”

…assistkung: ”Så länge han spelar i Färjestad blir Marcus Nilsson assistkung. Nu testar de honom i hans nygamla powerplayposition, längs den förlängda mållinjen med fyra högerskyttar. Där har han många alternativ och då kan det hända grejer.”

…målkung: ”Kanske är det dags för Michael Lindqvist igen. Han har sett till pigg ut och alla vet vi hur mycket mål han kan göra när det stämmer.”

…överraskning: ”Jérémy Groleau, som kom in som sista nyförvärv, har sett spännande ut. Ser man hans siffror tänker man att det är en stor defensiv pjäs, men han är en bättre skridskoåkare än man kan tro och han har inga betonghandleder heller. Jag tror han blir nyttig för Färjestad.”

…MVP: ”Linus Johansson. Han är väldigt viktig för den här gruppen och dessutom med ett nytt långt kontrakt där han visar att han inte ska någonstans. Han kommer att betyda mycket både i år och kommande år.”

…bästa värvning: ”Carl Lindbom. Det är tydligt att det är inte är vilken målvakt som helst. Det är inte bara ett löfte utan ett speciellt målvaktslöfte. Han är billig också. Han kan mycket väl bli förstemålvakt med ett rookiekontrakt, så det finns många plusparametrar kring honom.”

…tabellposition: ”Trea.”

INFÖR 2023/24

Lagpresentationer 2023

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners