Historiske Pudas: "Känner att jag har några nivåer till"

Publicerad: 2024-03-02
Intervju
Ingen annan back i SHL-historien har gjort 40 poäng mer än en säsong. Jonathan Pudas har gjort det tre säsonger i rad. Här berättar Skellefteåkaptenen om den historiska sviten, hyllningen från Sanny Lindström samt bastusamtalet med farfar under julledigheten. "När vi skulle åka tillbaka sa farfar: ”Nu är det dags att växla upp”", berättar Pudas.

Jonathan Pudas gjorde 44 poäng säsongen 2021/22 och blev då den 18:e backen att nå 40 poäng under en SHL-säsong. Förra säsongen upprepade Pudas bedriften när han gjorde 45 poäng (fyra i poängligan) och då blev han den förste backen att passera 40-poängsgränsen två gånger. I och med assisten mot Rögle i torsdags har Pudas nu gjort det tre gånger.

– När jag gjorde det förra året blev jag lite förvånad att inte fler backar hade gjort 40 poäng vid fler tillfällen, som typ Mange Johansson, Ryan Gunderson eller någon annan. Jag tänkte framförallt på Magnus Johanson, med tanke på hur många poäng han har gjort. Han har varit en maskin på att mata in över 30 poäng, men jag hade nog gissat att han hade gjort ett par över 40 också, säger Pudas.

Vad tänker du om att du är ensam om att ha uppnått den här milstolpen fler än en gång?
– Jag har spelat med sjukt bra spelare och under de här tre åren har vi haft bra powerplay. Det är roligt, men vi spelar för att vinna. Jag hoppas att vi kan hitta den där sista växeln för att vinna ett guld. Det är det vi jobbar efter och sedan är det andra ren och skär och bonus, säger Skellefteåbacken.

"Han sa: "Nu är det dags att växla upp""

Pudas inledde inte den här säsongen lika starkt som vi har vant oss vid, i alla fall inte poängmässigt När SHL tog juluppehåll var Pudas på 44:e plats i poängligan, med 16 poäng (3+13). Därefter blev det julfirande i Kangos, Tornedalen, hos farmor och farfar – något som verkar ha gjort Pudas gott.

– Det är skönt att komma dit. Det är sjukt lugnt och stilla. Tiden stannar lite när man är där. När vi skulle åka tillbaka sa farfar: ”Nu är det dags att växla upp”. 

Hur mycket följer farfar din karriär?
– Han ser varje match. Han missar kanske en handfull matcher per säsong. Han ser alla matcher på övervåningen. Farmor är för nervös så hon följer matcherna på telefonen. 

Men han sa åt dig att du skulle växla upp?
– Exakt. Vi bastade och då blir det ofta någon grogg. Då sa han: ”Nu får du en extra stark så kommer du igång sen”. Han sa det med skämtsam ton, för han tycker sällan att jag gör något dåligt.

240224 Skellefteås Jonathan Pudas och Filip Sandberg jublar efter 5-3 under ishockeymatchen i SHL mellan Skellefteå och Oskarshamn den 24 februari 2024 i Skellefteå. 
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / COP 117 / OW0149
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league skellefteå oskarshamn jubel OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Jonathan Pudas.

Hyllades av Sanny Lindström

Och växlat upp – det är precis vad Pudas har gjort. Gör vi en poängliga över matcherna som har spelats under 2024 är Pudas tvåa med 22 poäng, endast slagen av lagkamraten Oscar Lindberg. Med tanke på Pudas framfart den senaste tiden framhöll i torsdags TV4:s expert Sanny Lindström Skellefteåkaptenen som ligans bäste spelare just nu.

– Jag såg det, morsan skickade det i familjegruppen, säger Pudas.

– Det är väl roligt, men det där är en ruggig färskvara så det gäller att mata på. Men det känns helt klart bättre nu under andra delen av säsongen för hela laget. Det går lite hand i hand. När laget spelar bra går spelarna bättre individuellt.

Vem anser du är ligans bäste spelare just nu?
– Jag sa det för några veckor sedan att Oscar Lindberg är ligans bästa spelare just nu och det håller jag fast vid. Han har visat det ännu mer de senaste veckorna. Solklart ligans bäste spelare tycker jag.

När Sanny Lindström motiverade valet av dig som bäst just nu sa han bland annat att du kan göra 40 poäng både en fjärde och femte gång. Hur många 40-poängssäsonger har du i dig?
– Haha, nu jinxar han väl bort det, men jag känner att jag har några nivåer till att ta av. Jag tycker inte att jag har fått det att stämma hela vägen. Jag tycker att det finns delar i mitt spel att förbättra. Fokus har hela tiden varit på det, leva i nuet och föröka få in en eller två växlar till. Känslan är att det finns där.

Menar du att hålla jämnare nivå över tid eller är det något specifikt du tänker att du kan förbättra?
– Det är det här med att finslipa detaljer. Förra säsongen tycker jag att jag var stabil och jag hade inte så många dåliga matcher. Den stack kanske ut mer än den här. Nu har det varit mer djupa dalar och höga toppar. Jag letar hela tiden efter att hålla uppe lägstanivån. Det har jag saknat lite den här säsongen, men efter jul har jag hittat den och jag håller en bättre och jämnare nivå. Sedan går det inte att bli nöjd. Jag tror att det är jätteviktigt att man håller sig nyfiken för att kunna ta steg, säger Pudas.

De poängbästa backarna i SHL de tio senaste säsongerna

Den första siffran står för placering i den totalt poängligan

2022/23
4) Jonathan Pudas, Skellefteå, 45 poäng på 50 matcher.

2022/21
14) Jonathan Pudas, Skellefteå, 44 poäng på 42 matcher.

2020/21
16) Jesse Virtanen, FBK, 37 poäng på 52 matcher.

20219/20
2) Kodie Curran, Rögle , 49 poäng på 48 matcher
8) Johannes Kinnvall, HV71, 40 poäng på 51 matcher

2018/19
4) Jesse Virtanen, Färjestad, 41 poäng på 52 matcher
9) Ryan Gunderson, Brynäs, 38 poäng på 52 matcher.

2017/18
13) Lawrence Pilut, HV71, 38 poäng på 52 matcher

2016/17
8) Henrik Tömmernes, FHC, 39 poäng på 49 matcher

2015/16
37) Linus Hultström, DIF, 31 poäng på 52 matcher

2014/15
13) Cory Murphy, VLH, 39 p på 55 matcher

2013/14
8) Ryan Gunderson, BIF, 41 poäng på 54 matcher

Lördagens SHL-omgång

Luleå Hockey-Rögle BK
Linköping HC-HV71
Frölunda HC-MoDo Hockey
Timrå IK-Skellefteå AIK
Leksands IF-Malmö Redhawks
Örebro Hockey-Växjö Lakers
IK Oskarshamn-Färjestad BK

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners