Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

Publicerad: 2024-03-11
Veckans SHL
Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Magnus Pääjärvi förlängt med Timrå och Rögle har skrivit nya avtal med två spelare.

Wahlberg lämnar MoDo

Emil Wahlberg var kapten när MoDo tog klivet upp till SHL förra säsongen, men den här säsongen han fått sparsamt med speltid. Han står noterad för 16 SHL-matcher och har dessutom varit på lån i AIK. Nu står det klart att Wahlberg lämnar MoDo efter säsongen.

–  Emil är en fantastisk människa och det kändes helt rätt att just han fick lyfta pokalen i fjol. Det var lite signifikativt med hela resan vi gjorde, Emil var med hela vägen från det att jag och Mattias (Karlin) kom in, säger MoDos sportchef Henrik Gradin.

Rögleduo förlänger

Både Linus Sandin och Christoffer Rifalk har den gångna veckan skrivit nya kontrakt med Rögle. 27-årige Sandin är inne på sin andra raka säsong i Rögle och står noterad för 29 poäng den här säsongen. Han och Rögle är nu överens om ett nytt treårsavtal, som sträcker sig till våren 2027.

– Linus är väldigt konsekvent i sitt spel och bidrar med alltid med samma saker. Han har en väldigt hög lägstanivå och spelar på ett sätt som passar bra in hos oss. Han står för väldigt mycket av det som är vår identitet. Han är bra och seriös utanför isen, och jag ser att han har potential att växa ännu mer, säger Rögles tillförordnade sportchef Hampus Sjöström till klubbens hemsida.

Rifalk har gjort 156 SHL-matcher i Rögle – och fler kommer det att bli. Den 27-årige målvakten, som gör sin femte säsong i Ängelholmsklubben, blir kvar till 2026. Den här säsongen har han sått 35 matcher och Rögle har vunnit 16 av dessa matcher.

– Han har en enorm tävlingsskalle som bidrar med den typen av energier. Han växer med förtroendet och är en man för de stora matcherna. Han gillar när det hettar till och är en som ställer krav på sin omgivning på ett bra sätt. I sina bästa stunder har han visat att han är en av series bästa målvakter, säger Hampus Sjöström.

240307 Rögles målvakt Christoffer Rifalk jublar efter ishockeymatchen i SHL mellan Oskarshamn och Rögle den 7 mars 2024 i Oskarshamn. 
Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN / COP 170 / SM0305
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league oskarshamn rögle rögle  jubel SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Christoffer Rifalk har skrivit på ett nytt tvåårskontrakt med Rögle.

Pääjärvi stannar i Timrå

Forwarden Magnus Pääjärvi, 32, är inne på sin andra raka säsong i Timrå och han står noterad för elva mål och åtta assist den här säsongen. Pääjärvi, som har 467 NHL-matcher på meritlistan, blir kvar i Medelpad till våren 2027.

– Magnus är en fantastisk person och spelare som är en viktig nyckel i vårt lagbygge. Han kommer att fortsätta utvecklas och vara en god förebild för våra yngre. Vi är mycket glada att Magnus stannar i Timrå IK ytterligare tre säsonger, säger Timrås sportchef Kimmo Kapanen till klubbens hemsida.

Klart med topp-sex

Endast en match återstår av grundserien och den gångna veckan blev det klart att Färjestad blir seriesegrare säsongen 2023/24. Dessutom blev det klart vilka lag som kommer sluta topp-sex (Skellefteå, Växjö, Frölunda, Leksand och Linköping). Det blev också definitivt klart att HV71 och Oskarshamn kommer att mötas i kval.

Notiser från den gångna veckan

- Patrik Norén har gjort 500 matcher i Leksandströjan – och hyllades för det i helgen.

- Marcus Högberg är en av ligans bästa målvakter, men här fick LHC-målvakten bra hjälp av William Worge Kreü, som också verkar ha en fin plockhandske.

- Förra veckans 21 matcher sågs av sammanlagt 132 883 åskådare. Vilket ger ett snitt på dryg 6300 åskådare per match, otroligt imponerande. Noterbart är att fem av sju matcher i lördags var slutsålda.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners