Laksola klar för SHL - igen: "Snabbare än tänkt"

Publicerad: 2024-08-17
Domarintervju
David Laksola är klar för en återkomst till SHL, den här gången som huvuddomare istället för linjedomare. "Det kanske gick fortare än jag tänkt, men enormt kul att vara tillbaka igen", säger David Laksola.

David Laksola har nått SHL två (!) gånger.

2017/18 tog han kliver upp i högsta serien som linjedomare.

2024/25 tar han klivet upp igen, denna gång som huvuddomare.

– Det är väldigt kul att vara tillbaka, säger David Laksola.

– Det kanske har gått lite snabbare än tänkt och jag fick gåshud när beskedet kom i våras. Det var inte givet att någon skulle flyttas upp till den här säsongen, men sedan öppnades dörren upp och det är en ära att få den här chansen. Jag är inte den som går runt och funderar utan tar saker som de kommer, tar matcherna jag får, men det är klart jag är otroligt glad.

Det var våren 2019, efter två säsonger i SHL, som David Laksola tog beslutet att skola om sig från linjedomare till huvuddomare.

– Jag hade en säsong där jag inte tyckte att det var lika kul som tidigare att döma och började fundera kring vad som var fel. I samma veva startade förbundet ett fyrdomarprojekt. Både J20 och Hockeyallsvenskan skulle börja med fyrdomarsystem och alla visste att det skulle bli en enorm brist på huvuddomare. Jag hade redan innan tänkt på att bli huvuddomare, men då kändes det som nu eller aldrig, så jag tog beslutet att skola om mig. Jag kunde kastat bort hela min domarkarriär, men det kändes rätt och det blev bra till slut, säger han.

Överraskad över tidiga SHL-chansen

Hur var det att göra den nya resan?
– När jag gjorde resan som linjedomare så var jag lite yngre och bara körde på. Tänkte inte så mycket. Nu när jag gjort den nya resan har jag tänkt lite mer på hur svårt det är att ta sig uppåt, hur bra konkurrensen är och hur många domare vi har i Sverige.

Tror du din rutin som linjedomare underlättat den snabba resan som huvuddomare?
– Ja, absolut, jag vet hur det är på olika nivåer och har kunnat ha lite mindre anspänning. Jag har känt till arenorna, förutsättningarna och hur det är att vara på elitnivå.

181208 Linjedomare David Laksola under ishockeymatchen i SHL mellan Mora och HV71 den 8 december 2018 i Mora.Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN  / kod DR / COP 173 DANIEL ERIKSSON / Bildbyrån

Under förra säsongen kom SHL-debuten som huvuddomare och det blev totalt åtta matcher under vintern.

– Det var speciellt att göra första matchen. Det hade gått bra under andra halvan i allsvenskan säsongen innan så det fanns förhoppningar att få chansen i SHL, men jag blev ändå överrumplad när jag fick chansen redan i oktober, november.

"Alltid varit domare"

David Laksola brukar skämta om att han alltid varit domare.

– Jag spelade fram till jag var 18 år, men började döma redan som 14-15-åring. Morsan och farsan fick köra runt mig hela tiden. När vi lekte i skolan och behövde någon domare så tog jag alltid den rollen, jag tyckte det var spännande och kul. När jag kom upp och dömde J18 och J20 så kände jag att jag ville satsa på domarskapet.

Har ambitionen alltid varit att nå toppen?
– Ja, absolut.

Just nu pågår uppladdningen och förberedelsen inför den första säsongen som ordinarie huvuddomare i SHL.

– Jag har funderat lite kring mina förväntningar för jag har fått den frågan några gånger. Det blir ett steg upp att göra en hel SHL-säsong, men jag har varit heltidsanställd domare i två och vet hur livet ser ut, så just den biten tror jag inte blir så stor skillnad. Det blir bättre och fler jämna matcher, mer publik, mer medialt... allt det är ett snäpp upp. Det gäller att fortsätta förbereda sig bra och ge sig själv de bästa förutsättningarna. Jag ser verkligen fram emot att serien ska dra igång.

FEM SNABBA

Varför blev du domare?
– Jag visste ganska tidigt att jag skulle bli domare. Det kanske inte var utstakat när jag var sex, åtta år, men nästan...

Vad är din främsta styrka som domare?
– Lugnet.

Tuffaste situationen att bedöma?
– Tacklingar mot huvudet.

Bästa domarminnet?
– Jag har två: dels den allsvenska finalserien i våras, dels när jag som linjedomare fick döma SHL-kvalet mellan Leksand och Mora.

Vad drömmer du om i framtiden?
– Att få döma en SM-final.

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners