"Att gå in i kval är inte roligt – får anta utmaningen på bästa sätt"

Publicerad: 2024-03-15
Head2head
Ett småländskt lag kommer att åka ur SHL. Frågan är om det är HV71 eller Oskarshamn? Här ger Oskarshamns lagkapten Oscar Engsund och HV71:s Herman Hansson sin syn på det stundande kvalet. "Att gå in i ett kval är inte roligt, men man får försöka anta utmaningen på bästa sätt och vara så förberedd som möjligt", säger Engsund.

Oskarshamn har en riktigt tuff grundserie bakom sig. De hamnade tidigt på efterkälken och lyckades aldrig täppa igen avståndet upp till lagen ovanför kvalstrecket. I stället hamnade de ännu längre efter och har därför varit inställda på kvalspel ett bra tag.

– Jag ska inte säga att jag ser fram emot det, men jag är taggad på att det ska dra igång. Så man får det här extra pirret i kroppen inför matcherna och det verkligen gäller något igen, säger Oskarshamns lagkapten Oscar Engsund.

Med tanke på att Oskarshamn har varit klart för kval några veckor medger Engsund att säsongsavslutningen har varit ”speciell”.

– Man har haft tankarna någonstans, men vi har försökt att hitta rätt hela tiden. Vi har hittat något vi tror på och som vi tycker har fungerat bra, även om vi inte har fått med oss resultaten. Vi måste upp i målskyttet och ha lite bättre skärpa där. Annars tycker jag att vi har bra tro på det spel vi har och att alla köper väl in i det. Vi har bra känsla i gruppen inför kvalet, säger Oscar Engsund.

240224 Oskarshamns Oscar Engsund deppar under ishockeymatchen i SHL mellan Skellefteå och Oskarshamn den 24 februari 2024 i Skellefteå. 
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / COP 117 / OW0149
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league skellefteå oskarshamn OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Oskarshamns lagkapten Oscar Engsund är redo att dra igång kvalspelet.

"Känns tryggt – både i laget och runt föreningen"

Oskarshamn vann visserligen den näst sista omgången mot Örebro, man annars har det varit väldigt glest mellan vinsterna för Oskarshamn inför det kommande kvalet. Martin Filanders manskap vann en av grundseriens 18 sista matcher.

– Vi har inte fokuserat på resultat, även om vi givetvis har velat vinna fler matcher. Det suger att åka runt och torska och det som har varit har varit för jävligt, men vi har haft tankarna någon annanstans på ett sätt och resultat har inte varit prio, utan vi har fokuserat på prestationerna. Vi tycker att vi har haft några bra prestationer, även om vi inte har lyckats vinna. Det kan låta konstigt, men det är lite så man får försöka se det, säger Engsund.

För Oskarshamn blir det första kvalet sedan de tog klivet upp i SHL 2019. För HV71 blir det andra nedflyttningskvalet på tre år. De åkte ur mot Brynäs 2021 och nu har det alltså blivit dags för ännu några nervösa veckor för alla HV71-supportrar. 

– Det klart att det är jobbigt att när man är i det och det går tungt. Media tycker såklart att det är jättekul att skriva om att truppbygget är dyrt och allt sådant. Hela grejen blir så stor och sedan äter det sig in lite i skallen. Jag upplever ändå att det känns tryggt, både i laget och runt föreningen, säger HV-forwarden Herman Hansson och fortsätter:

– Folk är goa och glada när man kommer till restaurangen exempelvis. Alla pushar oss och det är inte tungrott på det sättet, och det är skönt att känna att vi får jättebra stöttning. Vilket känns jättebra. Ingen går och hänger med huvudet och deppar, säger Herman Hansson.

Den matematiska chansen för HV71 att undvika kval försvann med ett par omgångar kvar och Hansson tror att det kan vara en fördel att det blev så.

– Historiskt sett har det väl varit så att det lag som kommit lite chockat till kvalet inte har rett ut det. På ett sätt är det skönt att vi har landat i känslan att det blir kval och att vi kanske kan förbereda oss på ett annat sätt. Vi behöver inte bli så skrämda av det jämfört med om vi exempelvis hade blivit klara för kval i sista matchen mot Malmö. Jag kan tycka att det är lite skönt att vi kan förbereda oss, säger Hansson.

Vad talar för er?
– Vi är ett bra lag när vi spelar som vi ska, följer vår matchplan och har kontinuitet i det. Då är vi bra och det har vi visat under matcher. Sedan ska vi hitta vägar att vinna. Vi måste kunna reda ut stormen när motståndaren har momentum i matcherna. Men som sagt, vi har ett bra lag, en väldigt bra grupp och vi har ett bra spel som vi har visat upp, säger Hansson

240118 HV71s Herman Hansson inför ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Malmö Redhawks den 18 januari 2024 i Jönköping. 
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0478
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league hv71 malmö redhawks CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Herman Hansson.

Fördel HV71 i inbördes möten

Kollar vi till grundseriemötena lagen emellan är det 3-1 i matcher till HV71 den här säsongen och senast lagen möttes blev det hela 10-1 till Jönköpingslaget, men att det blev så stora siffror vid det senaste mötet är inte som Oscar Engsund tror spelar någon roll nu.

– Det är sådant man får sålla bort. Båda lagen står på noll och det är andra förutsättningar. Jag tror inte att det betyder så mycket, säger Engsund.

– Att gå in i ett kval är inte roligt, men man får försöka anta utmaningen på bästa sätt och vara så förberedd som möjligt. Det är ett ångestmöte, men man får försöka att gå ut och spela så bästa hockey som möjligt, avslutar IKO-kaptenen.

TRE HETA PUNKTER INFÖR MATCHSERIEN

  • BÅDA LAGEN VÄNTAS SAKNA STJÄRNSPELARE

Oskarshamns storstjärna Patrik Karlkvist missar resten av säsongen. De senaste omgångarna har även Olli Palola och Viktor Lodin saknats. Även om den sistnämnde säger till Barometern att han är redo för spel. HV71 har haft en lång skadelista på slutet. På den där frånvarolistan har bland andra André Petersson, Oskar Stål Lyrenäs och Anton Strålman återfunnits.

Oscar Engsund:

– I Karlkvist, som kommer att vara borta, tappar vi ett stort vapen i powerplay exempelvis. Där lider vi lite av att han är borta, men vi har bra killar som kan komma in och ta hans plats. Men det kan klart det är tråkigt att han är borta.

Herman Hansson:

– Vi har ett bra lag, en bra bredd och vi ska inte fallera på en enskild spelare. Vi ska klara av det som lag ändå, även om vi har någon borta. Vi har en tydlig spelplan och följer alla den ska vi inte påverkas av att någon faller bort.

Hur tror du att det påverkar Oskarshamn att Karlkvist är borta?
– Karlkvist är väldigt duktig, skicklig, och ledade för dem. Det kanske blir ett litet tapp, men det är inget vi kan jubla över och tro att blir lätt match. Får det kommer det inte att bli.

Och vad betyder det för er om inte André Petersson kommer till spel?
– Vi hoppas givetvis att han kan vara med. Han är en av ligans skickligaste spelare och vi behöver honom. Jag hoppas att han kan komma tillbaka och vara hel och frisk. Han kan avgöra en match med att hitta på något oväntat, säger Hansson

  •  OSKARSHAMNS SVAGA FACIT PÅ HEMMAPLAN OCH HV71:S USLA SPEL BORTASPEL

Oskarshamn har inte alls fått det att stämma i Be-Ge Hockey Center. 26 hemmamatcher har resulterat i fyra trepoängare och sammanlagt 19 poäng – klart sämst i SHL. Samtidigt är HV71 bortaspel inget som skrämmer. Jönköpingslaget har tre segrar på 26 bortamatcher.

Herman Hansson:

– Vi har vunnit en av våra bortamatcher i Oskarshamn, men bortaspelet är något vi inte försöker grubbla på, men det är en märklig statistik att det kan bli så. Samtidigt känns spelet hemma riktigt bra. I Husqvarna Garden har vi haft orolig stöttning, trots att det ha gått som det har gått. Jag måste säga att det är otroligt på det sättet som fansen ställer upp. Jag hoppas vi kan bjuda tillbaka.

Oscar Engsund:

– Vi har inte haft något jättebra spel på hela säsongen och har inte riktigt klickat i varandra. Men vi kommer att ha ett väldigt bra tryck i hallen och med fansen i ryggen kommer vi att få energi. Visst, vi har inget bra hemmafacit, men jag tycker ändå att vi har spelat bättre hockey hemma än borta, även om vi inte har fått med oss resultaten.

  • FÖRSVARSSPELET

Det här är de två lag i ligan som har släppt in flest antal mål. Oskarshamn har släppt in 197 mål och HV71 175 mål.

Herman Hansson:

– Sedan ett par matcher tillbaka har vi pratar om detaljer i försvaret och jag tycker att vi har fått bra svar på det. Jag hoppas att det kan falla väl ut. Vi har pratat om att vara tydliga och noggranna i detaljerna även i träning. Vilket jag tror är något som kan avgöra i slutet och det är viktigt att vi håller i det. 

Oscar Engsund:

– Jag tycker att vi är på rätt väg när det kommer till defensiven, men vi behöver bli bättre framför eget mål. Vi behöver få bort motståndarnas klubbor och bli bättre på att få undan returer. Där måste vi vara starka om vi ska lyckas vinna.

Inbördes möten

23/9 HV71-Oskarshamn 6-2
28/10 Oskarshamn-HV71 2-5
19/12 Oskarshamn-HV71 6-1
3/2 HV71-Oskarshamn 10-1

Bästa poängplockare
HV71: Henrik Borgström 33 poäng (16+17) på 49 matcher
Oskarshamn: Viktor Lodin 31 poäng (11+20) på 40 matcher 

Powerplay-statistik
HV71: 23,77 procent (8:e bäst i SHL)
Oskarshamn: 24,77 procent (7)

Boxplay-statistik
HV71: 68,80 (13)
Oskarshamn: 74,23 procent (8)

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners